reklama

Poznáte kraľovanské frkacule?

Naničmama.sk , 07. 07. 2014 - 12:59

reklama

Kráľová je časť Modry, v ktorej sa zrodili frkacule. Cestoviny do polievky sa vyrábajú naozaj prácnym spôsobom.

Potrebujete fajnové cesto pokrájané na maličké kosoštvorce, ktoré sa potom na doštičke s drážkami vytvarujú pomocou drievka. Neviem, či to niekto bude skúšať, ale video je to zaujímavé:)


reklama


reklama

adus, Ut, 08. 07. 2014 - 20:37

Poznám, že či! Hoci nebola z Kráľovej, robievala ich moja omama... a občas som jej ako dieťa pomáhala.
Neskôr som bola svedkom ako to fičí priamo pri prameni, rozumej v Kráľovej, kde sme mali príbuzných - pri jednej z našich návštev zrovna sa u nich zišli ženičky hádam z celej dediny a robili frkacúlky na svadbu - to vám bol iný frkot!!!!
Inak, vraj to skutočne bola skôr sviatočná ako bežná závarka do polievky, takže sa to najčastejšie robievalo iba pri "výročitých" sviatkoch - aspoň tak mi to vtedy hovorili

Dzeny, St, 09. 07. 2014 - 10:21

adus, keď som to videla, tak som si povedala, že to nie je výroba jedla, ale skôr nejaká meditatívna činnosť na očistu mysle:))) Moja méta je občas urobiť aspoň vlastné rezance, tak ako ich robievala moja stará mama. Frkacule sú už na mňa moc:))) Ale zjesť ich, na to by ma bolo:)

adus, St, 09. 07. 2014 - 11:22

ej, to si dobrá, ja veru ani občas - odkedy mi chlop povedal, že on má stejne radšej tie z obchodu (POZOR! - nie, že sú lepšie!!! Mrkám )

Ale staršia dcéra sa posledné časy nejak vrhla v oblasti kulinárstva smerom naspäť k starým materiam - pečie domáci kváskový (sama si urobila) chlieb, robí jogurt, domáce tortelini a pod. ....

Až sa raz odsťahuje, asi k nej budem často chodiť na návštevu Pohoda Hambím sa Chichocem sa

Kamila, St, 09. 07. 2014 - 11:53

Ta ty máš akú hviezdu doma. Tlieskam

Dzeny, St, 09. 07. 2014 - 13:29

Erkocka, je to jednoduchsie:) Áno Ale potom to nie je ono, lebo pri tom nevymeditujes bordel z hlavy Váľam sa od smiechu po podlahe Váľam sa od smiechu po podlahe Váľam sa od smiechu po podlahe

majas, Št, 10. 07. 2014 - 10:41

Oj veru nepočula, neochutnala, ale až taká šikovná neni som veru, že by som pokúšala. Mlčím

adus, Št, 10. 07. 2014 - 13:07

No, to nie je tak, lebo to potrebuješ špeciálny vercajch k tomu - paličku podobnú tým čínskym a doštičku, čo je ryhovaná...

lia6, Št, 10. 07. 2014 - 17:29

Nepočula som o nich(teda, ten názov mi ništ neríka)...ale poznám :) ...pripomína mi to, keď Taliani robia(nespomnem si teraz na názov)"cestovinky" na takýchto doštičkách-ale to nie je na tenko vyvaľkané cesto, ale skôr "gnochy", ktoré sa vaľkajú pred varením na takýchto doštičkách, aby boli ryhované Úsmev Slnko

staronova (bez overenia), Pi, 11. 07. 2014 - 11:23

sa mi marí, že na Myjave? sa robia podobné s názvom Gágoríky? Je to možno viac spoločenská udalosť ako radosť z cestoviny....

eva m, So, 12. 07. 2014 - 17:41

nuz neviem, ci na Myjave, ale urcite na Gemeri sa robia gagoriky a davaju sa do svadobnej polievky. Viem, bo mam muza (cize aj dobru svokru)z Gemera Pohoda a gagoriky mame prevelice radi, ale málokedy ich u nas v Ziline dostat kupit.
Eva Slnko

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama