reklama

Šišky podľa Viktora

Pridal/a balalajka dňa 09. 02. 2021 - 15:19 - Recepty balalajka
Šišky podľa Viktora, Sladké jedlá, recept, balalajka

balalajka | Šišky podľa Viktora


reklama

Toto nie sú šišky "jak od starej mamy". Jedine, ak by stará mama bola Nonna - lebo tieto šišky sa silne podobajú na talianske bombolini. Nadýchané, voňavé, mäkučké. Plné vanilkového krému v škoricovom kabáte. Iné ako klasické. Lepšie. Najlepšie.

Ingrediencie
430 gramov hladká múka
80 millilitrov mlieko
60 millilitrov voda
50 gramov maslo
1⁄2 kus droždie
1 čajová lyžička cukor
3 kusov vajce
  trocha soľ
Ostatné:
  olej
Plnka:
600 millilitrov mlieko
2 balíky Créme Olé puding vanilkový
1 balík škoricový cukor
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Z teplej vody, mlieka, lyžičky cukru a kvasníc necháme vzísť kvások. Ten zapracujeme do zvyšných ingrediencií na cesto. Ja som začala miešať vareškou a len čo sa cesto začalo formovať, švacla som to na dosku a miesila rukami, kým nebolo cesto pružné a hladučké. Ak treba podsýpajte - ja som robila na kameni a pomohla si stierkou na cesto.

Cesto sformujeme do bochníka, ktorý necháme poriadne vykysnúť. Origo recept píše hodinu - talianske bombolini kysnú až tri (3!) hodiny, kým cesto strojnásobí objem. Premiesime a znovu necháme odstáť -  90 minút.

Po druhom kysnutí cesto rozvaľkáme na hrúbku 2cm a vykrojíme šišky. Ja som robila takú pohárikovú veľkosť cca 7 cm - vyšlo mi 12 kusov. Poukladáme na povrch, ktorý sa neprilepí resp. hodne podsypeme a necháme ešte kysnúť 30min. Vďaka viacnásobnému kysnutiu sú šišky jemné a nadýchané.

Smažíme v hrnci s dostatkom oleja alebo vo fritéze. Mne sa osvedčil trik z originálu receptu - po 5 sec ako šišku dám do oleja ju obrátim, pečiem 1 min a znovu obrátim na 1 min. Ak treba, ešte dosmažte, aby boli nádherne zlatisté.

Krém si pripravíme podľa návodu - vyšľahaním v chladnom mlieku.

Čul div a zázrak - šišky namočíme do studenej vody (do misky - len ich tam rýchlo otočím) a potom vyváľam v cukre. Opatrne prepichnem na strane cukrárenskou špičkou a naplním do prasknutia krémom Vyplazený jazyk.

Doplňujúce poznámky

Tieto šišky som našla na IG u šikovného mladého východniara žijúceho v Prahe. Mám rada jeho recepty. Aj jeho storky nielen k nim.

A ako písal pri originály, treba im dať šancu.

Výnos
12 Porcie
Celkový čas
3 hod, 30 minút
Čas prípravy
30 minút
Čas varenia / pečenia
3 hod

Ďalšie recepty


reklama


reklama

M.á.r.i.a, Ut, 09. 02. 2021 - 16:35
Vyzerajú super hlavne ten krém. Koľko kvasníc, predpokladám 21 g?
balalajka, St, 10. 02. 2021 - 06:52

Ďakujem.

Kvasníc bolo písaných 7gr sušených, ale ja som dala pol kocky - teda 21gr. Máš pravdu. Mrkám

dasa_, Ut, 09. 02. 2021 - 17:40

Mladý muž je fakt zábavný svojim doťahovaním receptov. Neváha recept otočiť aj niekoľkokrát, kým nie je spokojný. Už som aj ja niečo podľa neho robila. Ale na čoko crincle z NM som nesiahla, tie sú absolútny top. (S tým množstvom čoko niet sa čo čudovať) 

balalajka, St, 10. 02. 2021 - 06:54

Joj legendárne čedarové, ktoré teraz sú najaktuálnejše som napäto sledovala, kedy vyperličkuje a prudko sa na ne tešila. Neviem, čo sa stalo, ale v chladničke mám asi pol kila čedaru a ešte som ich neskúsila Chichocem sa.

dan-cula, Št, 18. 02. 2021 - 18:56

fajnové...a to teraz ked je pôst??to nevydržím.takže v sobotu budú zas šišky.iné-plnené!

ozaj u nás sa vždy pražili a pražia tak ,že tou stranou čo sú hore idú do oleja dolu na pol minutky (či minútu?robím to od oka)prikryť pokrievkou - hned ich nafúkne potom ich otočiť ak treba tak otočenie zopakujeme..Úsmev

balalajka, Pi, 19. 02. 2021 - 07:35

Chichocem sa Vďaka.

Však ony tu boli ešte pred Fašiangami.

Tak ako píšeš som smažievala aj ja. Ale toto sa mi, ani neviem prečo, páči viac.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama