
balalajka
Toto nie sú šišky "jak od starej mamy". Jedine, ak by stará mama bola Nonna - lebo tieto šišky sa silne podobajú na talianske bombolini. Nadýchané, voňavé, mäkučké. Plné vanilkového krému v škoricovom kabáte. Iné ako klasické. Lepšie. Najlepšie.
430 | gramov | hladká múka |
80 | millilitrov | mlieko |
60 | millilitrov | voda |
50 | gramov | maslo |
1⁄2 | kus | droždie |
1 | čajová lyžička | cukor |
3 | kusov | vajce |
trocha | soľ | |
Ostatné: | ||
olej |
Plnka
600ml mlieka
2 Creme Ole(Dr Oetker Vanilka)
škoricový cukor
Postup
Z teplej vody, mlieka, lyžičky cukru a kvasníc necháme vzísť kvások. Ten zapracujeme do zvyšných ingrediencií na cesto. Ja som začala miešať vareškou a len čo sa cesto začalo formovať, švacla som to na dosku a miesila rukami, kým nebolo cesto pružné a hladučké. Ak treba podsýpajte - ja som robila na kameni a pomohla si stierkou na cesto.
Cesto sformujeme do bochníka, ktorý necháme poriadne vykysnúť. Origo recept píše hodinu - talianske bombolini kysnú až tri (3!) hodiny, kým cesto neztrojnásobí objem.
Premiesime a znovu necháme odstáť - 90 minút.
Po druhom kysnutí cesto rozvaľkáme na hrúbku 2cm a vykrojíme šišky. Ja som robila takú pohárkovú veľkosť cca 7cm - vyšlo mi 12 kusov. Poukladáme na povrch, ktorý sa neprilepí resp. hodne podsypeme a necháme ešte kysnúť 30min. Vďaka viacnásobnému kysnutiu sú šišky jemné a nadýchané.
Smažíme v hrnci s dostatkom oleja alebo vo fritéze. Mne sa osvedčil trik z originálu receptu - po 5 sec ako šišku dám do oleja ju obrátim, pečiem 1 min a znovu obrátim na 1 min. Ak treba, ešte dosmažte, aby boli nádherne zlatisté.
Krém si pripravíme podľa návodu - vyšlahaním v chladnom mlieku.
Čul div a zázrak - šišky namočíme do studenej vody (do misky - len ich tam rýchlo otočím) a potom vyváľam v cukre. Opatrne prepichnem na strane cukrárenskou špičkou a naplním do prasknutia krémom .
Tieto šišky som našla na IG u šikovného mladého východniara žijúceho v Prahe. Mám rada jeho recepty. Aj jeho storky nielen k nim.
A ako písal pri originály, treba im dať šancu.
Ďakujem.
Kvasníc bolo písaných 7gr sušených, ale ja som dala pol kocky - teda 21gr. Máš pravdu.
Mladý muž je fakt zábavný svojim doťahovaním receptov. Neváha recept otočiť aj niekoľkokrát, kým nie je spokojný. Už som aj ja niečo podľa neho robila. Ale na čoko crincle z NM som nesiahla, tie sú absolútny top. (S tým množstvom čoko niet sa čo čudovať)
Joj legendárne čedarové, ktoré teraz sú najaktuálnejše som napäto sledovala, kedy vyperličkuje a prudko sa na ne tešila. Neviem, čo sa stalo, ale v chladničke mám asi pol kila čedaru a ešte som ich neskúsila
.
fajnové...a to teraz ked je pôst??to nevydržím.takže v sobotu budú zas šišky.iné-plnené!
ozaj u nás sa vždy pražili a pražia tak ,že tou stranou čo sú hore idú do oleja dolu na pol minutky (či minútu?robím to od oka)prikryť pokrievkou - hned ich nafúkne potom ich otočiť ak treba tak otočenie zopakujeme..
Však ony tu boli ešte pred Fašiangami.
Tak ako píšeš som smažievala aj ja. Ale toto sa mi, ani neviem prečo, páči viac.