Šišky podľa Viktora

Pridal/a balalajka

Toto nie sú šišky "jak od starej mamy". Jedine, ak by stará mama bola Nonna - lebo tieto šišky sa silne podobajú na talianske bombolini.

Nadýchané, voňavé, mäkučké. Plné vanilkového krému v škoricovom kabáte.

Iné ako klasické. Lepšie. Najlepšie.

Šišky podľa Viktora - recept
Porcie
Porcie
Zdrojhttps://www.instagram.com/p/CC6dY0Yn8TJ/
Čas prípravy
30 minút
Čas varenia / pečenia
3 hod
Celkový čas
3 hod, 30 minút

Ingrediencie

430gramovhladkej múky
80millilitrovmlieka
60millilitrovvody
50gramovmasla
1⁄2kuskvasníc
1čajová lyžičkacukru
3kusyvajcia
soľ
olej na smaženie

Inštrukcie

Plnka
600ml mlieka
2 Creme Ole(Dr Oetker Vanilka)
škoricový cukor

Postup
Z teplej vody, mlieka, lyžičky cukru a kvasníc necháme vzísť kvások. Ten zapracujeme do zvyšných ingrediencií na cesto. Ja som začala miešať vareškou a len čo sa cesto začalo formovať, švacla som to na dosku a miesila rukami, kým nebolo cesto pružné a hladučké. Ak treba podsýpajte - ja som robila na kameni a pomohla si stierkou na cesto.

Cesto sformujeme do bochníka, ktorý necháme poriadne vykysnúť. Origo recept píše hodinu - talianske bombolini kysnú až tri (3!) hodiny, kým cesto neztrojnásobí objem.

Premiesime a znovu necháme odstáť -  90 minút.
Po druhom kysnutí cesto rozvaľkáme na hrúbku 2cm a vykrojíme šišky. Ja som robila takú pohárkovú veľkosť cca 7cm - vyšlo mi 12 kusov. Poukladáme na povrch, ktorý sa neprilepí resp. hodne podsypeme a necháme ešte kysnúť 30min. Vďaka viacnásobnému kysnutiu sú šišky jemné a nadýchané.

Smažíme v hrnci s dostatkom oleja alebo vo fritéze. Mne sa osvedčil trik z originálu receptu - po 5 sec ako šišku dám do oleja ju obrátim, pečiem 1 min a znovu obrátim na 1 min. Ak treba, ešte dosmažte, aby boli nádherne zlatisté.

Krém si pripravíme podľa návodu - vyšlahaním v chladnom mlieku.

Čul div a zázrak - šišky namočíme do studenej vody (do misky - len ich tam rýchlo otočím) a potom vyváľam v cukre. Opatrne prepichnem na strane cukrárenskou špičkou a naplním do prasknutia krémom Vyplazený jazyk.

Poznámky

Tieto šišky som našla na IG u šikovného mladého východniara žijúceho v Prahe. Mám rada jeho recepty. Aj jeho storky nielen k nim.

A ako písal pri originály, treba im dať šancu.

Vaše hodnotenie: Žiadne
5
Priemer: 5 (2 hlasy)

Sezónne recepty

 

Naničmama.sk

Každá z nás sa občas cíti nanič. S nami ten pocit prekonáte!
Zvládnite spolu s nami deti, manžela, domácnosť, varenie, prácu, zdravie, krásu ... Všetko vrámci hesla - Som krásna, múdra, úspešná a už len občas v "depresii" ;). Podeľte sa o svoje zážitky, skúsenosti v blogu, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, alebo v právnej poradni, podeľte sa so svoj recept, pridajte obrázok