Toto nie sú šišky "jak od starej mamy". Jedine, ak by stará mama bola Nonna - lebo tieto šišky sa silne podobajú na talianske bombolini.
Nadýchané, voňavé, mäkučké. Plné vanilkového krému v škoricovom kabáte.
Iné ako klasické. Lepšie. Najlepšie.

Porcie | |
---|---|
Zdroj | https://www.instagram.com/p/CC6dY0Yn8TJ/ |
Čas prípravy | 30 minút |
Čas varenia / pečenia | 3 hod |
Celkový čas | 3 hod, 30 minút |
Ingrediencie
430 | gramov | hladká múka |
80 | mililitrov | mlieko |
60 | mililitrov | voda |
50 | gramov | maslo |
1⁄2 | kus | droždie |
1 | čajová lyžička | cukor |
3 | kusy | vajce |
trocha | soľ | |
Ostatné: | ||
olej |
Inštrukcie
Plnka
600ml mlieka
2 Creme Ole(Dr Oetker Vanilka)
škoricový cukor
Postup
Z teplej vody, mlieka, lyžičky cukru a kvasníc necháme vzísť kvások. Ten zapracujeme do zvyšných ingrediencií na cesto. Ja som začala miešať vareškou a len čo sa cesto začalo formovať, švacla som to na dosku a miesila rukami, kým nebolo cesto pružné a hladučké. Ak treba podsýpajte - ja som robila na kameni a pomohla si stierkou na cesto.
Cesto sformujeme do bochníka, ktorý necháme poriadne vykysnúť. Origo recept píše hodinu - talianske bombolini kysnú až tri (3!) hodiny, kým cesto neztrojnásobí objem.
Premiesime a znovu necháme odstáť - 90 minút.
Po druhom kysnutí cesto rozvaľkáme na hrúbku 2cm a vykrojíme šišky. Ja som robila takú pohárkovú veľkosť cca 7cm - vyšlo mi 12 kusov. Poukladáme na povrch, ktorý sa neprilepí resp. hodne podsypeme a necháme ešte kysnúť 30min. Vďaka viacnásobnému kysnutiu sú šišky jemné a nadýchané.
Smažíme v hrnci s dostatkom oleja alebo vo fritéze. Mne sa osvedčil trik z originálu receptu - po 5 sec ako šišku dám do oleja ju obrátim, pečiem 1 min a znovu obrátim na 1 min. Ak treba, ešte dosmažte, aby boli nádherne zlatisté.
Krém si pripravíme podľa návodu - vyšlahaním v chladnom mlieku.
Čul div a zázrak - šišky namočíme do studenej vody (do misky - len ich tam rýchlo otočím) a potom vyváľam v cukre. Opatrne prepichnem na strane cukrárenskou špičkou a naplním do prasknutia krémom .
Poznámky
Tieto šišky som našla na IG u šikovného mladého východniara žijúceho v Prahe. Mám rada jeho recepty. Aj jeho storky nielen k nim.
A ako písal pri originály, treba im dať šancu.