Nebola som na ŠRF v Boci, aj príspevky tu som skôr preletela než preštudovala (v samej obave, aby som nezistila, v čom všetkom mám ešte medzery ) a preto som najprv ani neuvažovala, že by som mohla k téme šetrenia napísať svoj vlastný príspevok. Ale – akosi mi nedalo – hlavne po tom, čo som si čítala príspevky a komentáre tých, ktoré sa doteraz zapojili.
Pokiaľ ide o šetrenie, mám určitú výhodu oproti mladším, menej v rodinnom hospodárení „zabehnutým“ kolegyniam – predsa len, tie roky, čo som (spolu s ostatnými členmi mojej rodiny) samostatne hospodáriacou jednotkou ma už čo-to naučili. Pekne natvrdo, metódou pokus – omyl a veru najčastejšie som sa učila práve na tých svojich vlastných.
Niektoré metódy šetrenia som si našla sama, iné odpozorovala a niektoré som bola „nútená“ si osvojiť. Niektoré poznatky z tejto oblasti sa zhodujú so skúsenosťami vás ostatných, iné sú úúúúplne protichodné – napríklad také nakupovanie potravín. Kým ja starostlivo študujem všetky akciové letáky, pripravujem si zoznamy toho čo nakúpim a čo nie, uplatňujem v škole získané vedomosti z tovaroznalectva, aby som posúdila nakoľko sedí pomer cena/kvalita, veľa testujem (či sa mi naozaj oplatí ušetriť tie 2 centy za jogurt, alebo je to jogurt iba podľa názvu ale v skutočnosti je to grc , ktorý sa nedá vyliať ani svini do hrantu) – tak to moja maškrtná a pôžitkárska (vraj jedna z povahových čŕt Býkov) polovička nemá o týchto veciach ani potuchy. A tak nasledujú rozhovory podľa scenára: „Prečo sme už tak dlho nemali ...?“ alebo „Prečo máme stále ....?“ Boooože
, také ľahké – lebo to nebolo/bolo v akcii – to predsa vie aj malé dieťa. Moje rozhodne – onehdá nám ktosi zanechal na chate nejaké „roľnícke prebytky“ – medzi iným i "značkovú" ryžu, ktorú teda ja nekupujem. Na otázku tatina, že prečo mama takúto nekupuje mu Barborka pohotovo odpovedala – a vieš ty, čo táto ryža stojí
? Jednoducho – ten Môj je z kategórie – nepozerám na cenu, kupujem to, na čo mám chuť.
Ale keď príde na energie – tak tam je Mr. Šetrný práve on. Prvú umývačku riadu som mala v čase, keď polovica ľudí okolo mňa ani nevedela, ako sa to píše a tá druhá to považovala za zbytočné „panské huncútstvo“
. Nielen že sme tým ušetrili, ale samozrejme potešil aj našu omladinu, lebo ich podiel na domácich prácach sa tak zredukoval na „nakladanie“ a „vykladanie“ - ušetrili si robotu
. Nielen doma, ale aj na chate vlastnoručne zrealizoval výmenu vaní na sprchovacie kúty. Prvé úsporné žiarovky sme tiež mali doma v čase, keď ich cena bola pomaly vyššia, ako cena lampy, v ktorej boli nainštalované. Len ten prvý pokus s nim bol kúsok nešťastný – lebo až časom sme zistili, že nie sú vhodné do uzatvorených tienidiel a do takých lámp, ktoré sa často vypínajú a zapínajú – takže odišli podstatne rýchlejšie, ako výrobca sľuboval (veď vravím, keď už učiť sa, tak prečo nie na vlastných chybách). No a okrem typu žiaroviek náš "orlí zrak" výrazne šetrí i na intenzite osvetlenia – priemerná žiarovka u nás doma je 4O-tka, 60 sa vyskytnú snáď iba omylom – vraj priveľa svetla kazí oči
...
Musím priznať, aj keď prvoplánovo sa mi niektoré jeho šetriace nápady nie vždy pozdávajú – často majú veľmi pozitívne a príjemné „vedľajšie efekty“. Najukážkovejším príkladom je kúrenie – priemerná teplota u nás doma je (počas vykurovacieho obdobia) 18° C – ale to je teplota, ktorá je nastavená na termostate a nie vždy a nie vo všetkých miestnostiach to tak skutočne aj je. Bývalo, že návštevy sedávali u nás v obývačke v kabátoch, lebo naviac sme mali nefunkčný krb, z ktorého dosť „ťahalo“. Keď plyn prestal byť najlacnejším vykurovacím palivom, rozhodol sa môj domáci majster zabiť dve muchy jednou ranou – nainštaloval do krbu vložku – krb je funkčný, spotrebujeme podstatne menej plynu a ako pridanú hodnotu som dostala super atmošku na každý zimný večer. Ďalšia oblasť, kde som nakoniec nie že kapitulovala, ale celkom zmenila názor boli/sú pákové zmiešavacie batérie – ja som mala také negatívne skúsenosti (hlavne pokiaľ ide o to správne vyregulovanie požadovanej teploty: buď bola voda prihorúca, alebo pristudená a kým som sa dostala k teplote, ktorá mi vyhovovala, pretieklo toľko vody, že by sa okúpala aj priemerne početná rómska rodinka), že som ho doslova prosila, aby mi aspoň na niektorých miestach nechal „klasické“. No, roky a moje (tentokrát pozitívne) skúsenosti dokázali, že muchy tých prototypov sú zrejme už dostatočne vychytané a práve toť nedávno keď bolo treba kúpiť novú batériu do kuchyne som doslova žobronila, aby kúpil pákovú ...
Jediná oblasť, kde sa akosi neviem dostatočne prinútiť k šetreniu je voda – tej míňam ozaj nemiestne veľa (hoci už som sa naučila, že kým si drhnem zubále, tak ju vypínam) – ale tu mám omnoho horšieho „drába“ a tým je naša Barča.
No – a mám ešte jednu oblasť, kde som si zvykla šetriť – možno správne, možno nie tak celkom na mieste. Na druhej strane ale musím povedať, že ono to možno nie je ani tak kvôli šetreniu, ako z pocitu, že nemám rada, ak ma niekto nasilu núti do niečoho, ak mám pocit, že nemám inú voľbu. Hovorím o výdavkoch za „občerstvenie“ v teréne – ceny malinoviek, bagiet, keksíkov a podobných „blbostí“ na rôznych akciách, jarmokoch, v bufetoch na staniciach,... skrátka na všetkých tých miestach s „vysokohorskou“ prirážkou ma tak vytáčajú, že som si jednoducho zvykla nosiť si všetko so sebou – narobím doma „zlepence“, zarobím pitie do fľašiek a ide sa ... Úprimne priznám, podvádzam niekedy aj v takých zariadeniach ako sú napríklad kiná, kde je vyslovene zakázané, doniesť si vlastné občerstvenie. Celkom iste by som to nerobila, keby to fungovalo tak ako v Amerike – tam ak si v kine kúpite pukance, tak si ich počas predstavenia môžete prísť zadarmo „doplniť“.
veď áno - ale to vlastne ty na tie trhy ideš s tým, že si tam niečo dáš
- to je samozrejmé
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Náš junior zlepenec nedá do úst. tak kvôli nemu musím na cesty vždy vymýšľať. Dnes by som chcela ísť na kúpalisko, tak už kysne cesto na pizu.
Často robievam na takú príležitosť aj mufiny.
Robím aj vody, teraz sme dokonca objavili čaro domácich sirupov, dnes robím mätový.
Ale je pravda, že občas si človek musí čo to aj dopriať aj vonku. Aby bola zmena.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
No veď hej, každému čo jeho je. Za mojich detských čias bežne fungovalo: šnicel medzi dva chleby a ide sa (na túru, na kúpko,..) Toto by si moje decká nedali, hoci proti šniclom inak nič nemajú. Keď išla Barča napr. do Anglicka so školou na jazykový pobyt (3 dni v autobuse) tak si rozkázala na cestu rizoto a kopec očistenej mrkvy a jablká - to si tak na striedačku ukusovala a mala "jabĺčko s mrkvičkou"
No a niekedy také jedlo z bufetu môže byť aj "cieľovou prémiou" - keď boli menší a mali tendenciu na lyžovačke po pár jazdách povedať, že už dosť, poďme domov, tak som im wafle z bufetu sľúbila - keď ešte vydržia, hoci ruksak som vždy mala poctivo nabalený proviantom.
No a pamätám si, to už som nebola zrovna malé decko, chodila som s našimi do Senca, mali tam podnikovú chatu, kde cez leto boli normálni rekreanti, ale zamestnanci mohli prísť aj "pomimo" - lenže stravu mali iba tí, čo boli na rekreácii. Tak my sme si s mamkou privstali, navarili dobrú zeleninovú polievočku, nové zemiačky, upiekli kuriatko, namiešali fajnový šalátik - všetko sme to pekne zabalili a potom sme uprostred lúky robili všetkým chúťky
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
juj adus,dobrá si pákové baterie aj ja mám proti mojej vôli namontované
dneská idem na jarmok,zlepence nejdem robiť
však včera som dostala 213UER preplatok za el.energiu tak mám na míňanie
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ej, Danka, ale to bude fajné, tak si to pekne uži
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Adus, k tým "zlepencom" - tiež ich robievam, lebo nám kupované občerstvenie nechutí (zväčša je príliš mastné, alebo príliš korenené, slané... atď.), a navyše je predražené.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
priznávam sa k zlepencom
predvčerom sme boli na kúpalisku a synko sa tam stretol s kamarátmi. chcel držať krok s nimi, tak si vypýtal 1 éčko na hranolky. skoro ma vystrelo, mištičtička hranoliek?
a o chvíľu prišiel, že je ešte hladný a zjedol aj zlepenec no, keby sme chodili na kupko častejšie, zbankrotujem
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja zas zlepence zásadne nerobím . Mám na ne desivé spomienky z oných čias
No a na kúpalisko by som to neriskla. Nebojíte sa salmonely
? My sme si zvykli chodiť iba tam, kde sa dá kúpiť normál obed. Malý mi hranolky a podobné kúpaliskové "dobroty" nespapá a my ich tiež neriskujeme. Našťastie je už dosť kúpalísk kde sa dá normál naobedovať a aj za rozumnú cenu.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ja veru tiež nie - a už duplom nie z toho, čo si pripravím sama. salmonely by som sa skôr bála z toho, čo si kúpim na kúpalisku.
Dnes existuje nespočetné množstvo rôznych verzií termoobalov, v ktorých sa potraviny či nápoje dajú udržať na želateľnej teplote - či teplé, či chladené
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
nebojím sa salmonely, pretože na kupko sme išli ráno o 9,00, zjedol to o 1,5hod a robím zlepence také, aby vydržali - žiadne salámy, iba zeleninu. na kupku nevydržíme dlhšie ako 2-3 hodiny, pretoža mna to tam nudí
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Adus super napady, my sa tiez snazime usetrit a vymenou okien to zacalo a mozem ti povedat, ze oproti min roku sme na kureni usetrili 300 eciek, co je uplne super. Prave rozmyslam nad tym drahym obcerstvenim, uplne suhlasim, ale taka ciganska na Trnavskom jarmoku, no nedaj si a bruciak k tomu alebo ciganska a punc na vianocnych trhoch... toto su moje slabiny, ale sanzim sa ich vychytat