reklama

Ako na ryzu?

eniXelka , 30. 03. 2012 - 13:26

reklama

Dievcata,
ako varite ryzu, aby z nej nevzniklo spojivo pre stavebnikov?
Ja ju opekam na oleji a potom zalejem uz vriacou vodu, vraj je to sposob, ako ju pripravit tak, aby sa nelepila. Len mne tak upravovanej ryzy to nedochadza. Stale sa lepi.
Co s tym?

Dakujem za kazdu radu

Pozrite si aj


reklama


reklama

Ariesa, Pi, 30. 03. 2012 - 13:29

my varime len v osolenej vode ako cestovinu a ryzu kupujeme dlhozrnnu. 17 minut. a taka sa nelepi. gulatu davame na nakyp, rizoto. robime ho pevnejsie, nie omackove a gulata je fajne lepkava Úsmev .

akalenkak67, Pi, 30. 03. 2012 - 13:37

Opražím na oleji.Deti ju milujú ked pridám bazalku.Zalejem vodou.Na kilo ryže dva litre vody.Ked začne vrieť,znížim plamen na minimum,zakryjem a nechám odparovať.Ked je takmer hotová odstavím a nechám zakrytú kým úplne dôjde.Takto sa mi urobí chutná rozsýpavá ryža.Nezáleží na tom či je dlhozrnná alebo gulatá.Ryža je lepivá vtedy ked dáš príliš vela vody ktorú nestihne ryža vstrebať a nejde ju už ani odpariť.Ak odhadneš príliš málo vody ryža je pre zmenu nedovarená.Chce to len troška praxe.Neboj sa zvládneš to.Ja si vodu lejem odmerkou.Ked neodhadnem tak od oka,deti na lepivú kašu hundrú.Úsmev

Polárka (bez overenia), Pi, 30. 03. 2012 - 13:42

Ja neviem, ale ja mám na ryži rada práve tu jej lepivú vlastnosť. Ani neviem, ako by som ju jedla, keby sa mi na vidličke rozsypala na tanier Chichocem sa.
Inak robievala som tak, že som osmahla na oleji, zaliala vodou čo som si nachystala pre daný objem ryže, osolila, zamiešala, capla cibuľu (celú), prikryla pokrievkou a šups s tým do rúry. Treba kukať či už nehorí Chichocem sa, ale inak bola a je vždy dosť dobrá. Nie ako jednoliata zalepená hmota. Dobre sa naberala, ale ani nebola úplne sypká. Taká, akurát Slnko
Kupovávam guľatú Slnko
Ešte ľahšie ako ryža sa pripravuje bulgur. Vzhľadovo ako ryža, ale chutnejšie (a to je čo povedať, keď to tvrdí chlap). Šupsneš do vriacej vody, povaríš 2 minútky, osolíš, a necháš dôjsť a je hotovo Mrkám

Heja, Pi, 30. 03. 2012 - 13:51

Ja ju opražím na oleji aby vŕzgala a zalejem horúcou vodou,vypnem horák a nechám na platničke dojsť.
Pomer 1/2 litrový hrnček ryže a 1 a pol hrnčeka vody.(1/2 l)
Niekedy dám cesnak (cely)aby pustil vôňu.Keď chcem podávať k jedlu kompót tak zasa dám pár klinčekov.

eniXelka, Pi, 30. 03. 2012 - 16:05

NOrmalne len oprazis, zalejes vriacou vodou a vobec nevaris, len nechas v tej vriacej vode bez ohna urobit????

Heja, Pi, 30. 03. 2012 - 20:53

áno ryža dôjde.Potom ju premiešam ešte horúcu a zasa zakryjem.
Keď sa mi zdá že je ešte vodová na 3-4 minúty zapnem horák .Vypnem a nechám dôjsť.Nikdy mi neprihorí a je sypká.
Voľakedy som dávala na jeden diel ryže dva diely vody ale jeden kuchár v TV povedal tento recept a odvtedy to tak robím

linda999, Pi, 30. 03. 2012 - 13:56

citala som, ze neprazit ryzu, vraj sa tvoria nebezpecne akrylamidy.
Tak neviem, nemam chemicky labak doma, aby som zistila, ci je to pravda. Odvtedy neprazim, hodim na olej (sezamovy), premiesam, zalejem horucou vodou, necham na malej teplote odparovat, obcas premiesam.
Napadlo ma, ked sa ti lepi - preplachujes ju predtym ako das na olej? Studenou aj teplou vodou?

eniXelka, Pi, 30. 03. 2012 - 16:04

Neoplachujem, skusala som a vysledok bol nezmeneny. Raz som to preplachla, neviem, mozno som mala preplachovat dovtedy, pokila by voda bola priezracna, nie biela. ALe to by trvalo strasne dlho.

simonaga, Pi, 30. 03. 2012 - 14:05

ja to robim podobne,ryzu premyjem a necham vysusit na cistej utierke,ked sa ponahlam,tak ju v tej utierke posusim rukami-doslova poutieram.a potom osmahnem na oleji,a tiez pomer 2hrnceky ryze a 2,5hrnceka vody.necham vriet asi 2-3min,potom vypnem a necham dojst cca 30-40min.odkedy zalejem vodou nedviham pokrievku !....alew tiez mi trvalo,kym som si nasla tento sposobPohoda

nicebosorka, Pi, 30. 03. 2012 - 14:08

Ja najradšej používam ryžu Parboiled, ale aj s inou je to dobré. Ryžu premyjem viac krát v site pod tečúcou vodou, striedam horúcu a studenú vodu (cca 8x). Nechám poriadne odkvapkať. Medzitým si do sklovita popražím cibuľku a na ňu šupnem premytú ryžu a chvíľu popražím a zalejem horúcou vodou a posolím. Vody dávam toľko hrnčekov, koľko mám ryže, čiže ak 2 hrnčeky ryže tak 2 hrnčeky vody, nechám na sporáku zovrieť, premiešam a potom ju šupnem do vyhriatej rúry na cca 15 min. Po vybratí ju odkryjem, dám pár stružliniek obyčajného masla a premiešam a nechám trochu odokrytú vychladnúť.
Mám doma aj ryžovar, ale mne v ňom pripravená ryža nechutí. Používa ho dennodenne synátor, pri svojej kulturistickej diéte.

mandy, Pi, 30. 03. 2012 - 15:08

Ryzu oprazim na cibulke, zalejem vodou v pomere 1:1, osolim a supnem prikrytu na 20 min. do rury. Je to bez starosti, bez miesania a ryza je vynikajuca a nelepi sa.

eniXelka, Pi, 30. 03. 2012 - 16:08

Dakujem za rady dievcata, pri najblizsej prilezitosti skusim podla vas a potom ....no uvidime. Ja mam teoriu, ze mna ryza nema rada, takze preto je taka.

Margotka1, Pi, 30. 03. 2012 - 17:15

Zalezi od typu ryze.Nie vsetky druhy ryze su vhodne na tzv.nelepive uvareniem resp. udusenie a zase nie kazdy druh ryze na rizoto......Ryzu premyvam v studenej vode niekolko krat a potom zalejem vodou tak, ze tolko vody nad ryzu, aby prvy clanok ukazovaka bol ponoreny vo vode, Nie viac, nie menej.Potom bez pokrievky necham priviest do varu a vtedy znizim teplotu na najmenej zakryjem pokrievkou a udusim.Neviem ako na Slovensku ale ja zijem za hranicami a tu kupujem na rychle a sypke uvarenie ryze Pandan a Basmati ryzu.Je to dlhozrna ryza.Na rizoto zase gulatu a pise sa na obaloch, ze je vhodna na rizito.

mnnaaauuu, Pi, 30. 03. 2012 - 20:08

Ja mám rada lepkavú ryžu :D resp. ked drž´í :D preo kupujem gulatozrnú... Ale ked potrebujem uvariť takú, aby sa páčila všetkým, resp. máme hostí, varím dlhozrnu, popražím na oleji, posolím, zalejem vriacou vodou - hrnček ryže, dva hrnčeky vody. Zakryjem, chvíločku povarím a potom vypnem, neodkrývam, ryža sa dokončí sama

estote, Pi, 30. 03. 2012 - 21:41

Ahojko,,

ja pouzivam dlhozrnnu.. Oprazim na oleji, pomer 2:3. Cize, na dva hrnceky ryze 3 vody. Vsetko je na 6tke, pripadne najsilnejskom plameni, a pri prvej velkej bublinke prepinam na najnizsie a zakryvam. Nechavam 20 minut, nesmie sa odkryvat. Po 20 minutach vypinam. A je.

EZlomené srdce

staronova (bez overenia), So, 31. 03. 2012 - 09:06

Mama mi vždy prízvukovala,že ryža pri oprážaní musí štrkotať ako kamene.Až potom ju zaliať vriacou vodou.Na 10 minút ju nechám na platničke a odstavím.Je výborná.

lydusha (bez overenia), So, 31. 03. 2012 - 10:39

Ja ryzu neprazim, oplachnem, supnem na olej, premiesam, posolim, povegetim, zalejem vriacou vodou pomerom 1 hrncek ryze,1 a 1/2 hrnceka vody, niekedy pridam celu cibulu, niekedy hrasok, stisim na minimum a varim cca desat minut, premiesam a prikryte necham dovarit. Fakt je ten, ze ryza nie sypka (mame radsej gulatozrnnu) ale ja mam ryzu vseobecne rada a tak mi nevadi konzistencia. Ked nam panos varil cviklove rizoto tak to bolo z nejakej talianskej speci ryze na rizoto, on ju nedusil, ale v kuse miesal, podlieval vinom a vyvarom a nechaval odparit a zasa podlial vyvarom a vysledok bol uzasny.

balalajka, So, 31. 03. 2012 - 10:53

Minimalne dvakrat preplachnem. Rupnem na olej, ak je tam viac vody, teda sa neda oprazit, tak neoprazim, ak sa da, tak trochu "poodliepam" od dna, osolim. Zalejem vodou cca 2cm nad okraj ryze - ako citam tusim vsetky davate vriacu, ja dam vlaznu ... z tocky Úsmev . Prikryjem. Ked sa zacne varit 1.premiesam. Stisim plamen na minimum a potom cca 15 minut asi, idem pozriet, druhykrat, ci uz je. Premiesam, ochutnam, zavriem. Ak je hotova vypnem. Ak este nie je vsetka voda vyparena, necham cca 5 min varit. Hotovo.
Ziadne lepenie ani nic take.
Mne sa ryza lepi ak ... dam privela vody, resp. ju dolievam a ak nie je preplachnuta .

anicka077, So, 31. 03. 2012 - 14:44

ja ju oprazim na oleji a potom zalejem vodou v pomere 1:2. hrncek ryze,dve hrnceky vody. vodou zalievam studenou.potom to len prikryjem,vobec nemiesam a necham vodu odparit uplne.ked vidis,ze uz voda ja zarovno s ryzou a v ryzi sa ti robia take male jamky.odstavim a necham prikryte 20 minut.aby pekne dosla.moj muz si ju nevie vynachvalit.a nielen on :) ak mas chut,mozes najprv poprazit cibulku a potom ryzu.

Mária5455, Ne, 01. 04. 2012 - 00:48

presne takto som robila ja ryzu ,ked boli deti male,ale neskor sa mi dostal do ruk recept od p.Mikulika a on varil podobne ako taliani...tak teda podla p. Mikulika,dnes uz neboheho..:3xryzu preplachnem,dam do hrnca,zalejem vody,tak asi 1,5cm nad ryzu,pridam trocha oleja,sol,alebo vegetu,cibulu a zapnem plyn na najvyssi stupen.....ked zacnie vriet,stale miesam,az kym sa voda neodpari,vypnem plyn,prikryjem pokrievkou a zabalim do deky ,alebo do frote uteraka a sup pod paplon....takto je uvarena ryza za 10 min.a ked ju takto uvarite aj trebars rano,popoludni ju vyberiete este horucu spod paplona.....je sypka
alebo 2.sposob; preplachnutu ryzu dam do hrnca,zalejem vodou ,posolim,dam tam 1 PL bravcovej domacej masti a na najmensom stupni plynu vam ryza dojde ,tak za 15/20 min.treba to odsledovat,je vynikajuca,sypka

jankam, Ne, 01. 04. 2012 - 16:36

My sme si kúpili - prosili od ježiška a moji rodičia prianie splnili - my sme si kúpili a oni dali peniažky (takto moja mamina rieši v posledných rokoch vianoce - dá nám fin. limit, a máme si vybrať čo potrebujeme) parný hrniec.
Odvtedy inak ryžu ani nevarím iba v ňom a čau-čau lepiaca sa a prihorená ryža :)
Zároveň v ňom robím aj zemiaky (nech je ich konečná akákoľvek úprava)

jankam, Ne, 01. 04. 2012 - 16:36

My sme si kúpili - prosili od ježiška a moji rodičia prianie splnili - my sme si kúpili a oni dali peniažky (takto moja mamina rieši v posledných rokoch vianoce - dá nám fin. limit, a máme si vybrať čo potrebujeme) parný hrniec.
Odvtedy inak ryžu ani nevarím iba v ňom a čau-čau lepiaca sa a prihorená ryža :)
Zároveň v ňom robím aj zemiaky (nech je ich konečná akákoľvek úprava)

cakanka, Pi, 01. 06. 2012 - 08:25

Nikto nepísal o mikrovlnke, tak hodím prípravu ryže v nej. Ryžu opláchneme a zalejeme vodou 1hrnček ryže-1,5 hrnčeka vody, soľ a kari, aby bola žltá (vraj je kari zdravé) a dáme na 15 min.Necháme dôjsť a ryža je stále sypká, na lepivú dávam 20min. Kupujem od rôznych výrobcov.Bozkávam

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama