Ako pracovať s celozrnnými múkami?
Sylvush, ja tiež pečiem chlieb v domácej pekárni a nedám naň dopustiť . Takisto miešam múky, striedam rôzne, špaldovú, celozrnnú, ražnú, ale používam stále ten istý pomer - 350g hladkej T-650 a 150g inej múky, zdravšej. Ak som dala opačný pomer, viac celozrnnej, menej obyčajnej, chlebík bol ťažší, akoby ubitý, asi preto, že v tej zdravšej múke je menej lepku.
Mne to nevadí, ale deti protestovali, tak som si upravila pomer a pečiem takto.
Ja používam sušené droždie s lastovičkou, ak poznáš, a občas miesto vody prilejem pivo, je to výborný chlieb. Tiež je dobrý s jedným vareným zemiakom.
Treba skúšať, ja pečiem 3 roky a začiatky boli ťažké, kým som na to prišla, koľko čoho, ale teraz, keď idem napr. na dovolenku, doma pečený chlieb, či vianočka mi veľmi chýba .
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Sylvush, používam celozrnnú špaldovú, ražnú aj celozrnnú pšeničnú. Ražná je naozaj veľmi "ťažká". Zo špaldovej a pšeničnej pečiem chlebík aj pizzu, alebo pečivo a narastie v pohode. Ale ja pekáreň nemám. V rúre sa to správa normálne. Samozrejme, je to konzistenciou iné cesto, nie je nikdy až také nadýchané ako cesto z bielej múky, ale normálne nakysne. Skúsila by som ražnú kombinovať iba s pšeničnou hladkou. Vlastne ani inak nemiešam viac, ako dva druhy múky.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ďakujem ajkapp, mne sa darí piecť klasický biely chlieb so zemiakom, alebo s orechami, alebo s olivami, či smotanový-jogurtový, žiaľ nedarí sa mi zdravší z tých celozrnných. Veľmi Ti ďakujem za prezradenie overeného pomeru múk, dnes idem zarobiť o pol desiatej, keď sa mi dopečie vianočka, čiže stačí iba 150 g múky. Ešte raz ďakujem, už sa teším na ráno, keď ma zobudí vôňa čerstvo upečeného chlebíka.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
aha ja_hodka, takže to naozaj bude v tom pomere. Obdivujem Ťa, že dokážeš upiecť výborný chlebík v rúre, lebo ja som to niekoľkokrát skúšala a kôrka bola vždy veľmi tvrdá i keď som dala kastrólik s vodou do rúry spolu s chlebíkom, neviem, kde robím chybu, prezradíš postup a teplotu? ďakujem
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
jáj u mňa presné miery sú len tie moje No ale vážne. Ja nie som exaktný typ. Cesto robím od oka, uź zhruba viem, ako má vyzerať a pečiem na 180-200. Dávam aj ja kastrólik s vodou a nezapínam ventilátor. Po upečení chlebík zabalím do čistej utierky, vtedy tá kôrka tam troška zmäkne, ale ostane chrumkavá, taká akurát.
Keď som začala piecť focacciu, tak som odkukala to zvlhčenie vodou aj do iných receptov. Aj keď nie zrovna na chlieb..keď v ňom nechceš jamky, ale rôzne posúchy a placaté pečivo je mňamkové takto.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ešte k tomu pečeniu v rúre.
Párkrát som vyskúšala tak, že cesto mi vymiesila pekáreň a upiekla som v rúre. Po upečení som potrela slanou vodou a kôrka bola výborná, taká akurátna.
Silvush, s olivami som ešte neskúšala. Robíš to tak, že po zapípaní miesto semienok pridávaš pokrájané olivy?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
áno ajkapp presne, po zapípaní nahádžem pár olív a namiesto slnečnicového oleja dávam olivový, je to mňamka. MM to nechutí, ale mne a deťom veľmi.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja ako zaklad pouzivam acidko alebo kefir, ked som piekla s vodou chlebik sa velmi drobil. Pomer muky mam t650 200g, spaldova celozrnna 150g, grahamova 150g, pridavam otruby a semienka. Zitnu muku nepouzivam vobec, mne chuti kyslo ,po upeceni zabalim do utierky.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Val, keď robíš iba s vodou, skús pridať 1 PL octu. Chlieb sa nebude vôbec drobiť a v chlebe ocot vôbec nezacítiš.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Dievčence veľmi vás prosím, pomôžte mi. Pečiem už asi rok v domácej pekárni, ale až teraz som začala používať zdravšie múky, špaldovú, ražnú, celozrnnú a pod. Lenže, chlebík a ani rožteky mi tak nenakysnú, sú akoby "ubité". Jesť sa to dá, len ten efekt to trošku kazí. Cesto tých rohlíkov aj chlebíka je husté, akoby tie zdravšie múky boli ťažké, alebo? Neviem, robím tak, že dávam 200 g špaldovej, 150 g ražnej, 150 g celozrnnej strednej a 100 g klasickej hladkej chlebovej T 650. A používam väčšinou kvások, ale aj čerstvé droždie, občas, ak zabudnem "nakŕmiť" kvások
Už som skúšala aj dať viacej bielej chlebovej múky, ale nepomohlo. Skúšam, snáď na to prídem formou pokus-omyl, alebo mi dokážete pomôcť. Ďakujem 