reklama

Ako správne pripraviť fašírky?

dasa_ , 18. 07. 2017 - 08:48

reklama

Minule som sa pýtala, ako správne vysmážať syr. Dostala som výborné rady a musím povedať, že syru sa už nebojím. Bol dobrý. Mám ešte čo zlepšovať, ale už sa to podobalo tomu, čo som chcela.

Teraz je predo mnou ďalší problém. Fašírky. Čo s nimi, aby boli chutné, šťavnaté?

Ja pod tento názov zaradzujem veľa vecí z mletého mäsa. Aj také malé jednohubky, aj väčšie kúsky, aj najväčšie, ktoré treba krájať na jednotliv porcie.

Pokúšam sa už dlho a stále nemám pocit, že je to také, ako by som si predstavovala. Najčastejšie používam na pečenie plech a robím v rúre. A tam mi pravidelne dost veľa šťavy z mäsa vytečie. Teda, aj omáčka je potrebná. Ale ja by som radšej také šťavnatejšie mäsko malo.

Tak ako na to? Čo pridať do mletého mäsa? Treba vajíčko? Alebo namočené pečivo? A čo strúhaný syr? Obaľovať? Neobaľovať? Obaľovať v strúhanke alebo iba v múke? Alebo rovno v trojobale? Opiecť najskôr na panvici? Alebo dať do veľmi horúcej rúry? Či aký je trik? Alebo skôr triky?

Pozrite si aj


reklama


reklama

balalajka, Ut, 18. 07. 2017 - 09:16

My to doma voláme burgre Veľký úsmev ... deti majú pocit že sú v Mekáči.

Klasický recept, čo ma nesklamal je cca kilo pomletého mäska - najradšej mám kombi hovädzie - bravčové. Ono je to potom tak AKURÁT mastné. Do toho vajko, pridať bylinky (oregano alebo provensálske alebo len bazalku), pol lyžičky chilli, ak sa pozabudnem aj viac, mleté čierne korenie a už len hodne lásky Veľký úsmev. Občas do toho dám aj cesnak.

Ak dávam syr, tak pardano či jak sa to volá, niečo na štýl parmezánu - tak do 100gr, ale tu treba rátať, že vytečie.

Ak dám strúhanku - tak len v nej obalím - to sú také chrumkavé navrchu.

Pečiem na papieri na plechu ( kto by to škrabkal a potom umýval Vyplazený jazyk ?).

Teda u nás sa burgre robia raz za týždeň - je to max rýchle, tak mám odskúšané, že ak :

1. prikryjem a nechám tak 40 min "dusiť" a potom pripečiem sú vo vnútri šťavnaté

2. len pečiem na neprikrytom plechu  - také sú dobré so syrom, alebo čisto bravčové sú mastnejšie, takže pohoda

3. smažím ak tak tak také malinké guličky v oleji (Natasha - ta moja ruská super kuchárka, čo ju teraz milujem, mi poradila Veľký úsmev)

4. ak len hovädzie - treba prikryť - mäso mávam dosť chudé, potom sú vysušené

Jáááj - zajtra robím. Chuť si mi spravila.

dasa_, Ut, 18. 07. 2017 - 09:32

na akej teplote to robíš?

A keď sa iba dusia, nepustia šťavu?

 

Ja občas skúšam malé guličky, niečo na spôsob ikea. Lenže malé sú iba prvé. A čím dlhšie, tým su väčšie....

balalajka, Ut, 18. 07. 2017 - 09:52

Ja mám tak stabilne rúru na 160 stupňov nastavenú. Podľa potreby tomu vytnem, či uberiem Veľký úsmev.

Ak ich dusím, pustia šťavu, potom po tých 40 minútach to odkryjem, pridám rúru na 180 a vlastne pripečiem. Vtedy sa šťava odparí, všetko naokolo zhnedne a vtedy si hovorím, aká som šikovná, lebo som tam dala ten papier Veľký úsmev. Nenapísala som poriadne Hambím sa.

Tie pidi guľky a la Ikea treba naguľkovať hneď na začiatku. Mala som dobu, keď som jednotlivé guľky na digi váhe vážila Váľam sa od smiechu po podlahe ... no normálne som si mäsko rovnako na chystala a už len guľkala. Chichocem sa 

dasa_, Ut, 18. 07. 2017 - 09:55

Ja som minulý týžden na digitálnej váhe vážila, koľko gramov marhúľ vlezie do 3dcl pohára :D

Takže váženie guliek úplne chápem.....

balalajka, Ut, 18. 07. 2017 - 09:59

Váľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlahe

No daj - koľko?

dasa_, Ut, 18. 07. 2017 - 10:07

mala som také úplne maličké - od 290 do 320 g čistej váhy ovocia

Keď som do rovnakých pohárikov krájala broskyne, tak z 1 kg broskýň mi vyšli 4 poháriku. Pri týchto malých marhuliach iba 3 :)

 

len aby som nevyzerala ako moc starostlivá gazdiná, tak som zavarila 10 pohárikov broskýň a 10 pohárikov marhúľ. A teda dva poháriky lekváru, lebo už boli dosť mäkké. A tým viacmenej zaváranie končí. Možno ešte čučoriedky.

balalajka, Ut, 18. 07. 2017 - 10:46

Ja keď som včera zistila, že kilo marhúľ stojí u dedka v záhradke 1,50€ som si povedala, že zavarím radšej nektarinky po 75 centov Vyplazený jazyk.

Pohárkov mám zatiaľ 10  - viac sa mi nechce, ale bude musieť Smútok.

M.á.r.i.a, Ut, 18. 07. 2017 - 11:06

Len tá chuť marhúľ priamo zo stromu stojí za tých 1,50 €  ako "rýchlokvasené" nektarinky v chladniciach supermarketov... to teda nie je porovnateľné.

balalajka, Ut, 18. 07. 2017 - 12:44

Práveže je to porovnateľné! Keby nebolo, tak to nevieš ohodnotiť.

Jasné, že chuť ovocia priamo zo stromu je iné kafe ako toho, čo odtrhol Raula zo Španielska a s láskou mi ho poslal pred 2 týždňami.

Na druhej strane sa ku mne dostáva paradox, kedy Družstvo Tamkdesipodhorou predáva dané ovocie na zavarenie za rovnako vysokú cenu (s DPH) ako dedulo, ktorý predáva "prebytky". A tu prosím končí akákoľvek debata so mnou, lebo z tohto chcem mať aj ja nejaký ekonomický osoh pri odbere 20 kg, naviac to, že marhule na zavarenie nikdy nedávam také extravoňavo prezreté, ale skôr s nádychom zelenej, takže ani tá slniečková chuť nie je tak slniečková ako u marhúľ, ktoré beriem na konzum - tu som dedulovi ochotná to 1,60€ za kilo nechať.

Takže, či do tej cukrovej vody zavarím nektarinky z druhej strany Európy alebo marhule ktoré tiež ešte nechytili ten dozrievací "pík" je mi nejak šum a fuk.

lenka_samorin, Št, 20. 07. 2017 - 00:02

ja som tiež teraz robila prvý krát fašírky a podľa receptu od svokrovcov som tam nakrájala chlieb. A piekla som ich na panvici na kvapke oleja. Boli fajn, ale chýbali mi tam bylinky, nabudúce dám bazalku.A skúsim tiež najskôr podusiť na panvici a potom opiecť v rúre.

Iwa, Po, 24. 07. 2017 - 22:29

Najšťavnatejšie sa mi daria kelovo-mäsové fašírky. Ďalšie, ktoré boli šťavnaté, robievam z teľacieho mäska - asi 500g teľaciny, 2-3 vajíčka, cibule nie veľmi veľa, konzistencia taká, aby zmes držala pokope. Zo zmesi robím guličky a do stredu dám kocku syra, obalím v strúhanke a vypražím. Guličky nemajú viac ako 3 cm, také jednohubky. Také klasické fašírky mi veľmi nechutia, lebo sú napité olejom, v ktorom sa vyprážali.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama