reklama

Ako správne vysmážať syr?

dasa_ , 09. 06. 2017 - 06:51

reklama

Môj manžel miluje vysmážaný syr. No ja po istých skúsenostiach to doma nerobím. Presnejšie nerobila som asi 5 rokov.

Lenže, videla som veľmi chutné videjko, kde vysmážali hermelín narezaný na paličky. A druhé podobné, kde zase takto upravili minimozarellky.

Tak včera, v snahe ho potešiť (chudáčik, dostal pokutu), som sa rozhodla po rokoch pre takúto večeru. z každého druhu som mala iba trochu. Plesňový syr, minimozarelly a pridala som pár kociek kaškavalu.

Obalila som to v trojobale. V snahe zlepšiť výsledok som obalila dva krát.

No výsledok - žiadna sláva. teda chuťove OK. Ale všetko mi to vytieklo. Z niektorých guličiek ostal iba obal a šetko bolo vonku. Najlepšie asi dopadol hermelín.

Prosím vás, máte nejaký trik, ako na ten syr? Čo si spomínam, tak jediné, čo mi fungovalo, bolo syr nastrúhať a spojiť vajíčkom a strúhankou. Lenže ja som fakt chcela na tanier dostať guličku, kocku a tyčinku :)

Je to v kvalite syra? Treba viac alebo menej tukový? Alebo treba obalené veci šupnúť na hodinku do mrazáka? Alebo aspon chladničky?

Alebo v čom je ten trik?????

Nechystám sa svoj neúspech zopakovať. Ale štve ma, keď to neviem.

Pozrite si aj


reklama


reklama

balalajka, Pi, 09. 06. 2017 - 07:36

Vysmážaný syr milujú aj naši. Aj ja Vyplazený jazyk ... kašľať na zdravé stravovanie. Ale tiež nerobím lebo ... lebo piplačka s obaľovaním aj smažením a syr nakoniec po panvici naháňam, čo vytečie a nad takým mi nosom ohrnú Plačem.

Čo viem, že nad 45% tuku by mal mať. A hlavne do absolútne rozpáleného oleja to treba dať.

A mám nehoráznu chuť na vysmážaný syr s tatárskou.

Ou je - asi ten šalát na obed NEBUDE Váľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlahe

dasa_, Pi, 09. 06. 2017 - 08:38

no veď ja som si k tomu iba čerstvý šalát zo záhrady, takú zmesku - posolenú, pokvápanu citrónom a olejom. Taký kompromis :)

púpavienka, Pi, 09. 06. 2017 - 08:07

Závisi jednoznačne od syra, taký hermelín či plesnivec sa ma vyprážať v celku aby nevytiekol, pre mňa je to veľká porcia a tak ho prerežem na polovicu obalím v trojobale a základ je dať to vyprážať najskôr na stranu s tou kožou, potom otočím ale to už iba trošku a vyberam ak by som nechala dlhšie je vytečený. Tie zrejúce syry drží pohromade iba ten ich obal a tak ak nakrajaš z toho tyčinky neostane vôbec nič. Pamätam sa že som raz robila pre viac ľudí hermelín a rozohriala som rúru dala piecť zemiaky a vyprážila syr iba z tej pevnej strany, potom naukladala na tie zemiaky a nechala pár minút pri vyššej teplote zapiecť.

A nerobte mi chute lebo som pred mesiacom konečne po rokoch si urobila doma tatarku a syr vypražila iba v cestičku lebo som kupila struhanku ktorá mala nejaké guličky a pre mňa nebola jedla a bolo mi z neho neskutočne zle ale to som ešte nevedela že čo sa s mojim telom deje a tak moje milované zrejúce syry musím odsunuť a nechať na pokoji, aj ked mám asi dvoch kráľov aj v mrazničke pre stryčka príhodu.

púpavienka, Pi, 09. 06. 2017 - 08:09

Ozaj, ak chceš tak aby naozaj nevytiekol tak si kúp tie lacnejšie syry a vypraž a veru ani nevytečie ale pre mňa je ani nejedlý, ja takéto syry vypražané nemôžem a preto som si nikdy nedavala syr v jedálňach, lebo boli vypražane tak pred 2 hodinami, ja potrebujem čerstvý a tečúci.

dasa_, Pi, 09. 06. 2017 - 08:44

kedysi som kúpila taký lacnejší syr. Presne že na vysmážanie. Ja som cítila horkú chuť. A potom som zistila dve veci - do lacnejších syrov primiešavajú rastlinné tuky a vlastne tu syreninu získavajú tak, že do srvátky pridajú chemikáliu (tuším chlorid vápenatý) a "vyžmýkajú" z toho všetky zvyšky. Neviem, či to bolo toto, ale odvtedy študujem zloženie syrov a ak tam nájdem zmienku o tomto, nekupujem. Občaj je to aj problém vybrať

púpavienka, Pi, 09. 06. 2017 - 08:46

presne tak a beda ak z takého syra daš na pizzu urobí sa taká no..sr.čka a aj tak chutí.

Kamila, Pi, 09. 06. 2017 - 08:45

Raz za čas robím, klasický vysokotukový eidam, obaľujem len v hustom cestíčku, olej musí byť rozpálený. Trošku sem tam potečie, ale gro ostáva. Aj mňa si navnadila, žeby som zajtra spravila na obed. ;) Chalani sa potešia. Chichocem sa

aramana, Pi, 09. 06. 2017 - 08:45

 Ja viem úplne presne ako vypražiť trojobal!

- kupime si syr co sa len na syr podoba, najlepsie 30%tny "šit"
- obalime v klasickom trojobale a ihned kladieme do este nerozpaleneho oleja
- behom dvoch minut syr vytecie a zvysny trojobal si vyprazime aj z druhej strany
- mozno podavat aj s tatarkou

No a teraz vážne...Vyplazený jazyk Syr najprv obaliť v múke, potom v hustom vajci (vajce s múkou a mliekom) a potom v strúhanke, do naozaj rozpáleného oleja ale len na chvíľku.Nesmieme čakať zlatistohnedú farbu, zlatistožltá úplne stačí Áno

balalajka, Pi, 09. 06. 2017 - 09:38

Váľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlahe

Jako - taký trojobal s dierou dnuka vysmažiť je kumšt.

Ja by som si to dala patentovať. By čumeli západniari, čo za špecialita to je.ÁnoÁnoÁno

dasa_, Pi, 09. 06. 2017 - 09:49

vidím dve zásadné chyby u mňa. Vajce som nemala husté. A smažila som príliš dlho. Super, tak vyskúšam znova :)

Kamila, Pi, 09. 06. 2017 - 10:30

Mne to zvacsa funguje, len v tom "hustom" vajicku, teda cesticku Úsmev

dasa_, Pi, 09. 06. 2017 - 11:15

to vajíčko bude môj najväčší problém. Ja som ho totižto ešte riedila kvapkou mlieka.... No nič, vidím to na druhý pokus. Niečo mi hovorí, že doma protestovať nebudú Veľký úsmevVeľký úsmev

púpavienka, Pi, 09. 06. 2017 - 11:25

Myslím že ked to ide ešte do struhanky tak v tom nebol problém, hlavne teplota tuku a dlžka smaženia

Lenka R, Po, 12. 06. 2017 - 14:32

Váľam sa od smiechu po podlaheChichocem saVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlahe  to nema chybu.

Ja radsej robim grilovany syr a usetrim si nervy a robotuÚsmev

M.á.r.i.a, Pi, 09. 06. 2017 - 12:04

Nerobievam tak často ale keď už tak používam len kvalitné syry, pred obalovaním dám na 10 min. do mrazničky, obalím v trojobale 2 x a vysmážam vo veľmi zohriatom oleji tak 1 min. na každej strane. Niekedy strúhanku vymením za pomleté kukuričné lupienky v tej kôrke je výborný.

Dzeny, Pi, 09. 06. 2017 - 12:10

ja som sa tym tiez trapila, ale už sa netrapim. obalim, dam na hodinu-dve do mrazinicky, potom vyberiem a smarim do oleja, vybavene. 

púpavienka, Pi, 09. 06. 2017 - 13:05

Mňa prekvapilo že raz som si v T...u kúpila syr a dosť drahý vraj na vypražanie, on skoro vôbec nezmäkol a teda bolo to všetko iné len nie dobrý syr vypražaný. Najbližšie som teda zamierila k pultu a pýtala sa predávačky prečo je tento syr odporúčaný na vyprážanie ked nevie ani len poriadne zmäknúť, odpoved - no ved preto je na vypražanie lebo nevytečieVeľký úsmev

Už to nie je o syre, ale prišla som k mäsovému pultu a poprosila som predavačku že by som chcela šunku takú bezečkovú, chcela som si upiecť akože pizzu, odporúčila mi zrejme tu najdrahšiu že je úplne čistá. Ked som rozbalila a ovoňala som už som vedela že toto nechcem, ja ten pach cesnaku s tymi soľmi na oživenie mäsa zacítim na sto honov, áno bola to zrejme šunka s veľkým obsahom mäsa ale ja som chcela práve takú s min. množstvom rýchlosoli a pridávnych látok. Takže mám dalšiu várku šunky v mrazničke.

 

dasa_, So, 15. 07. 2017 - 21:38

Dala som dnes repete. Opäť minimozerelly. Urobila som hustejšie cestíčko, obalila v strúhanke. Už sa mi to nechcelo opakovane obaľovať, len som to dala asi na 10-15 minút do mrazáku. Vysmážala som relatívne rýchlo, len do ľahkého zahnednutia. A pomohlo. Ešte stále som vysmažila 3 prázdne obaly, ale zvyšok bol fajn. Tuším to skúsim už aj s normálnym syrom.

Vďaka za všetky rady. Fakt fungujú.

dasa_, Ne, 22. 10. 2017 - 19:00

tak som sa znova pustila do syra. Vysmážala som malé guličky mozarelly, ementál nakrájaný na hranolky zhruba 2x2x1cm a encián rozkrojený na 8 kúskov.

Využila som poznatky z tejto diskusie a bingo!!!! Podarilo sa.

Takže zhrniem. Obalila som v múke, vajíčku (pozabudla som sa a dala som aj mlieko) a strúhanke a ešte raz vo vajíčku a strúhanke. Celé som to na tácke dala do chladničky asi na hodinku.

Potom som do malého hrnca dala štedro oleja, riadne rozpálila a po pár kúskoch naozaj len rýchlo vysmážala. Fakt len veľmi, veľmi slabo ružové to bolo. Zo dva kúsky mali už chuť vytiecť, ale bola som rýchlejšia. Tá strúhanka na povrchu došla do peknej farby. Takže už by som si možno trúfla aj na normálne vysmážanie, nie len takúto drobnosť pre hostí.

Vďaka všetkým za fakt cenné rady. Ako sa hovoria, všetci ľudia všetko vedia.

odvazlivec, Št, 01. 12. 2022 - 15:06

Ja som použil Eidam na vysmážanie, má asi 45 % tuku, na 10 minút som hodil do mrazničky, potom obalil do priezlí a na rozohriatom oleji po polminúte obracal. Celkovo asi 4 minúty. nevytiekol a bol pekne ofarbený ako rezeń. Výhodou je možno aj to, že je tenký, niečo cez 0,5 cm. Usmažený je však oveľa hrubší a z ponúkaných 4 porcií stačí aj na chlapa 1 kus. Encián ani nič podobné som však ešte neskúšal.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama