reklama

Domáca pekáreň

Kamila , 08. 01. 2015 - 11:49

reklama

Dievčatá, prosím, podeľte sa so mnou o skúsenosti s domácou pekárňou.

Som rok na bezlepkovej strave, dá sa to. Našla som si relatívne celozrnejší chleba, po uhriankovaní relatívne chutný, jasné dosť drahý, ale zase nezjem ho veľa. Len ... čo ma pri ňom zaráža, je dlhá trvanlivosť a pravidelné orosenie z vnútra obalu, miestami až tak, že posledne bol chlieb z dolnej časti úplne premočený. Z zime sa rosí kvôli veľkej zime, stačí krátka chvíľa v aute ... V lete pre zmenu kvôli teplu. Nie som v štádiu, žeby som chlieb vynechala úplne, lebo nemám energiu, čas ... pripraviť si chutné a plnohodnotné raňajky každé ráno a večer. Niekdy mi ráno stačili banány, ovocie, teraz kým nezjem niečo "poriadne" je mi vyslovene zle.
Zvládnem si upiecť bezlepkové koláčiky, také čo chutia všetkým, ale na chlieb som nedozrela. Mám aj recept, ktorý by mohol fungovať, len akosi nenabrala odvahu.

Začala som uvažovať kúpe o domácej pekárničky, ktorá zvládne upiecť aj bezlepkový chlieb. Dievčatá, aké sú vaše skúsenosti s domácou pekárničkou všeobecne? Využívate ju? Ako často? Ste s ňou spokojne? Ako vlastne fungujú? Aká j eich udržba? Piekli ste poniektoré v pekárničke aj bezlepkový chlieb? Načo by som si pri výbere domácej pekárne mala dávať pozor?

Ďakujem veľmi pekne za vaše rady a skúsenosti.

Pozrite si aj


reklama


reklama

katarína, Št, 08. 01. 2015 - 12:56

ahoj, my sme pekáren už doma mali ked sme museli nabehnúť na bezlepkovú a nemá program na bezlepkové pečenie.Využívam ju hlavne na miesenie cesta ale nie bezlepkového lebo to je také mazľavejšie na to sú lepšie roboty. Ja robím chlieb podľa kamarátky ktorá má bezlepkovú už 30rokov a piekla jej takto chlieb mamka. Bola u mna ukázala my hustotu cesta upiekli sme a odvtedy sa my darí ale pečiem ho v rúre v srnčom chrbáte , dobre sa potom krája (blush) . Potom ešte robím žemličky: namočím 1PL psylia do 3dcl vody nechám stáť (môže aj cez noc) kým sa psylium nenapučneje potom si zmiešam suché suroviny :soľ 1kl, cukor 1/2kl , múku 250g (mne sa osvedčil mix múk 200g mixit+50pohánková ale v podstate je to jedno robila som už aj s kukuričnej , MIX B , novalim) droždie sušené 2kl, 3pl olej a zamiešam do psylia. Je to také zvláštne cesto môžeš ho nechať nakysnúť ale nemusí byť . Rukou namočenou v teplej vode odoberám kúsky cesta a dávam do formy na žemličky , môže byť len na pečiaci papier a vytvarovať žemličky nechať stáť v teple kým nenakysnú a upiecť cca 20min.

Takže ja osobne pri bezlepkovej pekáren nepoužívam ale viem že niektorý ktorý majú bezlepkový program ho používajú a chvália.

Kamila, Št, 08. 01. 2015 - 13:07

Dakujem velmi pekne za skusenost, idem pohladat co je psylium. :-)

katarína, Št, 08. 01. 2015 - 13:18

Psyllium je vláknina dostať v lekárňach, ale aj v niektorých potravinách.

katarína, Št, 08. 01. 2015 - 12:57

nevedela som pridať fotku tak som ju dala do obrázkov

Kamila, Št, 08. 01. 2015 - 13:07

Zemle vyzeraju super. (y)

ewka s, Št, 08. 01. 2015 - 13:51

Ja pečiem bezlepkový chlieb tak, že do robota dám vymiešať cesto cca 10 minút, niekde som čítala, že bezlepkové sa nemá dlhšie miesiť a nechám vykysnúť v mise od robota cca 30 minút. Potom preložím cesto do formy (taká hranatá truhlička), tam mi kysne ešte cca 30 minút a pečiem 40 minút. Chlebík je naozaj výborný, nadýchaný.
Mám aj domácu pekárničku s programom na bezlepkový chlieb, ale nie vždy sa mi podarilo upiecť pekný nadýchaný chlieb, tak som začala robiť v robote. Keď robíš v pekárničke, po vymieseni musíš vybrať hnetacie lopatky preč, aby neostávali po nich diery v upečenom chlebe, ale ostávajú v chlebíku i tak dierky po hnetacích hákoch :-).
Môjmu synovi (aj mne) viac chutí chlieb z robota, i keď je to pracnejšie. A keď náhodou nemá domáci chlieb, tak kupujeme Rustico od firmy Sch.r, neviem, či si takýto Kamilka vyskúšala.

Kamila, Št, 08. 01. 2015 - 14:00

Dakujem za skusenost, prosim napises mi aj svoj recept, mozno ma kopne muza a skusim upiect aj ja. Ja od nich kupujem P.. Cereal, Rustico je biely?

ewka s, Št, 08. 01. 2015 - 15:08

Rustico je tmavý chlebík. Tento najviac synovi chutí a ešte aj sladké žemle Bon Matin a kukuričné placky - všetko od spomínanej firmy.
Môj recept na chlebík:
300 g múky mix B (biela múka),
100 g múky Brot mix Dunhel (tmavá múka),
4 dcl mlieka (niekedy miešam pol na pol s vodou)
1/2 dcl olivového oleja
1/2 kocky čerstvého droždia
1 ČL soli
1 ČL kryšt. cukru
Z vlážneho mlieka (vody), cukru a droždia spravím kvások, ktorý nechám cca 15 min vykysnúť, potom ho vlejem do zvyšných surovín, ktoré mám v mise od robota a hnetacími hákmi miesim max. 10 minút. Kysne cca 30 minút. Naolejovanými rukmi preložím na podložku, vytvarujem bochník a preložím do formy na pečenie. Ja nemúčim, miesto múky na podsýpanie používam olej (podložku mám silikónovú), lepšie sa mi pracuje s cestom, nelepí sa. Kysne ďalších cca 30 minút vo forme a potom pečiem cca 40 minút.
Z toho istého cesta zvyknem robiť aj pizza tyčinky (robím naraz aj chlieb, aj pizza rožky, vtedy dávam 1,5 dávky surovín). Rozvaľkám cesto, posypem pizza korením (hodne), nakrájam radielkom tyčinky, ešte ich trošku poprekrúcam (aby to dobre vyzeralo) a pečiem na papieri na pečenie. Veľmi dobré, kým vychladne, tak je už zjedené :-)
Všimla som si, že si zástancom tmavej múky, tak ak vymeníš bielu múku za tmavú, tak pridaj navyše 1/2 dcl mlieka (vody), lebo táto tmavá múka to potrebuje, aby bolo po upečení cesto páperové a určite nechaj aj dlhšie kysnúť (mám to vyskúšané).

Kamila, Št, 08. 01. 2015 - 16:18

dakujem velmi pekne za recept a podrobny, postup urcite vyskusam, minule som namiesto tmavej univerzaalnej muky kupila chlebovu ta musim zuzitkovat. idem pouzit muku a kukam ako puk, co tam robi rasca. (giggle)
Ake drozdie pouzivas, vraj nie kazde je ok na bezlepkovy chlieb.
Akosi som Rustico chleb u nas neobjavila.

ewka s, Št, 08. 01. 2015 - 21:21

Ja pouzivam drozdie Fala alebo Vivo, o tychto som citala na forach pre celiatikov, ze su 100% bezlepkove.
Tak vela stastia pri peceni vonaveho chleba :-)
Dnes som piekla bezlepkove mafinky, zajtra napisem recept, su super vlacne.

Kamila, Pi, 09. 01. 2015 - 08:42

Ďakujem. Na recept na muffiny sa tesim, bo tie, co som ja skusala s bezlepkovou neboli az take vlacne, jedine lava cakes boli fajn ;)

ewka s, Pi, 09. 01. 2015 - 15:50

Pokúšala som sa doobedu dať recept na mafinky do receptov, ale nepodarilo sa mi, totižto nechcelo mi načítať/otvoriť kolonky pre ďalšie ingrediencie, len tých pôvodných 5 koloniek. Tak ti ho napíšem sem.
Cesto:
180 g bezlepkovej múky (ja používam bielu Promix Uni)
2 jabĺčka nastrúhané (ja strúham aj so šupkou, vraj v nej je najviac vitamínov)
120 g nasekaných vlašských orechov
2 celé vajíčka
1 dcl olivového oleja
125 g bieleho jogurtu (ja som teraz dala acidofilné mlieko, ale môže by aj kyslá smotana)
130 g hnedého cukru
1/2 balíčka prášku do pečiva
2 PL granka
Postup je veľmi jednoduchý - všetko zmiešame v jednej miske vareškou (žiadne šľahanie) a lyžicou plníme mafinové košíčky, mne vyjde 16 ks.
Pečieme cca 25 minút, ja skúšam špajlou, či už sú upečené. Včera som dala do košíčka 1 PL cesta, na to 1 ČL nutely a navrch zase cesto, predtým som dávala džem, každý podľa vlastnej chuti, resp. čo chladnička dá :-)

Kamila, Pi, 09. 01. 2015 - 16:06

Dakujem, nechapem preco to nefunguje, ked klikas na viac ingrediencii akurat potrebuje mat zadane kategoriu pre recept a kolko porcii ti vyjde, bez toho neda viac ingrediencii.
Idem kuknut recept, inak klasika zabudla som kupit drozdie, ta cez vikend chlebik neupeciem. :-)

recept vyzera uzasne, dakujem vyskusam

babka Betka, So, 10. 01. 2015 - 00:00

Kamilka,máme pekárničku a môj manžel ju využíva dosť.Pri pekárničke boli aj recepty a tak skúša ten môj piecť kadejaké chlebíky.Ja,využívam na miesenie na koláče.Dosť aj kupujeme už hotové múky..poväčšine tmavé.Práve včera bol napečený chlebík tekvicový.Super,chutný a chrumkavý. (sun)

Kamila, So, 10. 01. 2015 - 10:21

Dakujem za skusenost, asi pekarnicka stoji za hriech. :-) Inak máš, šikovného chlapa. (clap)

babka Betka, So, 10. 01. 2015 - 23:25

Veru je..už prebalil aj pokakaného Sebíka.Môžem už s kľudom ísť si ľahnúť do nemocnice... (sun) (sun) (sun)

Kamila, Ne, 11. 01. 2015 - 09:52

Tak to vám všetkým držím palce. (hug)

zeg, So, 10. 01. 2015 - 09:27

Peciem bezlepkovy chlebik v piecke uz viac nez 7 rokov. Piecku mam Moulinex a som s nou velmi spokojna. Viem, ze si chvalia aj piecky z Lidla a nie su vobec drahe - okolo 50 Eur a tiez mali bezlepkovy program.

Recept na bezlepkovy chlieb z pekarne :

Postup : Navazime 3 lyzice pohankovej celozrnnej muky, 1 lyzica mletych lanovych semiacok a do 500 g dovazime muku od Schaer Mix B. Do piecky nalejeme 500 ml vlaznej vody, pridame 3 lyzice oleja, dosypeme mucnu zmes, do stredu muky nalejeme pripraveny kvasok z 1/3 klasickeho drozdia, 1 lyzice cukru a troska teplej vody. Do rozku nadoby dame 1 odmerku soli - sol nesmie prist do kontaktu s kvaskom. Pekaren zapneme na bezlepkovy program / 1000 g, stredna korka / ja mam pekaren Moulinex XXL /.Tieto nastavenia si treba odskusat na piecke. Na zaciatku miesenia stierkou stierame muku z okrajov nadoby. Tesne pred dopecenim je dobre chlebik zvrchu a po okrajoch natriet olejom a nechat dopiect. Po skonceni programu je dobre este chvilku nechat chlieb v piecke - dojde trosku vrch. Po vybrati nadoby z piecky necham asi 10 minut chlebik vonku a potom ho vyklopim na mriezku. Chlebik je dobre potriet olejom, aby sa nedrobila korka a nechame ho na mriezke vychladnut. Ked ho peciem vecer, necham ho na mriezke zabaleny v utierke. Vychladnuty chlebik krajam vrubkovanym nozom a ulozim do mraznicky do plastovej nadoby. Chlebik je vyborny, nadychany, po vybrati z mraznicky sa dost rychlo rozmrazi.

Chlebik z piecky je zvycajne taky bledsi, nema taku peknu korku ako chlieb upeceny v rure, ale je to predsa len menej pracne pecenie ako v rure. Co sa tyka vyuzitia piecky / ak robis casto kysnute cesto, urcite ju vies vyuzit len na vymiesenie cesta a vykysnutie cesta a dalej pecies v rure.

Kamila, So, 10. 01. 2015 - 10:24

ďakujem za vycerpavajuce skusenosti

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama