hummus
čo šikovná slovenská žienka nekúpi v obchode...to si vyrobí sama. http://www.toprecepty.cz/recept/21595-tahini-pasta/ Ja ju kupujem fakt len v zdravienke....inde som na nu nenatrafila.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
jeeej dakujem krásne ani som nevedela ze je to také jednoduché vyrobit..
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Fantika v dm by ju mali mat. Tahini pasta je sezam (nieco ako arasidove maslo) Ja som hummus zo zaciatku robievala bez nej a bol ok. Dalsia dolezita prisada je rimska rasca. Ja ho robievam dost casto, moj receptos: cicer namocim na celu noc. Vodu zlejem preplachnem a uvarim do makka, vodu pocas varenia osolit. Ked je uvareny necham trosku vychladnut, precedim ale nechaj si pohar vody z varenia. Cicer dam do mixera, pridam 2 struciky cesnaku, trocha citronovej stavy, sol, rimsku rascu(predtym ju podrvim v maziari), tahini pastu a olivovy olej, premixujem aj s troskou vody. Ak sa ti zda husty pridaj este trochu vody, konzistencia ma byt hustejsia a hladka. Prelozim do nadoby a este na vrch pokvapkam olivovym olejom a necham odlezat. Btw moj cicer uz je namoceny
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
mozno budem za barbarku ale nedalo by sa to spravit z cícera vareného z konzervy? aby sme usetrili ten cas varenia..
a tá rímska rasca sa kupuje normálne v sácku ako korenie,ci?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Mozes pouzit aj z konzervy, len ten ma vyrazne inu chut. Rimska rasca/kmin mali by mat v beznych potravinach ja kupujem znacku vit...na.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
dakujem,vyskúsam a uvidím ja som to este nejedla takze bude to premiera a ktovie ci to ulahodí aj ostaným clenom rodiny..
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Bože som za hlúpu, ale som nevedela čo to je a prečo s dvomi mm, ešte že tam bol ten link.
Zase som múdrejšia
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Margori, nie si jediná
Ja som si dokonca myslela, že fantika chce zarábať nejakú zeminu
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Fantika, tahini pasta sa dá objednať v e-shopoch so zdravou výživou. Nie je to lacná záležitosť, ale mne napr. jedno pol kilové balenie vydrží aj pol roka. Doma som to neskúšala vyrábať, nemám taký výkonný stroj. Myslím, že bežný mixér tie semienka dokonale nerozmixuje - budú "behať" pomedzi nože, keďže sú malé. A originál tahini by mala mať hladkú, hustú konzistenciu, aby bol hummus hladký a príjemný. Aj tým je vlastne taký lahodný. Robievam ho pravidelne, už aj na rôzne variáciami. Môžeš pridať píniové orechy - tie sa rozmixujú v pohode, lebo sú väčšie a mäkké, môžeš experimentovať s koreninami, bylinkami. U nás má úspech a je to zdravé
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
fiha a nevies odporucit aj nejaký e-shop?ci ty si vlastne v cudzine tak neobjednávas na sk.. no ved skúsim pogooglit..
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
objednávam aj na SK...len neviem, či to sem môžem dať. Určite nájdeš, je ich plno..
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Jahodka ja ho robievam tak "klasicky" kuk vyssie, mas nejake tipy ako ho este mozno pripravit
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ja som sa inšpirovala v UK. Tam mali hummus s chilli, s koriandrom, s opraženou cibuľkou, s karí korením, s orechami, s pečenými papričkami. Vyskúšala som s bylinkami - bol výborný, len treba vybrať jemné druhy, aby to celé "nezabili" . Dávala som kôpor, alebo pažítku. S chili je to tiež dobré, ale už nie pre deti. A s karí je to úplne mňam
Koriander (vňať)sa mi k tomu ohromne teoreticky podľa vône hodí, ale ešte som neskúšala.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Dakujem
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ja_hodka to ti tak dlho vydrží bez zoxidovania???
Ako uskladňuješ?
Ja mám skúsenosť, že tieto potraviny s vysokým podielom MK a oleja po otvorení dosť rýchlo oxidujú a potuchnú. Keby človek pachuť aj "prebil" nejakými bylinkami či koreninami....aj tak do seba naláduje doslova jedy....takže ja radšej vždy čerstvú a po otvorení skonzumovať čím skôr!
Viem, že to chce chlad, tmu a zamedziť prístup vzduchu (dobre uzatvárateľná nádoba, najlepšie z tmavého skla a v chladničke)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
no riadim sa dátumom spotreby, na tej poslednej to bol pol rok, šla som na ňu kuknúť do chladničky a zistila, že mi medzitým vyexpirovala ...pred mesiacom. Samozrejme, sú to tuky, viem o čom to je, nejedla by som to už. Súhlasím, že najlepšie je konzumovať čerstvé. Sezamový olej je ale jeden z tých, ktorý má dosť vysokú tepelnú odolnosť a rovnako aj voči oxidácii, mám to v chladničke, v tmavej fľaši. Kupujem len 100% sezam. Nie je v tom nič iné, ani olivový olej. Ten pridávam až do hummusu.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
nasla som v istom eschope tahini pastu a tahini omácku..je velký rozdiel v týchto dvoch výrobkoch?ked vlastne sa to zamiesava do toho cícera tak by to mohla byt aj omácka nie?ink cena je za pastu 350 g skoro 5 eur a za omácku 340 g necelé 3 eurá..
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Fantika, kupujem pastu. Neviem, aká riedka/hustá je tá omáčka. Aby si nemala ten hummus príliš riedky. Ma to byť taká nátierka vlastne.
Inak, pre mňa hummus bez tahini nie je hummus, ale rozmixovaný cícer ...to na margo toho, že tá pasta je chuťovo tak výrazná a charakteristická, že bez nej to akosi nie je ono.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja kupujem Tahini pastu v Blave na Trnavskom mýte v tržnici. Naposledy ma stála okolo 3,5-4,0 Eur.Necestuje ti niekto tým smerom? Vydrží dlho otvorená. A pridávam do hummusu šťavu z citrona. Na dvesto gramov cícera dám 5-6 stručikov cesnaku,citron a 2 PL tahiny pasty.....atd. Je to výborné. Ale používam sušený cícer a varím 30 min. v kuchte.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Fantika, v GA su 2 bio predajne, o kt. viem, jedna dole v Univerzale, a 2. pri kruhovom objazde v centre mesta, ta je relativne novsia, je tam nieco cez polroka.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
diky Soni,vidís na tú pod univerzálom som si ani nepomenula a tú druhú zatial nepoznám..mozno kuknem ked budem mat cestu ci tú pastu nemajú..
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ja hummus milujem, zacala som s tymto receptom a pomalicky upravovala. Sezamova pasta ani byt nemusi, ma to potom troska odlisnu chut, ale je to dobre. Aj ked to uz asi nieje hummus :D A skvele sa to je s arabskym chlebom, alebo zeleninou. J asom to niekedy jedavala so vsetkym :D
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
baby idem k vám zase s otázkou,pre radu..
chcela by som vyskúsat spravit hummus,zdá sa mi ze tu na NM sa uz niekedy o nom aj písalo..potesilo by ma ak by ste mi vedeli poradit ako na to,aj ked recepty som si nejaké na nete nasla,no overené ma potesia viac
len mám problém stým ze písu ze do toho pokrmu ide akási tahini pasta a ja som ju zatial nikde nezohnala,hladala som v tescu aj kauflande a nist..viete poradit kde to kúpim?u nás v Ga tusím ziadna bio predajna ci podobné volaco nie je..
za kazdú radu dík a zelám pekný vecer 