Huspenina- prosím recept
Klodik na približne 3 litre vody potrebuješ:
bravčové nožičky-asi 3ks,nemusia byť údené,pekne umyté,očistené,ja aj pazúriky odseknem ,potom bravč.koleno,tiež nemusí byť údené,ale môže byť,a keď nemáš ani jedno údené,tak aspoň jednu dve údené kožky.Zaleješ vodou-tie 3 litre,pomaličky varíš a varíš a varíš
...ja pridávam iba čierne korenie,a nové korenie,cibuľu,cesnak,podľa veľkosti pár strúčikov.Samozrejme osoliť.Niekto dáva aj koreňovú zeleninu,ale my to nemáme radi.Varí sa to niekoľko hodín.Za každým si odober trošku na misku,tak zo dve-tri lyžice a nechaj vychladnúť,aby si videla,či to už tuhne.Malo by to byť zakryté,aby sa voda neodparovala.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
fidorka ďakujem moc, moc,moc...pamätám si toto jedlo keď ho varievala babička, aj zeleninku tuším dávala, ale ja som to fakt nikdy nevarila, tak isto vyskúšam...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Za máličko a nech sa ti vydarí
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
no a hlavne nech padne Filipovi na úžitok...doteraz to kompenzoval len gumovými medvedíkmi- tých sa nevedel dojesť
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Môžeš mu pripraviť aj ovocný pohár zaliaty ochutenou želatínou
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ale to takáto potravinárska želatina má asi iné zloženie, či sa mýlim?
On ešte aj tých medvedíkov mal otestovaných, že ktorí sú kvalitnejší, čo mu lepšie účinkovali
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja si to tiež "vyrábam" s klasickej potravinárskej želatíny,napríklad na zákusky-upečiem obyčajné piškotové cesto,poukladám ovocie a zalejem ochutenou želatínou.Tiež mi to moja lekárka odporučila a pomáha.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Fíha, tak super...Filip má aj bylinky, ktoré mu krásne účinkujú a ešte vyskúšame tú želatínu aj v takejto forme...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Idem po funuse síce, ale skús aj špik, alebo roštenku(ramstek z hovadziny)-to je tiež najsamlepšie na kĺby
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
no čožeby po funuse lia, veď som to ešte nevarila
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Z ramsteku je fajnovučká polievočka...a špik asi vieš čo je-špikové kosti...v ich vnútry sa nachádza taká mastná akokeby huspenina...tá kostička sa vyvarí v polievke(môžeš aj v kuracej)a ten špik môžeš potom dať na chlebík-hamka veliká
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
super, toľko rád pokope, určite poskúšame...
len ja som v tomto dosť mimo, nikdy som takéto dobroty nevarila
My sme boli s manželom dosť dlho vegetariáni
tak teraz sa zabieham ako začiatočník vo varení takýchto dobrôt
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Klodik,nemôže byť nejaký súvis s Filipovým chorobami a problémami aj z toho,že ste boli vegetariáni?Ja nie som zástancom tučných mastných jedál ale deti čo sú v puberte a rýchlo rastú a citlivo vnímajú celý svet okolo seba potrebujú jesť všetko,aj mäso,aj masť s cibuľou na chlebe,samozrejme s mierou...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Aaaale to my sme boli keď sme s manželom chodili, a chvíľu po svadbe a kým sme s láskou splodili Filipka.Po pôrode som takmer hneď otehotnela a počas druhého tehotenstva som už pomaličky aj mäsko papala...Chlapci bežne jedia mäso,ale teda v takýchto podobách až nie, že varenie huspeniny a pod...Ale vždy som môjmu tatinovi vedela povedať, že nech ma neposiela kupovať mäso, a on mi vždy nadával, že ako sa chcem vydať keď ani mäso neviem kúpiť a ja som vždy argumentovala, že ja budem mať manžela ktorý nebude jesť mäso
No to je história našej rodiny
U Filipka to má súvis presne tak ako to lekárka odhadla- ona vidí aj auru človeka a vníma aj iné súvislosti...všetko so všetkým súvisí, je to úzko poprepájané, aj to čo máme v hlave aj to ako sa chová následne naše telo...
Filip sám tieto súvisloti vidí, vníma, len sa potrebuje o tom rozprávať s niekým kto mu rozumie, toto klasický lekaŕi neberú, nechápu...
On dosť takéto veci videl a vnímal aj v nemocnici a občas boli z neho lekaŕi dosť mimo
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Klodik, ja varím huspeninu v tlakovom hrnci (MM práve dopapal dnes už tretiu porciu ), tak max. hodinku a pol...dávam buď 3-4 nožičky, koreňovú zeleninu (petržlen, trošku zeler), cibuľu, cesnak, nové a celé korenie, soľ... alebo kúpim rovno balíček na huspeninu (napr. v Tescu) tam máš nožičku, kolienko, kožku, fajnové mäsíčko... určite sa vydarí
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
jeeejdanenky to fakt majú aj takéto balíčky? no to sa musím pokukať, to je niečo pre mňa, na začiatok mať to takto pokope...ďakujem za tip helus...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Rádo sa stalo ozaj, ešte dávam aj bobkový list
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ja Ti teda už recept nenapíšem, ale - ako 14 - 17 ročná som mala problémy s kĺbami, a tá huspenina mi dosť pomohla. a okrem toho ešte aj som pila taký nápoj z vajec, ktoré sa cca 3 týždne museli močiť v citrónovej šťave a potom sa to všetko spolu aj so škrupinami rozmixovalo, ale presne si to už nepamätám. problém s kĺbami mal aj môj syn, keď prudko vyrástol, a huspenina bola u nás pravidelne, ale okrem toho užíval wobenzym, arthrostop a také penové niečo čo sa volalo tuším cola fit. Inak potreboval látku, ktorá sa vola chondroitín a taktiež kolagén v určitej forme, ktorý bol tuším v tom cola fit, ale presne si to už nepamätám. Nech sa synovi kĺby pekne napravia.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
vďaka betana, som rada, že vám to pomohlo, dúfam, že aj nám to pomôže...
pristupujeme k tomu komplexne, Filip si sám povedal, že potrebuje ísť k tejto konkrétnej pani doktorke- ona sa venuje čínskej medicíne a má k nemu úžasný prístup, venovala sa mu 1,5 hodiny, my rodičia sme boli zatiaľ na kávičku...
Najskôr mu vysvetlila ako si môže nájsť v tele problém a následne ho poslať preč-on pomerne dobre intuitívne ovláda takéto techniky, len potrebuje občas s niekým o tom pohovoriť kto ho chápe...
No a potom mu lekaŕka vysvetlila, že to že ho bolia kĺby súvisí s jeho prekonaným ochorením, lebo na mentálnej úrovni to bola situácia ktorú musel pevne ustáť- doslova...
No a ešte že kĺby súvisia s obličkami...
no a potom nás poslala k jednej skvelej bylinkárke ktorá dala Filipovi bylinky- ktoré má len za lyžičku užívať a potom len zapiť vodou- nevaria sa žiadne odvary...
No a k tomu odporučila ešte tú huspeninu...
Tak to riešime všetko na prírodnej báze...
inak bylinky cítil ihneď že mu zabrali- už na druhý- tretí deň...
No od varenia sme sa dostali až k liečeniu, ale keď to spolu súvisí
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ešte len taký dodatok - tie lieky bral syn na striedačku, nie všetky naraz. a k tomu huspeninu, alebo aj silnejšie vývary z kostí s chrupavkami.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
držím palčeky,nech huspeninka zaberie...u nás sa dnes tiež varila
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ja dodaam len ze u naas sa do huspeniny pridaavala aj mrkva a od nej mala huspenina kraasnu farbu..vraj treba opatrne aj solit,lbo kto priilis osolii,tak sa moze stat ze huspenina poriadne nestuhne ale ostane len polievka
.moj tatko varieval chyyrnu huspeninu,ale varil ju vo velkom 10 litrovom hrnci cca 8 hodiin a to styylom takyym ze 1 uudenee koleno,2 normaalne kolenaa,pacicky,korenia,zelenina a to varit pomalicky 5 hodiin,sem tam doliat vodu ak sa prilis odparii,potom vybrat zeleninu,aj masko a masko kraasne obral od vsetkeeho mastneeho a do tanierov daaval len cistee chudee maso,kosti a kozu potom vraatil do vyyvaru a varil dalej 2-3 hodinky,potom vyyvar precedil a pomocou papierovyych utierok odsal prebytocnyy tuk z povrchu,vyyvar nalial na ciste masko na taniere a nechal stuhnuut na huspeninu..taa mala vzdy kraasnu farbu a super chut,bola ciira,cistaa bez mastnoty...odkedy nezije odvtedy som takuu huspeninu nejedla..
kloodik duufam ze sa ti vydarii..
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Tak to by si mala skusit od mojej mamy...nas otec tiez varil takuto ako tvoj, len on zberal to mastne pocas celeho varenia a okrem toho my mame radi paprce tak aj tie zalievame
A mama tento rok uvarila absolutne presne taku ako varil otec..... by som odprisahala ze to je od neho....
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
fantika vďaka
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
niet zac moja..
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
....inak nemusis vzdy len huspeninu, tam ide o to, dostat z tych paprciek a kolena ten "magľajz" von, aby to bolo celé jedlé... u nás je napríklad zvykom, ked práve nerobíme huspeninu (inak ideme ju tiez robiť - túto stredu )...no, u nás je zvykom napríklad kúpime paprčky ( v masiarstve na kusy sú najlacnejšie) a ak varíme guláš, vložíme ich do gulášu. Viacmenej zrôsolovatie aj ten guláš, ale tie paprčky sa dajú pred jedením vybrať a máme ich ako predjedlo aj delikatesu, posolíme a len tak s chlebom a uhorkou...oberieme, zjeme a potom máme na jedenie ten guláš... to len na margo toho, ze nemusís vždy robiť len huspeninu...že môžeš tie paprčky pripraviť aj takto...a guláš určite variť vieš...
...teraz spomeniem od veci...ale najlepsie sú ako predjedlo z kotlíka....kým sa uvarí to hlavné mäso, "vyžerieme" všetky paprčky. Celá rodina sa teší hlavne na ne. Naučil nás to takto variť manželov krstný otec a už to v našej rodine ostalo. Mńamka.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
crystall tiež ďakujem za tip
A že vraj naničmamy ...toľko dobrých tipov mi tu dávate, super teším sa na naše kulinárske experimenty...
inak dievčence čo ma dosť "šokovalo" tak to bolo asi to keď sa Filipko vyliečil tak mu nenormálne začali chutiť len a len pečené klobásky a utopenci...nemohla som sa dopiecť klobásiek a stále si kázal kupovať utopencov...trvalo to pár týždňov a až potom mu začalo chutiť mäso v normálnejších podobách...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
NM chcem vás poprosiť o recept na huspeninu.Nikdy v živote som toto jedlo nevarila, ale poradila nám to jedna skvelá lekaŕka ako vhodný doplnok stravy , nakoľko Filip má problémy s kĺbami, samozrejme popri inej terapii ktorú užíva...