reklama

Korenie a ja

púpavienka , 06. 04. 2018 - 08:31

reklama

Zamyslela som sa nad sebou a nad tým ekéže to mám možnosti v terajšom mojom kuchtení.

Čo najmenej ingrendiencií, nemôžem kombinovať a koreniny som vemi zúžila.

Minule som použila trošku kari spolu s červenou paprikou, to som pred tým milovala, ale veru v kari je niečo čo moje telo odmieta a tak mi ostáva čierne korenie a rasca. V lete zo záhrady veľa petržlenovej vňate, veľa pažítky, trošku tymianu a kôpru, sem tam oregano ale žiaden rozmarín aj ked mi vždy sestra donesie aby som si pestovala lebo aký je dobrý, len nie pre mňa ale ja ho pestujem.

Tiež môžem cibuľu aj surovú ale nie cesnak.

Je zaujímavé že som nikdy neprišla na chuť bazalky a ani gyrosu, to mi priam smrdí. No občas neodolám a pridám trošku čili do jedla.

Takže tak som ja dopadla, žiadne veľké kombinácie jedál sa u mňa nekonajú, toľko receptov aj tu je pridané a ja sa môžem iba tak pozrieť. Ja sa vraciam k mojim predkom a varím tak ako oni.

Aké koreniny používate vy? - mate radi miš-maš alebo si vychutnávate jednu koreninu v jedle.

Pozrite si aj


reklama


reklama

dasa_, Pi, 06. 04. 2018 - 08:47

hmm, lenže ja nepoužívam možno ani toľko korenín. Teda, občas aj áno, keď varím inšpirované Indiou. Ale v pohode aj bez toho sa dá. Kari mi vadí dávno. Lebo nie je dva krát rovnaké, každý má svoj vlastný recept. Skôr občas pridám kurkumu. Ale tiež len občas.

z byliniek iba pažitka, petržlenová vňať, jarná cibuľka a bazalka. Teda čerstvé, nie sušené.

nemám rada zmesky korenín, keď každý výrobca niečo namieša podľa vlastnej chuti. S výnimkou jednej, tú si nosíme z Talianska - tam je miešané čili, cesnak, paprika a paradajky. Bez prídavku čohokoľvek iného vrátane soli.

púpavienka, Pi, 06. 04. 2018 - 09:13

S tým kari som ja prišla tiež na to hned po páde socializmu - odrazu som kari nezniesla, aj ked predtým občas som to dala. Prišlo toľko nových korenín a ja som si nakúpila rôzne zmesi a všetko možno a celé to bolo zlé, vtedy som na to prišla že  nie je zmes ako zmes a prestala som používať aj grilovacie korenie ktoré som dovtedy používala.

 

dasa_, Pi, 06. 04. 2018 - 09:23

10-12 rokov dozadu sme sa bavili so známou o varení. Ja som tvrdila, že nepoužívam ani vegetu, ani masoxy, či jak sa to volá. A bola som na seba patrične hrdá, jak sa starám. A že miesto toho pridávam grilovacie korenie, to mi vôbec nedošlo..... Dnes už ani to

balalajka, Pi, 06. 04. 2018 - 09:24

Ja zas kari prudko môžem, ale decká mi doma nechcú, tak max sebe do porcie dám. Pepercorni, či ako sa volá tá zmes, čo písala Daška ľúbim tiež. Našla som jednoho výrobcu čajov, ktorý mieša aj koreniace zmesy. Tie mi vyhovujú - tie s obsahom soli, bežne dostupné v potravinách nie, tie viac menej nekupujem. Ba kupujem - skúsim a viac buď nepridám do jedla, alebo miniem nejak sáčok a viac nekúpim. Sama si radšej z čistých namiešam.

Ale tiež toho veľa chlapi neznesú.

Fascinuje ma kuchyňa kde to miešajú a dochucujú hlava nehlava. Váľam sa od smiechu po podlahe ... len u nás doma sa preferujú viac "čisté" chute.

Inak, Gitka - teraz ako píšeš si uvedomujem jednu diagnózu v mojej rodine. Na obed len zemiaky na pare, či vo vode, mäso detto. Sem tam rezeň, aby to dokola nebolo furt to isté, minimum pečeného. A to už roky rokúce. Pridať bylinky do mäsa? Ani nápad. Používať  chémiu v domácnosti? Zadusiť ide. Hmmm - a to sme si dlho hovorili, že daná osoba preháňa. Mlčím ... lebo doktori žiadnu alergiu nezistili.

púpavienka, Pi, 06. 04. 2018 - 09:49

áno, poznám ved doktori nič nezistiliMlčím Ja zemiaky bud vo vode alebo dusené na cibuľke, raz za čas pečené s maslom či zemiaková kaša.

No a pravda je že gurman si vychutnáva jednú koreninu v jedle, ale zmes ale musí byť vyvážená a doplňa tu hlavnú, nesmú sa biť. Takže ja a miš-maš - nie? tak ako mne už nedalo vo fazuli  variť aj udené mäso aj klobásu či dokonca som počula že ešte aj neudené dva druhy mäsa tam dávali. Proste pre mňa prekombinované recepty nikdy neboli dobre - jednoducho  moje telo to nezvladalo a jednoznačne sa mi to protivilo lebo mi to moje telo dalo na vedomie ešte skôr akoby som to začala jesť.

balalajka, Pi, 06. 04. 2018 - 09:48

A mne ti to došlo až teraz, ako si o tom korení písala, že TOTO predsa poznáááám. Doteraz som si teba a tú moju osobu nedala dokopy. Úsmev

Kamila, Pi, 06. 04. 2018 - 11:29

Cervenu sladku papriku nemozes? Ja pri svojej histaminovej deve pouzivam, len cervenu papriku, cierne korenei a asi aj racsu by som mohla, len kym ju najdem. Ale pride domov velka histaminova deva a uz som zabudla, co este vraj toleruju, len to zas ja neviem pouzivat, ta som si ani nezapamatala. ja a koreniny katstrofa, ale kari mam rada, take kukg pao ... a asi som skoncila ...

púpavienka, Pi, 06. 04. 2018 - 11:44

No červenú papriku veľmi nemôžem, ale občas trošku použijem, verím že je to iba zlá kúpa a ak začnú  na tržnici predávať tak bude naozaj domáca a vyskúšam. Ja rascu a petržlenovú vňať úplne akceptujem do nemoty  toho môžem dávať.

 

Kamila, Pi, 06. 04. 2018 - 12:02

Vidis a tu rozmyslam, ja som dlhsie pouzivala nejaku Bio cervenu papriku a teraz som kupila taku obycajnu a posledne mi deva, raz starsia, potom mladsia, cezsviatky hlasili, ze ich boli hlava asi sa musim pre istotu vratit, k tej bio ...

púpavienka, Pi, 06. 04. 2018 - 12:07

áno, tak reaguje naše telo

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama