Na čom krájate zeleninu, mäso?

Voľakedy naše mamky krájali všetko asi od chleba, šunky, zeleniny, mäsa .... na drevených denkách, lopárikoch. Netuším, ako je s ich umývaním, či stačí opláchnúť horúcou vodou. Jasné chlieb, zelenina ok, mäso je už otázne.

Drevené podložky už dlho nepoužívam, jedine pod horúce hrnce. Ale to čo mám na krájanie teraz, voľajaké plastové podložky nie sú absolútne žiadnou výhrou. Na tej doske ostávajú  zárezy. Ak krájam voľajakú slaninu s červenou paprikou, farba nejde dole. Darmo umývam horúcou vodou, akosi neverím, tomu umývaniu. 

Ako na rovinu, kuchyňa nie je veľmi moja parketa, takže som neskúmala, nehľadala, ďalšie alternatívy ... Ozaj  by ma zaujímalo, aké sú najvhodnejšie alternatívy, aby sa to dalo dobre umyť ..., bolo to hygienicky nezávadné. Jasné, jednu doštičku na chlieb, ďalšiu na zeleninu, ....

Dievčatá, čo používate na krájanie, všetkého možného vy?

Diskusie Naničmama.sk: 

Ja jedine na dreve krájam. Mám takú hrubú dosku, tak akurát na krájanie. Plus pár malých lopárikov, napríklad na hádzanie halušiek. Umávam normálne čistiacim prostriedkom a rozhodla som sa, že toto teda neriešim. Vraj má drevo samočistiacu schopnosť. Netuším, či to tak je, ale nedokážem riešiť úplne všetko. Či sa už u nás niekedy niečo stalo alebo nie, to neviem povedať. Možno sú niektoré problémy z toho. Alebo z tisíc iných vecí okolo nás, na ktoré nás niekto upozorní.

Tak ako píšeš voľakedy sa krájalo len na dreve a nik neriešil tzv. dnešné moderné choroby a isto boli aj vtedy len asi nikoho netrápili. Mám aj drevené dosky a tie sú už pamätníčky v mojej kochyni a nemám s nimi prolém ale najviac používam už veľa rokov dve keramické doštičky. Máju trochu jednu nevýhodu, že keď ujde trochu nôž tak sa rýchlejšie tupí. Na údržbu sú super. Nikdy som nemala tie umelé paplndekle, nejako sa mi zdajú moc tenké. Vrátim sa k tým dreveným, tie dnešné výrobky sú niečim "impregnované" a fľaky sa na nich nezanechávajú. Asi ťažko si vybrať, každá podľa svojho vkusu, názoru a isto aj praktičnosti. 

Ďakujem, pozriem tie keramické ...

Ja mam zo skla. Take ake sa vokakedy davalo ako vypln do dveri :-) Na jednej strane bola potlac, ale ta sa rokmi olupala, tak uz je to ciste sklo.

No ja som mala aj keramickú aj zo skla ale nemôžem si pomôcť - drevo je drevo a tak určite najviac krájam na dreve. Netrápi ma farba zo zeleniny je oveľa dôležitejšie čo na nej krájame a dávame do hrnca.

Zväčša krájam na dreve (zelenina, syry, chlieb, múčne veci) - mám niekoľko veľkostí drevených podložiek. Umývam ich v studenej vode - vraj sa drevo nemá umývať v saponáte. Čo si budeme hovoriť, dáku imunitu si vybudovať musíme, nemôžeme chcieť všetko sterilné Mrkám Mäso a mäsové veci krájam na plaste, bežne dávam do myčky alebo umyjem v horúcej vode so saponátom. Fľaky (mletá paprika, cvikla, mrkva,...) riešim umytím vodou s octom, alebo vyšúcham vnútornými zvyškami kôry z citróna.  

Čo sa týka zárezov a dorezaného dezénu, to vôbec neriešim. Keď sa to používa na krájanie, tak to predsa dorezané bude. Neservírujem predsa na tom a po použití očistím a schovám. 

mäso krájam len na jednej takej staručkej plastovej-dorezaná je ale to neriešim umývam saponátom a potom pretriem octom(nie vždy!)

inak mám dosť drevených rôzne velkosti a hrúbky-mám v blízkosti jedného ujca a ten sa občas chce zavďačiť tak vyfasujem sem tam drevené varešky alebo lopárik..

kamilka mám jednu parádnu sklenenu (ale bolo mi to ľuto používať-no v pomätení mysle kupim chvala bohu len občas aj to čo potom ľutujem)milerada pošlem len aby poštovné nebolo drahšie ako "lopár"..Slnko

dakujem za ponuku, si zlata, Úsmeveste skusim popozerat co maju v obchodoch, tu keramiku, ci co. Ako vas tak citatm tiez je to celkom pestre a nejednoznacne ;)

 mäso a zeleninu krájam na plaste - skôr taká ohýbacia podložka, mám dve farby :) tak aj na chlieb a pečivo na dreve, to je naj...

drevené denko (nesmieš nechať vo vode) a aj strihám... mam osobitné nožnice... vňate , kyslú kapustu, papriku... čo usúdim, že sa hodí...

Vidíš, o nožničkách som uvažovala. Ale bojím sa, že by som nedokázala zabezpečiť, aby sa používali výhradne na jedlo. Tak zatial som to nechala tak

 

Kúpiš nožnice už určené na čo sú a keď ich dáš k nožom, varechám a pod tak nepomýliš s tými na strihanie látok,papiera a oni sú aj tvarovo niektoré iné.

Ďakujem, takže niet nad starú dobrú klasiku, ako pri nej je všetko ok, len to mäsom mi k tomu až tak nepasuje Hambím sa Nožnice si viem predstaviť tak, ešte pri bylinkách a tej vňati, ale môžem mať aj slabú fantáziu. Hambím sa

No vidíš? - a ja si myslím že to drevo je pre mäso jednoznačne najlepšie skôr zeleniu a iné  nemám problém krájať na inom.

ja som raz niekde čítala, že práve rástle drevo - a to sú tie najkvalitnejšie doštičky - má tú vlastnosť, že všetky tie "potvorky" vtiahne do seba a usmrtí ich. Odnepamäti mávali mäsiari práve takéto veľké a masívne dosky, alebo jak to nazvať, kde sa porciovalo mäso. A po zabíjačkach sa tiež ukladalo a solilo do drevených korýt a kadí. Preto sa tiež prikláňam k drevu. Lebo jak hovorí klasik - "Drevo je len drevo" ÚsmevÚsmev

Vidíš? napovedala si mi. Som rozmýšľala odkiaľ to mám a presne o tom to je - hovorilo sa že drevo si s tým poradí.

Žeby som sa k drevu vrátila? Mala by som zistiť na čom krájajú známi šéfkuchári?

len pri šéfkuchároch to je trochu ovplyvnené prepismi. Takými do veľkoprodukcie. Aj dve výlevky musia používať, aj dvoje dvere musia mať v kuchyni, aj vykachličkované neviem kam,  aj iné.... Tým chcem povedať, že to môže byť trochu skresľujúce. Bola som v školskej jedálni a tam mali normálne označené miesto na rozbíjanie vajec.... A mnohé iné plochy

Otázka je, na čom krájala babka. Alebo mama.... aj týmto smerom sa môžeš pozrieť

Nemám na mysli profesionalne kuchyne, ale maju vela relacii, kde varia u seba doma a tam nie su obmedzovani normami od hygieny.

ÁnoÁno

Včera som mala "paprikový" večer. Najskôr som pozrela Jamieho a potom nejakého kuchára, čo varí 22 minút. Tam som si všimla, že krája na dreve, eln teda, nerobil mäso. Tak som išla hľadať Jamieho. Prešla som viacero receptov. Všade krája na dreve. ALe zároveň musím povedať, že neviem, ako krája mäso, lebo to, čo som pozrela, vždy mal naporciované z obchodu... https://www.jamieoliver.com/videos/healthy-chicken-caesar-salad-jamie-oliver/

Čo si pamätám z detstva a aj teraz keď mám možnosť nakuknúť k profi mäsiarom, tak používajú na krájanie drevo a oceľ ...také tie elektrické multifunkcne kovové krájače. Stoly sú buď drevo - masív alebo kov.

Tak som si včera opúť pozrela Olivierao a teraz som si dala bacha a odsledovala som to krájanie. Kuracie mäso krájal na drevenej doske. Po dokrájaní ju odsunul do dresu. Zobral ďalšiu drevenú dosku a na nej krájal zvyšok, teda zeleninu.

Ďakujem, takže je to ozaj tradičné drevo, čo víťazí aj u profesionálov ....

 

Naničmama.sk

Každá z nás sa občas cíti nanič. S nami ten pocit prekonáte!
Zvládnite spolu s nami deti, manžela, domácnosť, varenie, prácu, zdravie, krásu ... Všetko vrámci hesla - Som krásna, múdra, úspešná a už len občas v "depresii" ;). Podeľte sa o svoje zážitky, skúsenosti v blogu, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, alebo v právnej poradni, podeľte sa so svoj recept, pridajte obrázok