reklama

Neviem variť alebo ako na minútky?

Kamila , 05. 04. 2018 - 13:09

reklama

Minulý týždeň som išla učiť mladšieho syna variť. Chystá sa od septembra do ďalekého sveta, doma je aj teraz málo, ta treba čas využíť.

Začala som lososom, no akosi sa až tak nepodaril, však len takú jednoduchú rýchlovku som išla spraviť. Jedna strana trošku pripečená, druhá neupečená ... 

V piatok, bola v pláne ďalšie rýchlovka, len som neskoro dala rozmrazovať rybie filé z tresky, len na masle som krátko chcela ... Zase to nebolo ono ...

Včera som vytiahla, že kuracie psria so zeleninou na pare budú ... Prvé, čo drahý signalizoval, že sú voľajaké tvrdé. Keď ja som naučená mäso na prírodno krátko opiecť a potom dusiť pod prikrývkou.Minútky sa mi málokedy podaria, stále mám pociť, že to bude neupečené tvrdé a nakoneic je to asi zväčša prepečené tvrdé.

No nič vyzerá to, že sa nakonie sa ja k dcére pôjdem učiť variť. Hambím sa

Dievčatá, prosím poradte ako robiť mäso na minútky a ryby ... Cez týždeň potrebujem ozaj bleskovo variť. Okrem toho som aj na bylinky zanevrela, niežeby sm euž mali voľajaký vzťah, bo Tinka ma histaminovú intoleranciu ... Ako to je strašné ja neviem variť Hambím sa Chcem rýchlo, ľahko a nedarí sa mi ...

Pozrite si aj


reklama


reklama

dasa_, Št, 05. 04. 2018 - 14:02

Neviem, či to viem variť. Asi to nie je uplne podľa postupov. Ale poviem ti, ako tieto mäsá "na krátkej šťave" robím ja.

Kuracie prsia rozkrojím pozdĺžne na tenšie a ešte ich aj trochu vyklepem. Takisto kuracie vykostené stehná vyklepem. Potom osolím. Panvičku rozpálim a pridám iba kvapku oleja. Musí byť dobre rozpálená, dam mäso na panvicu a skôr tak pocitovo pár minút počkám. V podstate kým sa spodná strada sfarbí jemne do hneda. Otočím a chvíľu ešte z druhej strany. Čas neviem presne povedať, lebo príde na to, ako je to mäso tenké. Stehná potrebujú dlhší čas.  Dôležité je, aby panvička bola dobre rozpálená a oleja len velmi málo. Aby sa mäso nezačalo vysmážat v tuku.

a u nás doma má úspech niečo, čomu hovoríme interne "cigánska". Ale je to fakt iba také naše pomenovanie, nie je to podľa predpisom. Na to kupujem tenké plátky bravčového mäsa. Ešte ich poriadne vyklepem. Ale fakt že poriadne. Osolím, posypem po jednej strane mletým čiernym korením a kmínom. Tou stranou dám na rozpálenú panvičku, zase musí byť riadne rozpálená, aby sa mäso neprichytilo. V panvičku tú stranu, čo ešte nie je opečená potriem trochu horčicou a obrátim. Pečiem, kým to nemá peknú farbu. A toto jedávame v rozkrojenej žemli alebo bagete so zeleným šalátom, prípadne kyslou uhorkou. Tu je fakt dôležité to tenké vyklepanie.

Kamila, Št, 05. 04. 2018 - 19:44

Takže ono to je ozaj veda, na bravčové si už ani toľko netrúfam. Hambím sa Takže skoro žiaden tuk?

dasa_, Št, 05. 04. 2018 - 19:48

keď dáš veľa, začne sa smažiť. Hlavne treba dobre rozpálenú panvičku, vtedy sa neprichytáva.

púpavienka, Št, 05. 04. 2018 - 14:28

Ja nie som zastanca veľkého klepania a tvrdím jedno správna teplota a správny čas - hovädzie bifteky a iné  na 100% začne po určitom čase tvrdnúť ale to každé mäsko.

Takže správna teplota je vyššia, robí sa všetko rýchlo a ja pri tom stojím - neodchádzam.

Mám rada prírodný kurací rezeň  iba so surovou zeleninou, tam nedávam nič okrem soli a korenia. Dokonca ja solím mäso a minútky sa mi vždy podarili ale moje dcéry nie sú veru po mame. nevedia ich urobiť, bud sú tvrdé alebo až nejedlé.

Myslím že obdobie môjho materstva bolo celkovo takým obdobím rýchlej prípravy jedla či sobotné dlhé varenia.

Divinu a hovädzinu som trochu naklepala a odložila na chvíľu s pár lyžicami oleja, olej na pánvicu som už potom nepridavala, prichutila som podľa toho čo som išla robiť. Kuracie či morčacie je veľmi jednoduché aj ked moje domáce je oveľa svalnatejšie a teda musím poklepať, lebo ja totiž nemám rada tie  rezne priam v mm, ak mäso tak nech ho aj vidím aj žujem.

Ja určite na prvej strane nerobím ani 2 min. ale zas mám rada pevnejšie mäso a nie rozvarené, určite nie podlievať a nechať dusiť lebo to už potrebuje to dusenie.

dasa_, Št, 05. 04. 2018 - 14:35

Ja som tiež neklepávala, ale obzvlášť pri kuracích stehnách som nevedela odhadnúť, či sú prepečené aj vo vnútri. Takto je to pre mňa spoľahlivejšie.

Kamila, Št, 05. 04. 2018 - 21:33

Hlásim sa do klubu k tvojim dcéram, u nás to je naopak, moja dcéra to vie. Hambím sa

púpavienka, Pi, 06. 04. 2018 - 08:18

No tak to hej, vieš koľko razy sa pozerali ked som to robila a oni to nedaju, ale nedajú si povedať že je to teplotou, boja sa že to bude pskať a tak to potom dlho gniavia v panvici až je to ako podošva.

Inak kamoška mala s tým tiež problém až si kúpila tu panvicu s tou mriežkou ako na grilovanie. Už v ten deň mi volala že ona už ma také mäsko ako ja a ešte krajšie lebo ma kresby po sebe, dokonca deťom do  žemle ráno robí kuracie rezne.

Ono na tej panvici je olej dole v tých mriežkach a tak stačí minutka na každú stranu a maš rýchlovku do čohokoľvek. Ona ešte pritlačí vidličkou ako to pečie. Takže ona tvrdí že ma grilované.

púpavienka, Št, 05. 04. 2018 - 15:26

Pridala som recept ktorý robím už rok a to s mrazenými rybacím file alebo s mrazeným pstruhom, nakoľko som sa bála aby som nezvyšovala zbytočne ten histamín. Ja som s rybami v tomto smere veľmi spokojná. Našla som rybie file kde je aj napísané že mrazené na mori a to môžem, zrejme je z voľného lovu. Takže toto je základ mojej stravy a aj pre lenivú, kedy sa mi nechce nič.

balalajka, Št, 05. 04. 2018 - 20:46

Počuj, losos sa dá ako pokaziť? Vyplazený jazyk však chytím, dám naň plátok masla, stčim na 160 stupňov do rúry a kým našuchorím šalát na tanieri za 20 minút to je ready. 

Kamila, Št, 05. 04. 2018 - 21:31

To treba vediet moja Chichocem saVeľký úsmevVáľam sa od smiechu po podlahe Lakla som sa, bo som jednu stranu kus spiekla, ta pre zmenu som druhu stranu nedopiekla.Prekvapenie

dasa_, Št, 05. 04. 2018 - 21:55

ja som sledovala ktoreho sášlo medialneho kuchára, tuším sa vola gabriel kocák a on tvrdil, že filet z lososa s kožou sa pečie iba zo strany s kožou. 6e sa robí dovtedy, kým nezbelie až hore. A vtedy je hotový. Z druhej strany sa už nepečie. Vtedy ostane šťavnatý. Ja nemám toľko odvahy a tak to aj z vrchnej strany na chvíľu otočím. ALe fakt len na chvíľu, kým to zbelie. Vo vnútri ešte ostáva jasná farba. Inak sa ľahko vysuší.

Kamila, Št, 05. 04. 2018 - 22:09

Aha, takže to čo sa mojim nepáčilo na lososovi, že však surové, bolo v úplnom poriadku. Hambím sa

dasa_, Št, 05. 04. 2018 - 22:27

tak nie ty, ale stravníci by sa mali dovzdelať Veľký úsmevVeľký úsmev

balalajka, Pi, 06. 04. 2018 - 06:00

ÁnoÁnoÁno Ak by si to prikryla na chvíľu, tak sa ti v podstate podusí. Ono v strede je krásne ružovo - oranžový a keď pichneš doň vidličkou, tak sa jemne oddeľuje. To nemôžeš pokaziť. Či môžeš? Veľký úsmev

Na druhej strane - ja tiež neviem napr. kura urobiť ako minútku - furt to dlho pečiem. Nemám dôveru. Ale ak to dám do pácu, tak potom sa toho už nejak nebojím. Ale na prírodno ee. Hambím sa

A urobila si mi nesmierne chute s tou vašou cigánskou - idem hľadať karé dnes, lebo v mraziaku som ho večer nenašla - bola som ochotná smažiť ešte večer (hlavne porciu pre seba Váľam sa od smiechu po podlahe).

balalajka, Pi, 06. 04. 2018 - 05:56

Normálne som dostala chuť na toho lososa - doma mi to nikto neje. Chlap je z toho hladný, deti to neľúbia a pritom aj v škole takú dobrotu majú .... Smútok.  Ak s kožou a na panvicu, tak robím ako Daška nižšie písala - neotáčam. Ak sa bojím, že je to dnuká surové, zarežem do toho, ak to fakt surové je, tak sú z toho kocky Veľký úsmev. Nejak sa s tým nepáram, ale zvyčajne nestihne. Toľko to koštujem, až vypínam prázdny "hrniec".

dan-cula, Pi, 06. 04. 2018 - 13:22

Aj mne deti odišli so sveta(ked sa ma niekto pýta kde sú odpovedám v Europe..)a doma sme nemávali školu varenia..niečo pochytili nevravím,že nie ale nestratili sa.A synator veru na prvé vianoce si trúfol na sviečkovú samozrejme bola som na telefone a knedle si robil také tie hrnčekové.Inak na viac dní si robieval rozne gulaše a výborne sa naučil robiť vo woku masko so zeleninou(doma varím na elektrine mikdy to nemám také dobré ako on ked dá wok na plyn)také tie rýchlovky.Ale napr.aj fazulu na kyslo(samozrejme fazulka s konzervy )polievka hotova podla toho ako rýchlo sa uvaria zemiaky a zasmažky tiež zvládol ale viem že viac robý zátrepky.

Neboj sa hladom neumrie a ak bude mať hlavne čas a chuť tak to dá....rozne mäsko na rýchlo ked aj s chlebom ak zahustí niečim može byt aj na cestovinu pripadne dobre sa varí batát alebo klasika zemiaky.

A párky su všade,pizza,internátové vifonky apod.

Tak sa sa mu darí TortaPivo

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama