Používať bujón?
ja ich pouzívam na dochucovanie..napr. hubový je skvelý do ryze alebo aj do soté,takisto aj do polievok,gulásu a pod pridávam hovadzí,je lepsia chut..niekto ich zatracuje,rovnako ako vegetu..ale ja si myslím ze vsetko okolo nás je uz tak presýtené éckami ze uz je to kvázi jedno..
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Nepoužívam, radšej podlejem len vodou.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Nepoužívam bujóny. Volím radšej dochucovanie bylinkami, kurkumou, sušenou zeleninou, sušenými hubami. Bujóny neobsahujú totiž len éčka ale aj karcinogénny glutamán sodný, ktorý vytvára práve tú ich skvelú chuť. Vážim si svoje zdravie a hlavne aj zdravie mojich stravníkov.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
bujóny sa u nás doma nevyskytujú. Rovnako ako vegeta.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Rovnako ako u nás .
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Nepoužívam a obmedzujem aj vegetu. Časom ju chcem vylúčiť úplne. Dochucujem ako Evka1223 bylinkami, kurkumou a pod.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Keď máš dobrú zeleninu, mäso, čerstvé bylinky, bujón netreba. Radšej si raz za čas kúpim kvalitné bio-hovädzie a spravím vlastný vývar, ktorý zamrazím. Ľudia majú otupené chuťové bunky, preto sa im žiada stále výraznejšia chuť, hlavne slanšia, ale myslím, že to nie je zdravé a pre deti už vôbec nie. Keď sme boli bez detí, často sme si robili sáčkové polievky a bujóny, cítila som sa po nich taká mierne spuchnutá, asi kvôli veľkému množstvu soli moje telo zadržovalo vodu. A "obyčajná" zelenina sa mi zdala bez chuti, kým som si ju neposolila.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Podobne ako Evka, tiež radšej používam bylinky a koreniny ako kurkuma, kari ... a ak vegetu, tak dávam takú tú natur / bez glutamanu/ . Bujón nezvyknem, keď tak si dávam zamraziť vývar a použijem do omáčok vývar.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Pokiaľ ide o glutaman sodný, zbytočne by som si kvôli nemu nerobila ťažkú hlavu.. čítala som niekoľko článkov s odborníkom a zdá sa mi, že všetky tie reči o jeho škodlivosti sú nafúknuté.. odporúčam prečítať http://primar.sme.sk/c/7545319/skodi-glutaman-zdraviu-obsahuje-ho-aj-materske-mlieko.html
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Autorka tohto článku pri všetkej úcte, nie je odborníkom na chémiu a potravinárstvo zvlášť....je to novinárka.
Práve tie reči o neškodnosti glutamánu sú nafúknuté....už v základnej učebnici biochémie je glutaman sodný popísaný ako karcinogén....! Ale biznis je biznis, veď trošku tu a trošku tam...nikomu to predsa neublíži v potravine....aj legislatíva je nastavená tak, že sa ani nemusia mnohé prídavky uvádzať, skrývajú sa pod všeobecné názvy "ochutidlá" a všetko je relatívne OK.....k tomu "odborný" článok a "spokojne" môžme spať a jesť čo nám odporúčajú. To vážne? Len v skratke, čo spôsobuje konzumácia glutamanu:
- poškodenie hypotalamu
- ničí nervové bunky
- spôsobuje obezitu, cukrovku
- migrény, autizmus, poruchy pozornosti, hyperaktivitu
- Alzheimmera
- narušuje sietnicu a spôsobuje zelený zákal
- vyvoláva agresivitu
- žalúdočné vredy, gastritídu
skrátka "bežné" civilizačné choroby. Napriek tomu, že oficiálne úrady označujú glutaman sodný ako bezpečný, mnohí ľudia pravidelne zažívajú jeho nežiaduce účinky. Taktiež viaceré štúdie dokazujú jeho škodlivé účinky. Naopak, štúdie podporujúce bezpečnosť MSG sa ukázali ako „chybné a zavádzajúce“.
Koho by zaujímalo, .... viac nájde napr. na: http://martinchudy.blog.sme.sk/c/325145/Glutaman-sodny-chut-ktora-vas-oklame-11-krokov-ku-zdraviu.html
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
O autorku nejde, článok je postavený na vyjadreniach odborníka, ktorý má určite k tomu čo povedať.. navyše, ako hovorí "Obsah glutamanu sodného v takom množstve, v akom sa bežne u nás používa do potravín, je neškodný.".. hovorí sa predsa o primeranej konzumácii..
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
čo to je primeraná konzumácia, keď je pridávaný takmer do všetkého?
A nič proti odborníkom a "odborníkom".....každý má slobodu výberu
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
mne na vegete vadilo najviac to, že vďaka nej chutilo všetko tak nejak rovnako. O glutamáte som vlastne ani neuvažovala.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Nepoužívam, nakoľko som prišla na to že mi to robí problémy s traviacim traktom. Takže kupujem kosti alebo čokoľvek na vývar ktorý použijem napríklad do omáčky. Milovala som zeleninovú polievku s bujonom a haluškami. no odrazu som z nej vedela zjesť iba pár lyžic a tak som hľadala príčinu. Moje telo reaguje veľkým nafukovaním a následne hnačkou a grganím. preto je pre mňa ťažké občas sa najesť v meste v reštauráciach, lebo domov prídem v hroznom stave.
Úplne som vylúčila niektoré koreniny a vegetu, ostala som verná paprike, klasické čierne či biele korenie a rasca, majoránka. Problém mi robí aj kari, ale občas neodolam, na kurkumu si neviem zvyknuť takže si už ani nezvyknem.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
A ja bujon pouzivam casto. Konkretne tento http://martins-kok.webnode.sk/news/bujon-z-drogerie/
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
bujony nepouzivam v kuchyni a ani ine ochucovadla...najlepsie a najzdravsie su bylinky...a este pouzivam rozne korenia a morsku sol
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
bujón nepoužívam. Kupujem v DM drogérii niečo ako bio vegetu a to dávam do polievok a ostatných jedál na dochutenie.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Aký je váš názor na varenie s bujónmi? Odporučili by ste ich používať alebo nie?