Špaldová múka: hladká - celozrnná
Ja ju pouzivam uz par rokov, bielu na kolace, palacinky, halusky, pirohy atd. Z celozrnnej peciem chlieb. Co ja o nej viem, obsahuje malo lepku takze je vhodna aj pri celiakliji. Mne vyhovuje jej orieskova chut a ked z nej robim pirohy alebo halusky nie je nam z nich tak "tazko".Viem ze v relacii Nebicko v pap... bola o nej cela epizoda.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Informácia na výrobku zo špaldy:
Špaldová múka je bohatá na bielkoviny s vysokým obsahom lepku, je vynikajúca na pečenie. Prajeme Vám veľa zdravia zo špaldy....
Špalda je odroda pšenice, na ktorú sa aj veľmi podobá. Jej názov je pšenica špaldová - Triticum spelta L. Podoba je však asi jediné, čo má so pšenicou spoločné.
Obsahuje vysoké percento nenasýtených mastných kyselín, horčík, zinok, fosfor, vápnik, niacín, beta-karotén a vitamíny B1,B2 a PP. Významná je vysokým obsahom vlákniny. Je ľahšie stráviteľná ako ostatné druhy obilnín. Stimuluje imunitný systém a podporuje črevnú peristaltiku. V niektorých prípadoch (POZOR v niektorých !!!) ju znášajú aj alergici na lepok.
http://www.bezlepka.com/post/spaldova-muka-nie-je-vhodna-pre-celiatikov…
Čo sa týka rozdielu medzi hladkou a celozrnnou, tak hladká je zbavená pliev a celozrnná obsahuje aj plevy a zvyšky zrna.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Evka, opýtam sa asi hlúpo, ale...plevy a zvyšky zrna...to nie je odpad? Nie je potom lepšia tá hladká, ktorá je bez odpadu?
A ešte, ak obsahuje plevy a zvyšky zrna, to potom cítiť pri jedení také...neviem ako to opísať...ako jaderník z jablka? Také, čo sa nedá zjesť? (teda mne určite. Preto si nekupujem jablkové záviny, lebo toho tam je neúrekom )
Pýtam sa ako úplný laik, čo? Ja som sa doteraz stravovala veľmi, veľmi nezdravo
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Fanny, nie je to odpad, nemusíš sa báť. Celozrnná múka je z obilnín vo svojej prirodzenej celozrnnej podobe. Takáto obsahuje najviac vitamínov, minerálov, stopových prvkov a vlákniny....a je to pomleté (hrubo, polohrubo, hladko).
Obyčajné múky ako viem sú zbavované svojho vonkajšieho obalu - šupky zrnka a až vnútro je mleté, preto takéto múky neobsahujú dostatok výživových látok. Tých je najviac práve v tých šupkách.
Múka hladká, hrubá, polohrubá je len stupeň pomletia....nižšie je to tuším popísané, nech neopakujem.
Čo sa týka zrniečok jabĺk - ja ich vyjedám...od detstva mi veľmi chutia. Mama mi ich zakazovala, jedla som ich tajne ...z každého jabĺčka...iba nedávno som sa dočítala aké úžasné sú pre zdravie - obsahujú látku s protirakovinovými účinkami.
Mám kolegyňu, ktorá zje jabĺčko tak, že odhodí iba stopku
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Evka, ďakujem.
Uvidím, keď vyskúšam.
Inak, nemyslela som jadierka v jabĺčku, ale práve to okolo jadier. Taká tvrdá "šupka", mne veľmi vadí. Ale asi som rozmaznaná .
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
To je zvyk...to prekáža mnohým, aj plevy, ale v tráviacom trakte pôsobia ako také metličky...."zametajú" usadeniny v črevách.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Celozrnu hladku spaldovu aj psenicnu pouzivam do vsetkych kolacov, na palacinky a pol na pol aj do halusiek.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
val ďakujem...takže je dobre si kúpiť obidva druhy? Inak, info som najskôr hľadala na googli a tam som sa dočítala, že práve obsahuje veľa lepku a nie je dobrá pri celiakii (ale to len na okraj, nie som odborník, len ma zaujala info o tom množstve lepku. Ostala som prekvapená, že prečo je potom taká zdravá, keď obsahuje viac lepku ako iné múky).
Takže kúpim a budem skúsšať
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Este moja skusenost s celozrnymi mukami, do kolacov ich primiesavam vzdy zlaka na zaver rucne. Cesto trosku menej vyrastie ale je chutne.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Kamilka a aké celozrnné múky používaš? Idem asi kuknúť do googla. Toto je pre mňa "španielska dedina"
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Celozrnu psenicnu muku hladku, alebo celozrnu spaldovu muku hladku, akosi som v beznych obchodoch narazila vzdy na celozrne muky hladke, uz som mala aj zitnu , kupila som omylom, ale ta uz bola narocnejsi ana moje pouzivanie. Bezne ich maju v obchodoch, nakupujem bud v Bille abo Hypernove, urcite budu aj inde.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
No, asi som to už pochopila
Múka môže byť vyrobená z raže, pšenice, špaldy...A keďže mňa zaujíma špaldová, tá môže byť hladká, polohrubá, hrubá, ale aj celozrnná hladká, celozrnná polohrubá a celozrnná hrubá? A použitie v kuchyni je také ako pri múkach, ktoré som používala doteraz (napr. hladká na zahustenie a pod.)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
V podstate použitie je rovnaké ako u bežnej pšeničnej múky. Len tá hrubá špaldová sa mi zdá ešte viac hrubšie pomletá ako tá obyčajná. S hladkou špaldovou a celozrnnou špaldovou pečiem aj varím. Do koláčov dávam väčšinou pol dávky hladkej špaldovej a pol špaldovej celozrnnej. Pečiem z nej aj domáci chlieb, parím knedle...v podstate všetko...dokonca som skúšala aj vaľkanú štrúdľu...vianočné pečenie som robila výlučne zo špaldovej múky...Moje fajnové deti zatiaľ nerepcú...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Hrubú múku nepoužívam skoro vôbec, len ak skúšam nejaký recept a tam je uvedená.
Dnes som špaldovú múku kúpila, mali len celozrnnú hladkú. Potom napíšem, ako sa mi darilo
Vďaka
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Tak som s tym lepkom uplne mimo ospravedlnujem sa. Je dobre mat doma aj bielu aj celozrnnu spaldovu muku, nemusis mat obavu co sa tyka chuti, ziadne plevy necitit. Dokonca ma velmi lahodnu orieskovu chut. Ja pouzivam aj grahamovu a psenicnu, z tych peciem chlieb. Kupujem u nas v kauf, zitnu som tiez skusala ale ta nie je taka chutna.
Este mi napadlo, co sa tyka kolacov spociatku som davala tak pol na pol s klasickou hladkou ale teraz aj torty peciem len z bielej spaldovky.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Dievčatá, zaujalo ma, že vo svojich príspevkoch často spomínate špaldovú múku. Už som ju aj v obchode obzerala, len neviem, aký je rozdiel medzi múkou špaldovou hladkou a špaldovou celozrnnou. A môžete prihodiť aj skúsenosti s touto múkou. Je zdravšia ako bežná múka? Vďaka