reklama

Štedrovečerná večera

dasa_ , 19. 12. 2017 - 07:14

reklama

Jak sa stalo, že všade sa píše, že naša klasika je kapustnica a kapor so šalátom? Kde a kedy vznikla táto tradícia?

Zaujalo ma, že sú vo svete krajiny, kde dokonca každý región má na Vianoce niečo iné typické. Ale hodne rozdielne.

Čo viem z rozprávania, tak napríklad u nás sa kedysi dávno jedávala krupicová kaša. Aj ju volávali Ježiškova kaša. Varila sa aj hrachova kaša. Ale o kapustnici sa dlho nehovorilo. A tobôž nie o kaprovi so šalátom.

Vlastne, ona sa kapustnica asi ani nevarí na celom Slovensku. Niekde sa varila hubová, niekde rybia polievka. Alebo napríklad šošovica.

Len tie opekance sa tuším robievali skoro všade. A oplatka, tá je asi taká najtradičnejšia.

Ozaj a robíte vlastne na Vianoce kapra so šalátom? Lebo u nás veru nie.

Pozrite si aj


reklama


reklama

lienka, Ut, 19. 12. 2017 - 07:43

nie konkrétne kapra, ale rybu so šalátom áno a kapustnicu s hubami a klobásou( tú podla svokrinho receptu varí muž len na vianoce)

dasa_, Ut, 19. 12. 2017 - 08:14

kedysi sa podľa klobásy v kapustnici delilo Slovensko na katolícke a evanjelické :) Katolíci prísne bez klobásy a mäsa. To mohlo byť až na Božie narodenie, teda 1. Sviatok Vianočný

púpavienka, Ut, 19. 12. 2017 - 08:41

No tak ja na kapustnicu mám nádherné spomienky, večer bola kapustnica bez klobasky ale ked sme ako mládež prišli  z polnočnej ktorá bola vo vzdialenej dedine a teda vyštípaní od mrazu, doma nás čakala horúca  kapustnica s klobaskou.

Kamila, Ut, 19. 12. 2017 - 08:26

U nás zvykla byť klasika kapustnic,a kvoli manzelovi s klobásou, a klasika zemiakový salat, len namiesto kapra file, bo na kosti nikto u nas nema trpezlivost. Tento rok to však bude velke zabavisko, lebo dve histaminove devy, nemozu z tradicnej vecere skoro nic, nie ze skoro ale nic. Takze to bude zabavne a k tomu neviem zohnat ani bezlepkove oplatky, najmladsia uz hlasi paniku.

dasa_, Ut, 19. 12. 2017 - 09:13

My sme boli 15 rokov v takom väčšom kruhu, vždy okolo 10 ľudí. A tak sme mali polievky dve - mama priniesla kapustnicu s hubami a ja som varila šošovicu. Mama vždy symbolicky priniesla niečo vysmážané a trochu šalátu. A ja som pripravovala lososa - buď v alobale, alebo na masle na panvici. A ku tomu zemiaky. Najväčší úspech mali len také pečené v šupke na rošte v rúre. Alebo opekané, alebo len také, niekedy aj suché. Opekance, hubová omáčka kvôli švagrovi. Pre mamu kompót zo sušeného ovocia.

U nás sa hovorilo, že by malo byť pri stole toľko chodov, koľko je ľudí okolo stola.

Keď dievčatá nemôžu kapustnicu, tak im urob taku polievku, co môžu. A keď nie zemiaky, tak kľudne ryžu. Väčšia časť sveta je rybu s ryžou. A keď ani rybu, tak kúsok morčacieho.

Akurát tie oplatky veru neviem. Dokonca aj tie v kostoloch nie sú úplne bezlepkové, len so zníženým obsahom lepku.

 

Kamila, Ut, 19. 12. 2017 - 09:28

Ale jasne, ze nieco vymyslim, o hlade nebudu len ..., pecene zemiaky su najlepsia verzia ;)  To len, ze to uz nebude to tradicne ...

Dzeny, Ut, 19. 12. 2017 - 09:43

Ja som tiež rozmýšľala, ako prežijem Vianoce keď nemôžem ani kapustnicu, ryby, údené a klobásy, ale vyriešila som to. Kúpila som si Daosin, tým sa napchám pred večerou, aby som zmiernila histamínové príznaky. A pred spaním si dám Fixit a budem vybavená. Ak to nezaberie, tak budem mať opar, ekzém a vyrážky a je mi to jedno, lebo som si povedala, že sa jednoducho nebudem na Vianoce obmedzovať. :DD

lienka, Ut, 19. 12. 2017 - 12:48

kami, tak začnete písať nové rodinné tradície..

u mňa s mojim histaminikom-ten vyhlasil, že si dá zo všetkého a maximálne sa s toho pos.....Hambím sa

Dzeny, Ut, 19. 12. 2017 - 08:39

Robíme kapra, bez kapra by sa mi Vianoce nerátali:) 

púpavienka, Ut, 19. 12. 2017 - 09:26

No ja som si myslela že si uvarím aspoň amerikánsku slivkovú polievku, ktorú som zvládala zo svojich sliviek, ale kúpila som sušené slivky a celá šťastná polievku uvarila a zle nedobré, kapustnicu nemôžem, šalát tiež nie, kapra som dostala od vnuka, takže ho vyprážim a so zemiakmi alebo upečiem pstruha so zemiakmi na masle. Urobím si kukuričné cestoviny na sladko s tvarohom, mak nezvládam.

Daša, u nás neboli klasické opekance ale robili sa iba zo zemiakového cesta také nakrajané  kolieska a boli či už s tvarohom alebo makom. Takže ani tie opekance neboli všade.

Kapra sme doma  nikdy nemali, ked už bolo file robilo sa na vianoce ku šalatu bez majonézy, to ostatné je už iba  posledná doba. Mama hovorila že ked nič nebolo tak boli iba zemiaky a kapustnica a tie tvarohové na sladko a bolo dobre. Mliečnu kašu sme vždy mali na obed na štedrý deň.

dasa_, Ut, 19. 12. 2017 - 09:30

No práve na to som myslela, že zemiakový šalát a kapor je len taká novodobá tradícia. Možno nejakých 40-50 rokov stará

balalajka, Ut, 19. 12. 2017 - 14:01

No - my sme taká vierovo zmiešaná rodina. Hodne toho pomixovali už moji predkovia.

Kapustnica s klobáskou ma čaká u našich, kam ideme po večeri. Doma pre manžela robím bez klobásky. Máme hrachovú, aby sme boli bohatí Úsmev - čo je jediná polievka, ktorú moje deti zjedia na tie Vianoce. Potom máme hríbovú omáčku - tú robím len raz do roka.

Šalát robím podľa svokra - my sme nedávali ani zeleninu okrem uhoriek a cibuľky a ani vajíčko. A máme k tomu filé zvyčajne. Ale aj kapor tuším minulý rok bol. Ale ten sa zas robí u svokry zapekaný so zemiakmi a syrom.

No a ešte sa robievajú kysnuté koláče - zvyk od svokrovcov, a u nás makové pupáky - zvyk od mojich rodičov - zvyčajne robím trochu toho a trochu toho a aj to nik neje, lebo sme prejedení Váľam sa od smiechu po podlahe ... z koláčov sa je trochu na obed.

Na prvý sviatok sa so sestrou stretáme u mojich rodičov a na druhý sviatok u svokrovcov so švagrovcami.

Na ten prvý sviatok to vyzerá tak, že aj ja aj sestra donesieme trochu šalátu a trochu kapustnice a dopadne to tak, že všetci jedia čerstvú slížovú polievku a smažené rezne. Váľam sa od smiechu po podlahe

Jaj - som si na to všetko spomenula - asi je načase prestať jesť. Chichocem sa

Iwa, Ut, 19. 12. 2017 - 16:06

Kapustnica na Horehroní bola - to aj pradedo spomínal. Rybaciu polievku zase jedávala rodina zo Žiliny. Zemiakový šalát bol, ale k nemu skôr u nás (okolie BB) klobása a údené. Naopak, pupáky alebo opekance sme na večeru nemávali, tie sa dávali deťom cez deň, aj keď bol pôst. U manžela pri topoľčanoch mali hríbovicu a rybu so šalátom. Teraz máme kapustnicu a rybu so šalátom. NEjako sme všetko spojili a pomiešali, tak začíname prípitkom (väčšinou medovina), oblátky s medom a cesnakom, orech, ovocie - kus z každého druhu sa rozdelí medzi všetkých stolovníkov, opekance, kapustnica, šalát a ryba.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama