Stupavské Zelé
Pozrite si aj
Kameninový súdok iba vydrhnuť a nakoniec horúcou vodou a malo by to byť v poriadku.
Drevené súdky otec niečim vydymoval, ale to neviem.
Myslím že by to mohlo byť tak, že naložíš do toho suda, prikryješ doskami a doleješ vodou, však uvidiš ako to bude.
Trochu päsťami stlačať vrstvy.
Ja kapustu nakládam tak ako sme to robili aj doma, len netláčim nohami ale rukami postlačam.
Dávam na dno chren a potom vrstva kapusty, ztochu cibule, soľ, bobkový list, čierne korenie a trochu nového korenia a celá rasca. ja si to všetko zmiešam okrem soli. Nikdy sa netrápim tým koľko dať soli, robím intuitívne a zatiaľ vyšlo. Dcéra raz dala veľa bobkového listu a bolo veľmi horké potom.
Kto chce dáva aj jablčka.
Zaťažím a nechať súdok v teplom vykvasiť, dolievať vodou, po vykvasení dať na chladné miesto.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
fiiha, taku fajnovost ty mas
sudky by som vydrhla ako pise margori. Ocot by som tam nevnasala .
Zeleee by som normalne nadlavil, kolko sa da, potlacila, rataj s tym, ze pojde stava- ale ta je dobraaaa , tu treba vypit! No a ano, zatazit kamenom.
Potom to treba nechat na nejakom pokojnomm mieste, zalezi na tom, ci uz je vykysnuta, ak ano, tak v chlade, ak nie, tak v teple. Pre istotu by som to nechala par dni v teple, uvidis, ako sa bude spravat - ci bude bublinkovat a tak.
no a potom uz len papat a papat a papat
obcas treba doliat studenu vodu, obcas mrknut, ci nechyta nejaku divnu farbu - plesen, naznaky okamzite odstranit.
My sme prvykrat tlacili kapustu pred 3 rokmi, mam sikovnu svokru, ktora je sefka akcie , my sme pomocna cata
Eva
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
My aj drevený súdok vydrhneme horúcou vodou a kefou.Potom ešte raz vypláchnem vriacou vodou.Ked porovnávam,tak kapusta je akási lepšia ako v kameninovom súdku.Teraz mám však kameninový.Drevený sa nám pri sťahovaní podarilo rozbiť.Kapustu robím ako margori,ale dávam medzi niektoré vrstvy trocha cvikle.Tí moji majú radi červenšiu kapustu.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Sud je sud Kvasená kapusta pracuje stále, v teple rýchlejšie v chladne skoro vôbec. To si musíš ustrážiť podľa chuti a keď je chuť tip-top, treba dať sud do chladu. Našim junákom už kapusta z obchodu ani nechutí
Ja tiež robievam podobne ako Margori, len jabĺčka dávame vždy. Moja teta dáva aj mrkvu. Do korenia dávam aj sušené borievky a toho bobkového listu tak 2 lístočky po každej vrstve. Na vrchdávam len kus dlažobnej kocky zabalený v potravinovej fólii, drevko som kdesi stratila, ale keĎ nemáš natlačenú kapustu po vrchovatý vrch, tak netreba ani zaťažovať. Dôležité pre vykvasenie je teplota a aby bola v žliabku vždy voda, lebo potom sa chytí pleseň. Keď dáš veľa soli, kvasí kapusta pomaly.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
No, ďakujem.
To mám za to, že keď sme nakladali kapustu u nás doma kedysi, tak som kvalitne zdrhla a keď nakladali susedia na Orave do sudov, tak som robila vykecávaciu kulisu.
Že tam ide kapusta, to je tak asi všetko čo som si spomenula, aj chren mi vypadol, aj že treba vrstviť, proste všetko.
Keď sa dostaneme k domácej kyslej kapuste, mne to deti jedia namiesto dezertu, no, čo človek nespraví.
Aj kamene mám vyvarené, aj drievka nachystané.
Inak s tými kameňmi to som mala zážitok. Som ich nechala na chodbe a prídem a kamene fuč. Ako ja som zrevala, že MOJE KAMENEEEE a vybehla von, tak deti ozeleneli, že zas prúúúser voľajaký.
No a...
Na priedomí žiadne kamene a za...susedova cesta z makadamu. Celá. A ja som tam čupiačky lozila a hľadala "moje 2 kamene" a hromžila, až sa hora červenala. Keby mu išli kamióny na stavbu, ja ich normálne nepustím, ešte aj šoféri by museli hľadať, čokoľvek čo vyzerá ako oblý kameň. Ale našla som ich. Našla. (deti preventívne zdrhli )
Tak ja to skúsim, mám obavy čo a ako, ale ak to bude mať nábeh na nejakú záhadu, tak prioritne nariadim konzumovať kapustu, nech neškodujeme.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
My dáme na 1kg kapusty 2 deka soli,necháme vo vani a za cca 6 až 10 hodín,alebo najlepšie na noc,potom ju akoby vystískame z prebytočnej vody,rukami nohami záleží kedy sme sa kúpali až potom dávame do suda,na spodok starý suchý chlieb,kôpor,bob.list,celé korenie,jablčka samozrejme cibuľa,chren to tak vrstvíme to už ako kto
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Raz by som chcela tak krásne dláviť kapustu ako Máziková v Pachovi.
Normálne, že na erotično. V mojom poňatí s dobrou push-upkou.
"do dvorečka, do dvorááá, smutný mesiac pozeeeráááá...."
Jasné, srandujem.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Nestraš
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
To bola Máziková?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
No Mázikováááá, Ivy :)
Novinka, čo? Tiež som na to prišla v dospelom veku.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
my sme sud vzdy (porcelanovy i kameninovy) sirili - zapalit maly pruzok siry, zavriet vsetko co pojde do suda - dreva, kamen a nechat zo hodinku. potom vyvetrat a uz sa vrstvi. takisto - chlieb a hrozno na spodok, a medzi dalsie vrstvy cvikla, my tiez radi ruzovu kapustu , sol, korenie a rasca a bobkovy - len trochu, jablcka.
ak uz mate natlacenu ochutenu kapustu - tak po prelozeni znovu natlacit a uz asi drzat v chlade. ak nenatlacis zmakne a chyti skazu.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Toto som potrebovala vediet, co s prelozenou nakvasneou kapustou. Dat ju do skelnenych flias na zavaranie, natlacit kapustu, doliat vodou a dat do chladnicky?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Jedna teta mi ju napriklad nosila zasterilizovanú vo flašiach. Ono to síce prešlo tepelnou upravou, na varenie to bolo v pohode, nič sa tomu nerobilo. A nám bolo šumafuk, hlavne že sme mali kapustu. A stálo to normálne v špajzi, cez rok.
Mne sa páči všetko, čo kočky píšu,ale nemám guráž.
Asi na začiatok zoberiem to stupavské zelé a upučíme to do suda. Ako nakvasené, bože, to je lahoda. Len taká vzácnosť, ak sa tomu niečo stane, ani nechcem vedieť.
A ak, tak o rok si tu nájdem recepty.
U nás sa pýtal syn na trhu a rezanú 10kg predávajú za 5 euro. Tak neviem. Aj to ma teoreticky berie, aj to. A sudy tri. Ešte nájdem aj jednu verziu a bude sranda. A na Vianočných trhoch budem ako bábuška predávať kyslú kapustu.
Pekná perspektíva.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Aj s Mázikovou?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Tak ja založím takú serióznu tému o kapuste a ty zo mňa srandičku robíš.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ak nemame pred tlacenim prazdny sud, natlacime zvysnu kapustu do uzatvaratelnych vedierok, nechame v chlade. takto vydrzi. ak by sa stalo, ze by sa kazila, az potom sterilizujeme. nezvykne sa, maximalne sa osetruje zhora, akoby bola v sude. len treba napevno natlacit. tak myslim, ze v tom sude by bola v pohode. cerstve Cecko lepsie ako zavarane
.
nebola som si ista, ale hlavni "utlacatelia" kapusty u nas, poradili .
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Aries, ja som tak rada, že ťa máme.
Normálne si sa zaúkolovala.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ďakujem.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Prosím vás o radu, mám možnosť, žeby som si dala doviesť stupavské zelé z dvora a doma čo s ním?
Dostali sa ku mne tri súdky na kapustu a tiež neviem, čo s nimi. Ako vydrhnúť to, obliať vriacou vodou, vydezinfikovať octom? Stačí takto?
A môžem to zelé dať do neho, zaťažiť, prikryť a veko zaliať vodou po obvode? A tie ťažítka tiež vydrhnúť, vyvariť a vyoctovať? Dobre sa pýtam?
Či to mám ešte udláviť alebo či to vôbec má takto zmysel? Že už to zelé bude prenesené z pôvodného suda do iného, už v tom bude vzduch. Absolútne netuším.
Alebo to zasterilizovať do fliaš?
Ak sa to nedá, tak by som požiadala o radu, ako sa robí kyslá kapusta do suda. A vôbec, čo s tým sudom mám robiť? U nás kedysi dávno, keď sme dlávili, tak to nebola kyslá kapusta, ale slaná kapusta, ten výtvor a u MM zas dlávili štyria nohami v drevenom sude kdesi v humne. Ten mi iba vzdychá za starými dobrými časmi.
ďakujem.
