Úchylky v jedálničku
včera som dojedla zeleninovú polievku, ktorú robim vždy v pondelok z nedeľného mäsového vývaru. Je to také super husté čudo, do ktorého dám veľa, ale fakt veľa zeleniny. A ked je skoro hotovo, tak tam pridám nakrájané surov kuracie mäso a cestoviny, najradšej nalámané špagety.
Na dnes som si pripravila karfiol. A jak dumámnad úpravou, tak hádajte, čo mi napadlo, že uvarím. jasne, zeleninovú polievku. V podstate rovnaku, ale stále inú. Včera mala prím mrkva, dnes to bude karfiol :)
Taz o tých vývaroch napíšem aj viac :D
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ta ty akú zdravú úchylku máš.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja budem teraz za hnusnú Kami - pufovaný chlieb odhliadnuc nad výrobou, ale zložením. Aby si si nemyslela, že si sa tým sacharidom vyhla - on ti totiž má okolo cca 70% sacharidov (nakoľko je to takmer iba zrno). Kým klasický konzumný chlieb ich má chabých max 50%. Takže radšej 100 gr normálneho chleba, ktorý ťa chuťovo uspokojí ako 100 gr pufovaného chleba - takže len toľko čo sa týka makronutrientov. ... výživový poradca vypína a zapína gurmán
Daj si ten syr radšej s hroznom - ružové, biele ... no aj červené môže byť. A k tomu vlašské orechy. Mňam. Je to hodne tukové, ale v podstate to nie je zlé, lebo ťa to zasýti na dlhšie.
Úchylky - teda to čo môžem jesť FURT:
1/ sacharidová verzia: 40 gr ovsené vločky zabarené 160ml vody + kakao 10gr + lyžica medu (alebo iné sladidlo) + kokos posypať
2/ bielkovinovo - tuková verzia: 200ml selský jogurt biely + 10gr kakao + 1 lyžica medu + kokos posypať
3/ sacharidovo tuková nezdravá a hnusná verzia, ktorá mi zaberala VŽDY a odhaľovala aj tehotenské nevoľnosti a chorobu - LANGOŠ ... kým mám ja chuť na langoš, tak mi nič nie je
... inak, čo by som mohla jesť asi tiež hodne dlho tento mesiac je teľacie na masle a k tomu šampiňóny na masle a môže k tomu byť hocičo (hokaido pečená, chleba, ryža, zemiaky, uhorky, zeler, jablká)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Mne je uplne jasne, ze tie pufovane chleby su len o sacharidoch, len som to prestala riesit, lebo radsej sa normalne naranajkujem ako potom pcham do seba somariny. A oni su take tenke .... Viem, ze nie su ziadnou vyhrou, ale nemusim riesit co ranajkujem.
Esteze tam svietia langose.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Som ťa s tými sacharidami teda nepochopila....
Inak, otvorila si pandorinu skrinku či jak to nazvať. Uvažujem - napísať tam o arašidovom masle? nenapísať? To je obsesia - posadnutosť. To buď s prepáčením sa toho neviem "dožrať" alebo ani neviem, kde som to skryla. Asi 2 týždne som bola v stave sladkej nevedomosti. A dnes ... DNES si mi ho pripomenula. A ja jak besná som ho hľadala. A horšie je, že aj našla ... tak zatiaľ len lyžica do vločiek na olovrant.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Toto už znie ozaj ako vážna úchylka , ja takto hľadám doma čokoládu, zväčša bez šance, lebo sa u mňa dlho neohreje.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ach jaj, ja môžem iba plakať. Chlieb som vzdala, ja naozaj neviem chlieb na írsky spôsob zjesť, vyskúšala som asi 10 druhov a všetky skončia pri mojej hydine.
Stále sa chystám na kvások, lebo ho nutne potrebujem, ľudia ja mám tak neskutočný hlad po obyčajnom chcele. Polystyrénových mám doma asi 7 druhov, mne to nechutí ani s maslom ani so syrom, zjem to nasilu, ale nie je to nič po čom moje telo túži. S vločkami to ide dolu vodou, potrebujem viac prisladiť ako v začiatkoch a potrebujem raz takú porciu, čo sa mi vôbec nepáči.
Dnes som si zmyslela že si upečiem sušienky z ovšených vločiek, aj vyzerali úplne sľubne, ale? - išla som vonku rajbať koberec a cítila som niečo pripalené ale ešte som si myslela - niekomu niečo prihorelo, až ked sa dým valil cez dvere von som pochopila čo to horí - zhorelí do tla, myslím že ani hydina nebude mať čo jesť.
Tak som si uvarila ovocnú polievku, pred týždňom som mala slivkovu ako moja amerikánska babka robila a super, nič mi z nej nebolo aj ked slivky boli s trochou cekru. Slivky nemám a tak to bola lesná zmes s marhuľami a hned som mala kyselinu aj ked to nie je to najhoršie.
Veeeeľmi chcem jesť klasické jedlo, knedlík kúsok mäska a omáčka, či rezeň a zemiaky a mnoho a hlavne krajce chleba s maslom bez všetkého, či krajec chleba s hroznom, ktorého mám tento rok požehnane.
Ja som občas tak nešťastná z toho čo jem až to bolí, tekvica mi už lezie krkom ale čo mám robiť?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Gituška, ja som kvások tiež strašne dllllho otáľala. Potom som sa jednoho pekného dňa len tak zobudila a ráno som ho zarobila ... prvý chlebík nevyšiel. Druhé žemle taktiež nie. Čo mi viac bolo treba? NIČ! Davaj ... čert v tom bude, aby som na to neprišla
.... vytiahla som knihu s receptami z myjavského kraju, poučila sa ako tam na ten chlieb išli prvý kvások bol s droždím a potom sa to "chytilo" samo) a teraz hádam dva mesiace už kváskujem. Priznám sa ale, že nie chlebík - ja ho nejak nejem a deti a manžel kváskový .... no - oni proste radšej rožky
... ale buchty, koláče, langoše ... no len také fukoty miznú z plechu. Riadim sa intuitívne pri ňom - odmietam podporovať niekoho, kto si urobil biznis na ľudskej blbosti, že zabudol na rady starých materí.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
No vidíš? Ja som 2 mesiace v meste nevedela zohnať čisto ražnú múku, potom som si kúpila zmes na cleba s kváskom a z toho som odobrala a urobila kvások, ale aj ked pekne vyletel tak stále bol kvások slaby alebo jednoducho neviem koľko treba dať na pol kg múky. Pokazila som 3x chlieb, 2x pagáče. Jasné že to mohlo byť aj múkou, nakoľko som musela všetko nahradiť a tak som ho vyhodila ako neúspešný pokus.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Urobila som zo pšeničnej - tiež som sa nervovala s ražnou, že kde zohnať. A vlastne teraz keď ho používam, tak robím ako kysnuté cesto s pšeničnou. Ale mám už aj ražnú kúpenú, to si nechávam na chlieb. Koláče neviem ako by z toho u nás išli.
Ja dávam také množstvo kvásku na pol kila ako keď ti nakvasia kvasnice - objemovo ... Najprv to nechám rozkvasiť, potom zarobím cesto a to nechám ešte aspoň 2-3 hodiny "kysnúť" a až potom robím. Ono sa to chytí. Nie je to také nabublané ako s pekárenskými kvasnicami, ale je tam pekne vidieť také to kvasné "vrstvenie", či jak to nazvať. No a keď super ponáhľam, tak dám len 1/4 kvasníc na urýchlenie, ale to asi ty nechceš skrz stravovanie.
Teraz som naposledy robila čokoládové koláče - gule.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
dakujem, aj ja som toho kvásku toľko dala, možno sa znovu rozhodnem založiť od začiatku
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Kváskujem aj ja a robím ho z ražnej-žitnej múky. Nemám problém ju kúpiť v každom obchodnom reťazci aj v slovenskom. Aj koláče robím z tohoto kvásku, môžeš použiť na chleba múku, ktorá Ti vyhovuje. Chleba robím prevažne zo špaldovej múky s pridaním pšeničnej chlebovej. Kvások prikrmujem len ražnou. Len ražný chleba je veľmi tuhý aj s cestom sa horšie pracuje lebo je stále lepkavé.
Môj posledný kváskový chlebík ...len som si ho dala do väčšej ošatky a nakysol do šírky potom sa moc nezdvihol, ale chuťovo bol dobrý ... nejako mi tie obrázky ostali hore tak sú skôr ako text
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Vyzerá úžasne. NO a čo sa týka čisto ražnej múky u nás, billa drží ale ak dôjde tak som čakala skoro 6 týždňov kým dostali. Veľké reťazce som našla iba pšenično-ražnú na chlieb ale na kvások som chcela čisto ražnú, takže naozaj to bol kunšt zaobstarať. Ražný chlieb mi ani zo zmesi s kvasinkami nechutil ale špaldový bol dobrý len ho už neviem nikde zohnať, aj pizza bola z neho skvelá. Pravda je že mi stále ešte niečo nesedí ani v chlebe ktorý by som mala zvládnuť, tak neviem ale túžim po krajci chleba s maslom.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Skúšala si aj taký, do ktorého sa pridáva varený zemiak?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Mávam ho bacuľatejší ale bol dobrý. Ražnú kupujem prevažne v kaufíku ako aj špaldové múky lebo majú obyčajné aj celozrnné a robím z nich všetko. Ražný chlieb nechutí ani mne, vždy len s niečim miešaný. Ono aj v tých reťazcoch zásobujú hlavne pečivom od regionálnych pekárov, u nás v Rbk máme denne špaldový chleba ako aj kváskový a obidva sú veľmi dobré. Treba Ti len skúšať čo Ti vyhovuje "nezávidím" Ti...obdivujem Ťa.
Ja som do kváskového ešte neskúšala dať zemiaky, keď pečiem s droždím tak áno.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
keď som piekla chleba, tak presne v tomto reťazci som aj ja kupovala. Teda, keď som nebola priamo v mlyne. Zdá sa mi, že tam je najväčší výber rôznych základných múk.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
No u nás kaufland ražnú nema, pekárne či v obchodoch pečú chlieb s pripravenej zmesi. Vyskúšala som 7 druhov ale všetko je zlé okrem tej zmesi špaldoveho chleba ktorú už viac nedostali, ten som ale piekla sama doma a prečítala som si čo všetko obsahuje.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
po pravde, mne sa miešajú česko-slovenské pojmy ražná múka, žitná múka. Ja som nad tým nejak nerozmýšľala, ale raz sa ma na to pýtal jeden starší pán - že mu žena kázala kúpiť jeden druh a on teraz nevie, čo myslela, lebo inak je to po slovensky a inak po česky. Ale dodnes poriadne neviem.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Je to to isté, ražná po slovensky...žitná po česky to viem isto. U nás v okolí nie sú mlyny kde by som kúpila občas cez internet alebo "debničky do domu". No v tom červenom reťazci som zatiaľ spokojná lebo špaldovej ich tam mám 5 druhov, ražná-žitná stále aj chlebové, pšeničné všetky tak sa dá.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
U nás doma to bolo vždy žito a predsa sa použivalo aj raž, ked som prišla do Bystrice tak aj žito aj raž a hokej majú z toho všetci. Malo by to takto byť
Podľa Česko-slovenského slovníka (VEDA: Bratislava 1981) sa české slovo žito do slovenčiny prekladá ako raž alebo ako žito. V slovenčine máme slovo žito, ktoré sa v Krátkom slovníku slovenského jazyka vysvetľuje ako „1. základná obilnina pestovaná pre zrno na výrobu múky (v západnej polovici Slovenska pšenica, vo východnej polovici raž); 2. zrno tejto obilniny“. Podľa českých výkladových slovníkov sa v češtine slovom žito označuje raž, ale ako oblastný moravský výraz sa používa aj na pomenovanie pšenice. V slovenčine je na rozdiel od češtiny slovo žito neodborné pomenovanie, slovenské odborné botanické názvy obilnín sú raž a pšenica.
Takže je to raž a trošku aj žito.- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
najviac som si to uvedomila, keď som v obchode videla múku, ktorá bola balena aj pre ten aj pre ten trh. Z jednej strany bolo napísané žitná múka a z druhej ražná. Vlastne až vďaka tomu pánovi som si uvedomila, že to jeden výrobok, nie dva.
U nás na považí bolo žito vždy pšenica :) Čiže ja keď som videla na vrecku napísané žitná múka, automaticky som predpokladala, že je to pšenica. A ona to bola vlastne raž....
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
presne tak a hlavne, že si rozumieme že je to jedna a tá istá múka
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja veľmi vo všeobecnosti neznášam pufované akožechleby, zjem to len v krajnej núdzi. Lenže! Raz bola krajná núdza, ktorá sa skombinovala s prítomnosťou datľového sirupu a závislosť bola na svete.
Hocijaký pufovaný akožechlieb je s tým datľovým sirupom GENIÁLNY.
Normálny chlieb so sirupom je hnusný, to neskúšajte:)
A vedzte, že datľový sirup je zvláštna vec, že buď tomu úplne prepadnete alebo to budete totálne neznášať:)))
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ten sirup musí byť sladký až za ušami. K tym pufovaných chlebom ja ich tiež nemusím, nejem, to len ten z fialovej kukurice, taký tenký na mňa rozpráva. Na sladko som ho skúšala len raz, zo zúfalstva s maslom a jahodovým džemom, nebolo to zlé.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Po štyroch rokoch bezlepkovej diéty, keď som každé ráno či večer zmätene tápala nad svojimi raňajkami či večerou, som objavila poklad ... No skôr som voľačo odkukala od švagrinej. Tú som zažila v priamom prenose, mastiť si maslom "papundekľový" - v preklade pufovaný kukuričný chlebík. Tiež sa pokúša o bezlepkovú diétu a svoj čin zdôvodnila, že má veľmi rada maslo.
Na pufované chleby som kukala len z diaľky, ale nijak na mňa nerozprávali. (Vraj to nie je až taká pohroma, ako to na prvý pohľad vyzerá, čo som si posledne naštudovala) Ešte na vysvetlenie, na pečenie bezlepkového chleba som nenašla energiu, vzdala som to po druhom neúspešnom pokuse a ten z obchodu, nebol až tak čarovný ...Však aj chlebu, sacharidom sa treba vyhýbať, ak chceme kus tuku zredukovať. To by som občas aj rada, len nerozumiem prečo to nejde samo, rýchlo a hneď ...


A tak inšpirovaná švagrinou a novým objavom, tenučkými BIO pufovanými chlebíkmi s fialovej kukurice, vôbec nie drahými, môžem konečne plnohodnotne raňajkovať či večerať ... Len so všetkých možností, variácii a kombinácii, čo si na ten chlebík s maslom čapnúť, na mňa veľmi dôrazne a nahlas rozpráva biely plesnivý syr. Je jedno ktorý. A tak si aspoň zo dvakrát do týždňa robím Vianoce, po ránu či večer .... Na masielko na mojom pidi chlebíku, ukladám slušnú vrstvu plesnivého syra.
Ak sa nájdu ešte nejaké dosluhujúce mini paradajočky z moje šmešnej záhrady, k dokonalosti mi už vôbec nič nechýba.
A jedla by som to aj trikrát denne ....
Už som si zisťovala, ako je to s plesňovým syrom, aby som zistila, že pre mňa bezlepkovú až tak košér nie je. Ani pri možnosti voľajakých plesňových ochorení .... No pri pohľade na môj jazyk, pery ...
Inak sú vraj plesnivé syry, relatívne v pohode. Dokonca vraj Francúzi vďaka plesni, asi skôr farebnej, sú dlho živí a zdraví ... Aj ja budem som sa rozhodla. 
Ak nemám plesnivý syr, ta voľajaký obyčajný žujem, aj keď je pre mňa len chabou náhradou, ale raňajkujem. Aspoň ma potom nechytí vlčí hlad, najlepšie na orieškovú čokoládu ..., to je moja druhá úchylka. Len kvalitnú horkú čokoládu s orieškami som ešte nenašla. Mala by som ešte popracovať na bezlepkovej kakaovej marlenke, či radšej nie ... No dobre už končím, bo tých mojich stravovacích úletov by sa našlo veľa a nie na všetky, či skoro žiadne, nemôžem byť hrdá.
Dievčatá na čom fičíte v kuchyni vy? Máte jedlo, ktoré by ste mohli jesť často a veľa? Vraj telo si cez jedlo pýta čo mu chýba, je pre neho dobré ... Až na to, že by sme chýbajúce vitaminy a minerály mali dopĺňať v zdravšej verzii, v zelenine, ovocí, orechoch .... a nie krásne zabalených sladkých, slaných oblbovákoch.