Popis
Recept s fotopostup na ozaj výborný makovo-višňový smotanový koláčik, dokonca bez múky. Zamilovala som sa do tejto kombinácie.

Zhrnutie
Porcie | |
---|---|
Čas prípravy | 30 minút |
Čas varenia / pečenia | 25 minút |
Celkový čas | 55 minút |
Ingrediencie
Maková piškóta | ||
7 | kusy | vajicka |
7 | polievkové lyžice | trstinový (kryštálový) cukor |
1 | kus | vanilkový cukor |
200 | gramov | mletý mak |
1⁄2 | balík | prášok do pečiva |
Ovocná náplň | ||
1 | kus | višňový lekvár |
1 | kus | višňový kompót |
1 1⁄2 | balík | tortové želé (spolu na 750ml) alebo 2 zlaté klasy |
Smotanová náplň | ||
360 | millilitrov | šľahačkovej smotany |
250 | gramov | mascarpone |
1 | kus | vanilkový cukor |
Inštrukcie
Mletý mak zmiešame s práškom do pečiva. (Ak chcete mať jemnejší korpus, menej makový, môžete dať len 150 g mletého maku a pridať 3 PL múky.) Z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh, krátko prišľaháme žltka. Zľahka ručne primiešame mak. Hmotu rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Korpus pečieme pri teplote cca 190°C. cca 25 minút, alebo podľa skúsenosti s vašou rúrou.
Po upečení korpus prevrátime, dáme dole papier na pečenie, otočíme ho späť a necháme vychladnúť. Potom ho natrieme višňovým, alebo iným tmavým lekvárom. Naň poukladáme scedené višne.
Do šťavy z kompótu dolejeme vodu do objemu 750 ml. Zahustíme želé pripraveným podľa návodu na obale. Je jedno aké želé použijete, ale ustriehnite si na aký objem tekutiny je. Inak ešte stále nie som preborník na želé, ani po 15 minútach mi nezačalo tuhnúť, tak som ho opatrne po troche liala na korpus, tam už tuhlo. (Ak nie ste kamaráti so želé, možete šťavu zahustiť dvoma zlatými klasmi rozmiešanými v troche vody, uvaríme ovocnú kašu, do ktorej v závere pridáme višne a ešte teplé rozotrieme na korpus.)
Po dôkladnom stuhnutí želé vyšľaháme šľahačku s mascarpone a vanilkovým cukrom. Ten rozotrieme na ovocné želé. Vrch môžeme posypať strúhanou čokoládou. Necháme chvíľu stuhnúť v chladničke.
Poznámky
Ak chcete mať jemnejší korpus, menej makový, môžete dať len 150 g mletého maku, a pridať 3-4 PL múky
Ovocnú náplň môžete zahustiť aj Zlatým klasom na cca 750ml tekutiny, treba 2 zlaté klasy, len už "želé" nebude číre.
Mascarpone môžete v smotanovej náplni nahradiť jemným tvarohom.
Postup:












- Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte
Exportovať do:- Vytlačiť