Recept s foto postupom na ozaj božský, svieži, ľahký koláčik s jogurtom, kyslou smotanou a drobným letným ovocím. (maliny, višne, ríbezle ....)

Porcie | |
---|---|
Čas prípravy | 20 minút |
Čas varenia / pečenia | 20 minút |
Celkový čas | 40 minút |
Ingrediencie
Korpus: | ||
4 | kusy | vajce |
4 | polievkové lyžice | kryštálový cukor |
4 | polievkové lyžice | polohrubá múka (moja bola bezlepková, polovicu tvorila kukuričná múka) |
1 | čajová lyžička | prášok do pečiva |
Smotanová náplň: | ||
250 | millilitrov | šľahačková smotana |
250 | millilitrov | kyslá smotana |
125 | millilitrov | biely jogurt |
2 | čajové lyžičky | práškový cukor |
1 | kus | vanilkový cukor |
6 | plátky | želatína |
250 | gramov | drobné ovocie |
Dokončenie: | ||
2 | balíky | číre želé |
4 | polievkové lyžice | kryštálový cukor |
1⁄2 | kus | citrónová šťava |
250 | gramov | drobné ovocie |
Inštrukcie
Korpus
Vajíčka rozdelíme. Z bielok a polovice cukru vyšľaháme sneh. Žltka so zvyšným cukrom vyšľaháme do peny. Obe hmoty zľahka spojíme aj s múkou premiešanou s práškom do pečiva. Hmotu rozotrieme do malého hranatého plechu, alebo väčšej tortovej formy, vystlanej papierom na pečenie. Pečieme pri teplote cca 190°C cca 20 minút, alebo podľa skúsenosti s vašou rúrou. Po upečení vyberieme, dáme dole papier na pečenie, a necháme vychladnúť.
Smotanová náplň
Zloženie môžete obmieňať podľa zásob v chladničke. Šlahačkovú smotanu vyšľaháme s cukrom. Zľahka k nej primiešame jogurt a smotanu. Zahustíme želatínou pripravenou podľa návodu na obale. Kysla smotana a jogurt, by mali chvíľu postáť pri izbovej teplote. Do smotanovej náplne pridáme očistené a umyté ovocie, veľmi zľahka premiešame a rozotrieme na korpus. Dáme aspoň na hodinu stuhnúť do chladničky.
Dokončenie
Podľa návodu na obale pripravíme číre želé, akurát do vody pridáme citrónovú šťavu. Kým žele chladne, pripravíme si Ďalšiu várku ovocia, ktoré rovnomerne rozložíme na smotanovú náplň. Ovocie zalejeme vlažným želé a koláčik dáme na pár hodín ešte stuhnúť do chladničky.
Poznámky
Použila som menší plech, ak chcete piecť na veľkom plechu odporúčam zvýšiť dávkovanie. Toto by bolo vhodne aj do väčšej tortovej formy.
Postup:











