reklama

Zavárate,šušíte...prečo?

Pridal/a dan-cula dňa 22. 06. 2021 - 16:22

reklama

Každý rok suším nejaké bylinky,robím nejaké lekváre,kompóty...nie nekupujem 20-30kg a ide sa spracovavať..

Domáce jahody máme len na zjedenie-jednoducho dojesť sa do vôle..čerešnš,jablká,hrušky,slivky,černice,maliny  tie ostanú vždy aj na spracovanie.

na lekváre si kupujem tak 2-3kg jahod,marhúľ..

A dnes mi známa povedala,že načo kupujem jahody,že ked si spočítam náklady+robota že sa mi to neoplatí,pár pohárikov lekváru si kupim..

Nikdy som nepremýšlala či sa mi to oplatí-jednoducho rada to robím,patrí to k môjmi letu a potom mám väčšiu radosť ked môžem občas niekomu darovať fĺaštičku a on mi povie,že jéj domáci..

 


reklama

reklama

dan-cula, Ut, 22. 06. 2021 - 16:24

jáj-či šušíteChichocem samá byť sušíte...

dasa_, Ut, 22. 06. 2021 - 16:45

aj pre mňa bolo vždy leto o zaváraní. Lenže posledné roky som si uvedomila, že vlastne nemám čo zavárať. Nie v zmysle, že mi chýba vstup. Mne chýbajú tí, čo by to jedli. Nejak u nás prestalo platiť, že nedeľa = pečené kurča, ryža a kompót. Vlastne kompót sa prestal jesť úplne. Čiste teoreticky by som to mohla dávať do koláčov, ale tie robím, keď je sezóna. A v ostatných časoch robím proste iné druhy.

Ak dostanem dobré marhule, tak asi urobím pár pohárikov marhuľového džemu. Jahody som zatiaľ nevidela, tak asi nie. Nebudem z toho robiť drámu

Kamila, Ut, 22. 06. 2021 - 17:31

U nás musí byť čučoriedkový džem z lesných čučoriedok, tie kúpim od niekoho v dedine, čo má prax v zbieraní lesných čučoriedok. Svojich mád dosť, ale tie sú iné, teším, sa že nebudem musieť kupovať v zime z Perua teraz zo Španielska, aby som mala aspoň voľačo na jedenie.

A zavarané uhorky musia byť pr emanžela, tiež kupujem na trhu, a i celkom dosť, zorganizujem potom domácu brigádu. Domáce jeme. A viac nič nerobím, mňa to totiž to veľmi nebaví. Úsmev

Ešte som zvykla voľakedy robiť marhuľový džem, milujem ho, teda aj malinový a višňový, len nemôžem ... ale k tým marhuliam, bola som vždy sklamaná z toho ako stmavol zakaždým. Hambím sa

balalajka, St, 23. 06. 2021 - 07:47

Veľmi málo také jeme. A súhlasím, ak mám kupovať - to si môžem ten pohár kúpiť zavarený rovno. Nevieš čím striekajú, hnoja. Tak je to zajedno.

Minulý rok sme zavárali len marhule - niečo sa pokazilo, tak divne. Neviem, toho roku určite kupovať nemienim. Vyzerá, že hrušky by mohli byť, tie som ochotná na jeseň zavariť, ale v lete ani nie.

Roky moja mama nasadila plantáž uhoriek a rajčín, zdvihla v najvyššej sezóne kotvy na dovolenku a ja som sa mohla aj pototok - nevedela som čo prv, či vlastnú domácnosť, či ich záhradu, či robotu, či čo robiť. Takže svoje nesadím. Uhorky u nás nejdú a to čo dostaneme sa zje, alebo posunie ďalej, rozdá, ak nestíhame.

Minulé roky mali naši slušnú zásobu malín - skončili v mrazáku. Niežeby som džem nevarila, ale nebudem sa s mamou predbiehať, keď jej to robí radosť Úsmev. My popapáme aj také zmrazené Vyplazený jazyk.

Joj - ešte višne nakladám na 5* griotku Veľký úsmev.

Lea, St, 23. 06. 2021 - 09:07

Zaváram. V záhrade máme marhuľový strom, tento rok sa ukazuje bohatá úroda, bude na kompót i džem, veľa porozdávame. A máme aj kopu malín, tie zvyknem mraziť, v zime vyjedáme. Pestujeme rajčiny, robím pretlak, u nás ide na dračku. Nič na zaváranie nekupujem, všetko z vlastných zdrojov. Ale je toho podstatne menej ako v minulosti, tiež to u nás nemá kto jesť.Pohoda

Alena7, St, 23. 06. 2021 - 10:25

Tie marhule trochu závidím. Hambím sa Našim obvyklým dodávateľom pomrzli ... budem zháňať nejakú náhradu...

Kamila, St, 23. 06. 2021 - 09:20

Akurat som zistila, ze jahody v tej horucave dozrievaju extremne rychlo, aj su drobnejsie, rychlo sa kazia. Nestihaju sa jest, ani nie su take vystavne. Kolace velmi teraz nepeciem, bo nemozem jest. ÚsmevTusim prvykrat v zivote budem robit jahodovy lekvar a asi sa nababrem a aspon raz ho spravim presne podla navodu s nejakyym gelfixom, bo jahodovy dzem si nie sranda. A tých zopár fľaštičiek ..., čo  z toho bude

Alena7, St, 23. 06. 2021 - 10:36

Zaváram, suším, mrazím...Úsmev Kedysi som aj hromadne kupovala a zavárala. Potom prišiel čas, keď sa nemíňalo... tak som prešla na režim "čo je doma, to spracujem".  S obľubou každý rok robím bazový, púpavový,... sirup a dosť z neho porozdávam. Niektorým "lenivcom" (čo sa im nechce robiť alebo nemajú kde nazbierať) dávam potom ako zdravý darček k sviatkom Mrkám Tiež sme s niektorými rodinnými príslušníkmi v posledných rokoch zaviedli barterovú výmenu - kto má čoho dosť, dá na výmenu. Napr. moje sirupy som vymenila za zavárané uhorky (mne sa ťažko dávajú do pohárov) - k obojstrannej spokojnosti.

V jeseni, keď kúrime v peci zase suším jablká - tiež viac rozdám, ako zjeme doma.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama