Mám nápad!!Takýto "zdravý koláč" nakrájaj na kúsky a šups s ním do mrazničky. A ďalší postup takýto. Každú sobotu napiecť svojim milým normálny koláč(chalani rastú tak potrebujú aj sladké) a teba ked prepadne chuť vyberieš si jeden "svoj" z mrazničky.
Tak budú aj doma spokojný...aj koza celá
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Už ste zrejme všetci v obraze, len krátko zhrniem pre neznalých - môj vysoký cukor v krvi, cholesterol a dosť kíl na viac ma dokopali k tomu aby som so sebou konečne niečo urobila. Tak som nastúpila cestu za zdravím, komplikovanú, náročnú a dúfam aj zdĺhavú. Najťažšou časťou tejto životnej púte je pre mňa vzdať sa sladkého, aj keď to zatiaľ až také desivé nie je. Ani neviem akým zázrakom, ale zatiaľ som tri týždne bez keksíkov. Aby som na sebe nepáchala až také veľké násilie, lepšie povedané, tomu odolať nedokážem, povolila som si cez víkendy nejaký koláčik a puding. Ale! Musí mať menej cukru, tukov, celozrnú, alebo špaldovú múku. Nech je predsa aspoň kus zdravý, alebo menej nezdravý?
Aby bola koza celá a vlk sýty.
Všeobecne neznášam pravidlá a tak aj pri pečení koláčov veľmi rada experimentujem. Doma nemám žiadnu váhu , len takú odmerku, žiaden zoznam receptov, len občas nakuknem do nejakej knihy. Pokiaľ som experimentovala s klasickými surovinami všetko bol v poriadku, po koláči sa väčšinou len tak zaprášilo, aj keď staršiemu synátorovi s veľmi vyberavými chuťami, som občas musela robiť, extra verziu. Ale keď prišlo na hókusy, pókusy o zdravé koláče, utrpelo moje experimentovanie vážnu ujmu.
Minulý týždeň som piekla jablkovo-kakaový koláč. Babka ho robila fantastický, ja už trochu pomenej a ten posledný, ani nehovorím. Recept som ani nevytiahla, jablká dala koľko sa podarilo, múku namixovala špaldovú s celozrnou a klasický cukor zamenila za hnedý, len veľmi poskromne. Staršia dcéra rovnako zanietená ako ja navrhla aby sme pridali aj ovsené vločky. Tak sme všetko pomiešali, tvárilo sa to veľmi zaujímavo a výsledok :-/ , zachraňovala čokoládová poleva. Koláčik bol ňam ňam, len chlapi nad ním ohŕňali nos. Ešte, že ma spasila najmenšia slečna, inak by som skoro celý plech musela jesť sama, taký bol výborný.
Keďže som sa nepoučila, špekulovala som aj dnes. Už párkrát som robila koláč zo špaldovej múky, cesto podobné bábovkovému a do toho vliaty čokoládový puding. Koláč ozaj výborný, len ... Došla mi špaldová múka a ďalšiu neviem zohnať, tak som piekla s celozrnou. To som nemala robiť, cesto zaliezlo na spodok, puding vyplával na povrch, len zopár malých sopečných ostrovčekov vykuklo, jednoducho katastrófa. Našťastie poniektorí boli poobede dosť hladní tak aj niečo spratali a ja nemusím zajtra celý deň dojedať ňam, ňam koláč.
Záver, neoplatí sa piesť zdravé koláče, lebo potom ich konzumujem sama a výsledok je rovnaký, ako keby som piekla klasický a zjedla dva tri kúsky. Dúfam že ma táto skúsenosť na chvíľu skľudní pri experimentovaní, lebo takto sa k svojmu cieľu zaručene nedopracujem.:-/
