reklama

Aj zdravého veľa škodí

Kamila , 28. 10. 2007 - 21:56

reklama

Už ste zrejme všetci v obraze, len krátko zhrniem pre neznalých - môj vysoký cukor v krvi, cholesterol a dosť kíl na viac ma dokopali k tomu aby som so sebou konečne niečo urobila. Tak som nastúpila cestu za zdravím, komplikovanú, náročnú a dúfam aj zdĺhavú. Najťažšou časťou tejto životnej púte je pre mňa vzdať sa sladkého, aj keď to zatiaľ až také desivé nie je. Ani neviem akým zázrakom, ale zatiaľ som tri týždne bez keksíkov. Aby som na sebe nepáchala až také veľké násilie, lepšie povedané, tomu odolať nedokážem, povolila som si cez víkendy nejaký koláčik a puding. Ale! Musí mať menej cukru, tukov, celozrnú, alebo špaldovú múku. Nech je predsa aspoň kus zdravý, alebo menej nezdravý?
Aby bola koza celá a vlk sýty.

Všeobecne neznášam pravidlá a tak aj pri pečení koláčov veľmi rada experimentujem. Doma nemám žiadnu váhu , len takú odmerku, žiaden zoznam receptov, len občas nakuknem do nejakej knihy. Pokiaľ som experimentovala s klasickými surovinami všetko bol v poriadku, po koláči sa väčšinou len tak zaprášilo, aj keď staršiemu synátorovi s veľmi vyberavými chuťami, som občas musela robiť, extra verziu. Ale keď prišlo na hókusy, pókusy o zdravé koláče, utrpelo moje experimentovanie vážnu ujmu.

Minulý týždeň som piekla jablkovo-kakaový koláč. Babka ho robila fantastický, ja už trochu pomenej a ten posledný, ani nehovorím. Recept som ani nevytiahla, jablká dala koľko sa podarilo, múku namixovala špaldovú s celozrnou a klasický cukor zamenila za hnedý, len veľmi poskromne. Staršia dcéra rovnako zanietená ako ja navrhla aby sme pridali aj ovsené vločky. Tak sme všetko pomiešali, tvárilo sa to veľmi zaujímavo a výsledok :-/ , zachraňovala čokoládová poleva. Koláčik bol ňam ňam, len chlapi nad ním ohŕňali nos. Ešte, že ma spasila najmenšia slečna, inak by som skoro celý plech musela jesť sama, taký bol výborný.

Keďže som sa nepoučila, špekulovala som aj dnes. Už párkrát som robila koláč zo špaldovej múky, cesto podobné bábovkovému a do toho vliaty čokoládový puding. Koláč ozaj výborný, len ... Došla mi špaldová múka a ďalšiu neviem zohnať, tak som piekla s celozrnou. To som nemala robiť, cesto zaliezlo na spodok, puding vyplával na povrch, len zopár malých sopečných ostrovčekov vykuklo, jednoducho katastrófa. Našťastie poniektorí boli poobede dosť hladní tak aj niečo spratali a ja nemusím zajtra celý deň dojedať ňam, ňam koláč. Veľký úsmev

Záver, neoplatí sa piesť zdravé koláče, lebo potom ich konzumujem sama a výsledok je rovnaký, ako keby som piekla klasický a zjedla dva tri kúsky. Dúfam že ma táto skúsenosť na chvíľu skľudní pri experimentovaní, lebo takto sa k svojmu cieľu zaručene nedopracujem.:-/ Mrkám Veľký úsmev


reklama


reklama

lienka, Po, 29. 10. 2007 - 07:17

Mám nápad!!Takýto "zdravý koláč" nakrájaj na kúsky a šups s ním do mrazničky. A ďalší postup takýto. Každú sobotu napiecť svojim milým normálny koláč(chalani rastú tak potrebujú aj sladké) a teba ked prepadne chuť vyberieš si jeden "svoj" z mrazničky.
Tak budú aj doma spokojný...aj koza celáHambím sa Veľký úsmev

Mira-Mária, Po, 29. 10. 2007 - 08:02

Kamilka, to sa celkom podobá na moje hókusy -pókusy, keď som v puberte ako kuchárko -študentka chcela máti dokázať, že nie len kysnutým a maslovou piškótou je študent cez víkend živýVeľký úsmev Mala som dokonca vlastnoručnú kuchársku knižku o tom, ako sa nemajú kombinovať nezmysli a neplytvať potravinami:-/ žiaľ stratila sa mi a tak viac neexperimentujem. Máš môj obdiv a vďaka za rozveselenie do nového týždňaMrkám

Kamila, Po, 29. 10. 2007 - 09:41

Rado sa stalo. Veľký úsmev Len aby ste nezanevreli na tieto múky. Špaldová 2/3 a 1/3 klasickej sa my osvedčila aj pri piškóte aj bábovkovom ceste, aj palacinky boli výborné.

Adinka, Po, 29. 10. 2007 - 20:38

Chihc, presne takto aj ja pečiem, ale mne to deti našťastie zjedia, jedine Kika nemá rada hrozienka a slnečnicové jadierka .. lebosa toho "prežrala" keD´bola malá ... ale to sa zvládne. Aj na celozrnné múky si zvykli. POznajú od mala .. lenže keĎ som minule po dlhom čase napiekla chlieb /konečne sme našetrili na rúru/ a dal som tam cesnak a bylinky .. a Kika si spravila s maslom a lekvárom .. tak koniec
jedla som ho ja. Ešteže som spravila pomenší, len v Jánskej mise :o) Nabudúce vyskúšam taký kváskový .. dobrý recept som videla na lunárnom kalendári, tak nejako podobne skúsim .... lebo tiež podľa receptu nikdy nevarím ... som tvrdohlavá a musím si všetko podľa seba .. čiže "přiměřene" Hambím sa
A prinajhoršom .. máme dva hladné štekajúce a 3 hladné mňaukajúce krky ... takže o stravníkov nie je núdza.

stefanka, Po, 29. 10. 2007 - 21:09

mozem sa spytat blbu otazku - aka je to spaldova muka :-/ ?
O hrozienkach Vam mozem povedat tolko ze mam dve svagriny jedna je Slovenka a druha je Ghancanka a synovec este s tretieho kolena co absolutne neznasaju hrozienka a ked niekto zabudne a upecie kolac s hrozienkami na nejaku hostinu tak sa potom v kolacoch mrvia a mrmlu ze na nich nemyslyme.

majas, Ut, 06. 11. 2007 - 14:14

Úsmev Úsmev Úsmev , náhodou máš pochvalu za experimenty, ja by som to nevzdávala, to chce čas na vyladenie a prispôsobenie chutí stravníkov.

Kamila, Po, 12. 11. 2007 - 11:52

Tak som sa včera zase raz realizovala pri bábovke, len som ju čapla radšej na plech.Veľký úsmev špaladovú múku som ešte stále nezohnala tak som dala celozrnú a asi štvrtinu klasickej, aj hnedý cukor -pomenej a olivový olej, tiež kus menej a koláč nemal chybu, polovička bola mramorovaná, s kakaovou časťou, do druhej som dala broskyne. Deti si už zvykajú na moje experimenty, len možno cesto je trošku hustejšie a málinko menej porastie.

elin, Po, 12. 11. 2007 - 14:05

Ahoj, Kamila, asi naozaj platí, že človek sa hneď cíti akosi lepšie, keď zistí,že nie je jediný, komu sa v kuchyni čosi nepodarilo...Úsmev Som už skoro 2 mesiace v Nórsku, manžel tu začal pracovať a ja som prišla za ním. Bývame na ubytovni, stravu riešim ja a rozhodla som sa, že si trošku osladíme život.
Minule som skúsila overený oskúšaný perník, ale keďže miesto hladkej múky, akú dávam doma, som kúpila celozrnnú (nórsky neviem a mala sympatickejší obal), nebolo to bohviečo (ale manžel vďačne skonzumoval)...
Tak som kúpila sušienky, že k nim spravím krém. Sladkú kašičku som navarila, vychladila, pol kila masla (to je štandardné balenie) ručne vidličkou v mise vymiešala a už som videla, ako sa manžel poteší, ako ponúkne kolegov, aká budem hviezda... Hotový krém som krásne naaranžovala do pohárov, fakt som sa s tým pohrala... ochutnala som až zvyšky v mise, ktorú som išla umyť - no fuuuj !!! napadlo by vám,že tu majú slané maslo??? Tak som to všetko vyhodila, poháre umyla a manžel dostal akurát sladkú pusu...Hambím sa

renka, Po, 12. 11. 2007 - 15:31

...tak to by bolo niečo pre mňa (myslím to maslo, nie dezert z nehoPrekvapenie Vyplazený jazyk )...ja si kupujem ramu s morskou soľouÚsmev

Ja Katka, So, 06. 04. 2013 - 05:11

Milá Kamilka, zdravé veci netreba veru preháňať! Je to strata času. Ja som nikdy tak nechudla. Slnko

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama