reklama

Pohanka zrno alebo múka

Pridal/a Bioživot dňa 03. 04. 2010 - 15:56

reklama

Pohanka je jednoročná rastlina z čeľade rdesnovitých nie je klasickou obilninou. Po tom, ako lekári objavili zdravotný význam pohánky, slávi táto rastlina návrat do našich jedálnych lístkov. Obsahuje rutín (na cievy), vápnik, fosfor a draslík (dôležité pre rast kostí) viacnásobne nenasýtené mastné kyseliny. tiež veľa vitamínov z rady B posilňujúcich nervy, vitamín E, horčík a železo, veľa dôležitých aminokyselín.Ako silno zásaditá potravina odvádza pohanka z tela kyseliny a tým napomáha acidobásickej rovnováhe.Liečivé účinky pohanky:
- pomáha pri žilných chorobách, kŕčových žilách, hemoroidoch
- pôsobí proti krvácaniu z ďasien a nosa
- posilňuje väzivové tkanivá a uľavuje pri hemoroidoch
- podporuje prekrvovanie
- posilňuje nedostatočné libido alebo potenciu
- preventívne pôsobí proti reumatickým chorobám a artritíde
- posilňuje imunitný systém
pôsobí na reguláciu krvného obehu
Z pohanky vo forme múky, krupice a celého zrna môžete pripraviť lievance, plnohodnotný chlieb alebo cestoviny (tu štvrtinu bežne používanej múky nahradíme múkou pohánkovou), polievky, predkrmy, műsli. Pohanka je chutnou ... závarkou do polievok (zemiakových , zeleninových ...), pripravujeme z nej sladké i slané kaše, nákypy. Náš recept: uvarené zrno pohaky rozprestrieme na tanier na ňu poukladáme plátky bryndze. Posipeme orestovanou cibulkou na sezamovom oleji a na ozdobu pridáme na sucho opražené sezamové semienka. K tomu podávame paradajky alebo šalát z paradajok.


reklama

reklama

eva m, So, 03. 04. 2010 - 16:07

juj, aka je to len zdrava vec, ale mne zufalo nechutiii!
uz od detstva ju nemozem pre jej typicku vonu (podla mna pachHambím sa )
Eva Slnko

lia6, So, 03. 04. 2010 - 19:23

Ja ju práveže môžem pre tú vôňuVyplazený jazyk ...toto isto vyskúšamÁno Slnko

mnnaaauuu, So, 03. 04. 2010 - 20:39

doma sme ju nikdy nejedli,ale minule v tescu som ju objavila normálne medzi strukovinami,kukam že čo to,stálo to asi 50 centov,tak som si zobrala. také zrnko.šupsla som ju na skušku do fazulovej polievky-no nie je to zlé, síce mi to trocha pripomína ako to eva nazvala pach - taký prihorený :)) ale dalo sa to zjedsť. môžte hodiť nejaké chutné recepty? dakujeeeeeeeeemÚsmev

Bioživot, Ne, 04. 04. 2010 - 18:40

Mnnaaauuu,Eva a Lia všetky máte pravdu. Komu vonia komu chutí komu cítiť za spáleninou. U nňa sa to dostavilo postupne ale hlavne až po očiste. a teraz ju milujem. K receptom pribudnú aj ďalšie no ja aj manželka už často varíme zhlavy, podľa príležitosti a čo chladnička dala. Stravujeme sa takto celodeňne a preto v chladničke máme iba to čo nám chutí prospieva a vyživuje.

Adinka, Po, 05. 04. 2010 - 15:54

Ja som vždy pohánku pomlela a nenápadne pridávala do všetkého, tak to deťom nevadilo. Občas mávame pohánkovú kašu, aj pohánkovú múku,ak nepoeliam hotovú. TEraz máme akurát pohánkové "mlieko", dávame si aj do kávy, chutí mi viac ako sójové. Alebo rpesne ako vyššie písali, om dávala do fazue, šošovice,e rozvarilo sa a nebolo treba zahusťovať. A tá chuť sa "vmiešala" Chichocem sa

eva m, Po, 05. 04. 2010 - 18:33

mne "pach" pohanky prekazal ako dietatu, v skole nam robili polievku s pohankou a stara mama mi skusila uvarit pohankovu kasu. Ako dospela, v snahe zit zdravo, som si kupila nieco s pohankou - nejake zdrave cerealie ci coMrkám, reku detstvo a s nim spojene vymyslanie je za mnouChichocem sa . Nuz a ked som otvorila sacok a zacitila pohankovy "pach", telo sa vzburilo.
Takze ja by som ta asi odhalilaChichocem sa Chichocem sa .
Verim, ze pohanka ja zdrava a rada by som ju jedla, ale ked to nejde, tak to nejde...Úsmev
Eva Slnko

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama