
mini recept ako ochutiť ryžu
1 | balík | ryža natural |
4 | kusov | bobkový list |
5 | polievkové lyžice | olivový olej |
hrnček | ružové lístky |
Pred varením dáme do namočenej ryže bobkový list a uvaríme v tej vode čo bola namočená. Varíme asi 15 min. na slabom ohni. Môžeme podávať po odstátí asi po hodinke. Už iba pridáme lístky zo šípkového kvetu, ktoré nazbierame v tomto období kdekoľvek kde rastú šípkové kere. Na jednu porciu asi za hrsť lístkov. Potom pridáme olivový olej, premiešame a môžeme sa s chuťou pustiť do jemnosladkej voňavej maškrty (raňajok - olovrantu).
Naturalnu ryžu mám obľubenu už dávno, jedávam ju nedochucovanu bez soli, vegety a cibule. Dávam tam iba bobkový list. Samozrejme kto chce môže si ju dochutiť. Zistila som, že dobre odvodňuje (nesolená)a znižuje krvný tlak. Používam značku Lagris. Treba ju namočiť aspoň na 6 hodín, môže byť aj viac, max. 12 hodín. Mám takú fintu že ju opláchnem, a v hrnci ju zalejem plným sáčkom vody. Použijem sáčik z ktorého som ryžu vysypala. Nechám odstáť, buď cez noc a ráno varím, alebo opačne. Potom už varím iba 15 min. Treba ju nechať ešte "dobehnúť" buď na vypnutom sporáku, alebo klasicky pod perinou. Asi po hodine sa dá jesť. Varím si ju do zásoby a potom iba zohrievam pred jedením. Chcela som si ju zdravo "prisladiť" Šípky na jeseň zbieram , tak mi napadlo, že jarné lístky môžu byť sladke. A sú ...:)
ano väčšinou to ľudia vnímaju, že nakyslo, ale v uvarenej ryži no takmer nie je cítiť, ja mam artritídu a bobkáč dávam všade čo varím....teda takmer....:) takže tie ružové lupienky to prekryjú. Inak už som do ryže skúšala aj agátové kvety, mooooc príííma, lenže tie už dokvitajú. Ako deti sme ich jedávali iba tak, tak to beriem ako spomienku na detstvo...:)
Viem, že je to trochu netradičné to moje dochucovanie, preto som to sem dala, že čo ostatní na to ? Pre mňa je to akési nádherné spojenie s prírodou, jesť živé rastliny, takmer bez úpravy.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Zaujímavé. Môžeš dať viac typov na stravu pri artritíde? Ako riešiš "nesolenie"? Mne soľ veľmi chýba, resp. neviem si ju uprieť... :)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja dávam bobkový list aj keď varím zemiaky. Nie je to cítiť bobkovým listom, ale zemiaky sú fakt lepšie:) Naučil ma to bývalý frajer. Som mu vďačná za veľa, okrem iného aj za bobkový list v zemiakoch:)))
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Silno zaujímavé. U mňa bobkový list navodzuje pocit "na kyslo" - viď omáčka. Zaujímavé, zaujímavé.
Ale tie typy ohľadom namáčania sa mi páčia.