reklama

Ryža s ružovými lupienkami

Pridal/a akarabka dňa 29. 05. 2014 - 14:00 - Recepty akarabka
obrázok k receptu

reklama

mini recept ako ochutiť ryžu

Ingrediencie
1 balík ryža natural
4 kusov bobkový list
5 polievkové lyžice olivový olej
  hrnček ružové lístky
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Pred varením dáme do namočenej ryže bobkový list a uvaríme v tej vode čo bola namočená. Varíme asi 15 min. na slabom ohni. Môžeme podávať po odstátí asi po hodinke. Už iba pridáme lístky zo šípkového kvetu, ktoré nazbierame v tomto období kdekoľvek kde rastú šípkové kere. Na jednu porciu asi za hrsť lístkov. Potom pridáme olivový olej, premiešame a môžeme sa s chuťou pustiť do jemnosladkej voňavej maškrty (raňajok - olovrantu).

Doplňujúce poznámky

Naturalnu ryžu mám obľubenu už dávno, jedávam ju nedochucovanu bez soli, vegety a cibule. Dávam tam iba bobkový list. Samozrejme kto chce môže si ju dochutiť. Zistila som, že dobre odvodňuje (nesolená)a znižuje krvný tlak. Používam značku Lagris. Treba ju namočiť aspoň na 6 hodín, môže byť aj viac, max. 12 hodín. Mám takú fintu že ju opláchnem, a v hrnci ju zalejem plným sáčkom vody. Použijem sáčik z ktorého som ryžu vysypala. Nechám odstáť, buď cez noc a ráno varím, alebo opačne. Potom už varím iba 15 min. Treba ju nechať ešte "dobehnúť" buď na vypnutom sporáku, alebo klasicky pod perinou. Asi po hodine sa dá jesť. Varím si ju do zásoby a potom iba zohrievam pred jedením. Chcela som si ju zdravo "prisladiť" Šípky na jeseň zbieram , tak mi napadlo, že jarné lístky môžu byť sladke. A sú ...:)

Výnos
4 Porcie
Celkový čas
1 hod
Čas prípravy
1 hod
Čas varenia / pečenia
0 minút

reklama


reklama

balalajka, Št, 29. 05. 2014 - 15:10

Silno zaujímavé. U mňa bobkový list navodzuje pocit "na kyslo" - viď omáčka. Zaujímavé, zaujímavé.
Ale tie typy ohľadom namáčania sa mi páčia. Áno

akarabka, Pi, 30. 05. 2014 - 12:09

ano väčšinou to ľudia vnímaju, že nakyslo, ale v uvarenej ryži no takmer nie je cítiť, ja mam artritídu a bobkáč dávam všade čo varím....teda takmer....:) takže tie ružové lupienky to prekryjú. Inak už som do ryže skúšala aj agátové kvety, mooooc príííma, lenže tie už dokvitajú. Ako deti sme ich jedávali iba tak, tak to beriem ako spomienku na detstvo...:)
Viem, že je to trochu netradičné to moje dochucovanie, preto som to sem dala, že čo ostatní na to ? Pre mňa je to akési nádherné spojenie s prírodou, jesť živé rastliny, takmer bez úpravy.

priskaa, Ne, 24. 08. 2014 - 09:23

Zaujímavé. Môžeš dať viac typov na stravu pri artritíde? Ako riešiš "nesolenie"? Mne soľ veľmi chýba, resp. neviem si ju uprieť... :)

Dzeny, Pi, 30. 05. 2014 - 13:29

Ja dávam bobkový list aj keď varím zemiaky. Nie je to cítiť bobkovým listom, ale zemiaky sú fakt lepšie:) Naučil ma to bývalý frajer. Som mu vďačná za veľa, okrem iného aj za bobkový list v zemiakoch:)))

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama