reklama

automat na mlieko

miciatko , 22. 03. 2010 - 18:14

reklama

Ahojte cicuše, chcem sa vas spýtať či máte skúsenosti s mliekom s automatu . Ako Vám chutí toto mlieko,nieje ťažké na žalúdok?? Čo je pre a čo proti takémuto mlieku??, a ešte prosím vás ako sa spracovava ta smotana a že vraj aj tvaroh sa da ztoho.
Mňa to nik nenaučil Hambím sa , tak sa musím pýtať.


reklama


reklama

Aja1, Po, 22. 03. 2010 - 18:32

Ja síce nekupjuem mlieko z automatu,ale priamo od susedovie kravky.Ja ho doma vždy prevarím,vychladím a dám do chladničky pokým niekto nemá chuť na mlečko.Smotanu z neho môžeš zobrať tak,že ho necháš odstať v chladničke a asi po pol dni sa ti vystúpi napovrch smotana ktorú pozberáš s lyžicou.Ak chceš tvaroh,prevarené mliečko necháš postáť pri izbovej teplote pokým neskysne(mimochodom kyslé mliečko je veľmi dobré napr s pečenými zemiakmi).Také skysnuté mlieko si preleješ napr. do čistej bavlnenej plienky,zviažeš a dáš odtekať pokým ti kvapká srvátka.A tvaroh máš hotový.

miciatko, Po, 22. 03. 2010 - 18:36

no Aja ty si šikovnica šikovná keď totovšetko vieš. A nieje ťažke taketo mliečko, myslím na žalúdok Mrkám

Aja1, Po, 22. 03. 2010 - 20:13

Kyslé mlieko je mňáááám,hlavne keď sa ešte neodeľuje srvátka a je také husté asi ako poding.A vôbec nie je ťažké na žalúdok,veď už naše staré mamy pili takéto kyslé mliečko.

lia6, Po, 22. 03. 2010 - 18:48

TVAROH...mlieko necháš skysnúť pri izbovej teplote, potom ho na miernom ohni zohrievaš, pokým Ti na povrch vystúpi tvaroh a precedíš.
SMOTANA...mlieko necháš skysnúť pri izbovej teplote, na vrch Ti vystúpa smotana-to je kyslá smotana...dá sa aj z nekyslého mlieka, ale najlepšie by bolo mať odstredivku-ja robím len kyslú smotanu, pre nás je lepšia.
MASLO...mlieko necháš skysnúť pri izbovej teplote, keď Ti na vrch vystúpa smotana, tak ju pozberáš(najlepšie do drevenej nádoby, ale môže byť aj umelohmotná)a začneš "stĺkať"-ja to robím s tým šľahačom na šľahačku-až do úplného zhustnutia.
Ja mávam mlieko od svokry, od krávky a je aj najsamlepšie...myslím, že toto z automatu môže byť tiež super(i keď malému by som ho nedala...nedávam ani od svokry, ale to preto, lebo má problémy s mliekom a s črevnými príhodami), len neviem si predstaviť, ako ho premývajú-ten automat.

apple, Po, 22. 03. 2010 - 20:00

...ja som šťastná,že sú u nás automaty na mlieko,pretože pred tým priateľ pil každý večer pivo,teraz pije každý večer mliekoChichocem sa je výbornéÁno Pohoda Zlomené srdce

babka Betka, Po, 22. 03. 2010 - 20:52

Ja mám to šťastie a kupujem to mliečko.Pravdou je ,že si vystojím šóru ale... To mliečko ,hmm to píííše. Je fantastické.Dlho som mlieko nemohla.Strašne na nadulo..." Tchor, bol oproti mne navoňaný frajer"Chichocem sa Kyslé mlieko sa normálne dá krájať,bez vody,no super...Nakupujú to mliečko aj do bandasiek a veru aj ja sa chystám.Na veľkú noc hrudku....Čo ma veľmi teší,deti zo školy sa postavia do rady,za 20 centov si natankujú mliečko a hneď na mieste vypijú. Nuž a stalo sa ,že sa mi mliečko ani neušlo...
Som rada ,že sa konečne niečo dobré robí aj pre normálnych ľudí...Tlieskam Tlieskam Tlieskam Tlieskam Tlieskam Tlieskam Tlieskam Tlieskam Tlieskam

sadlonka, Po, 22. 03. 2010 - 21:34

Určite je to super mliečkoTlieskam Áno Tlieskam , z nášho družstva dodávajú mlieko do automatu na Myjave, u nás sú aj chovatelia, moja kolegyňa má dokonca farmu. Veru taký tvaroh alebo smotana od nich, to je lahôdka Vyplazený jazyk .Práve sme sa bavili o kyslom mlieku, ja som doma ešte ako žiačka piekla s maminou a neskôr aj sama perník z kyslého mlieka / všetko sa meralo na poháriky/. Z toho mlieka vtedy / sáčkového/ bolo super kyslé mlieko Áno , dnes okrem domáceho žiadne neskysne, len zhorkne a je to nechutná "voda". Prekvapenie Plačem

mirka146, Po, 22. 03. 2010 - 22:13

Vidím, že som to pomrvila. Hambím sa Dala som skysnúť surové mlieko (kedysi sme to tak robievali, keď ešte mlieko v obchode bolo mliekom), síce skyslo, ale tá smotana na vrchu splesnivela, tak som to musela celé vyhodiť. Smútok Nenapadlo ma dať skysnúť prevarené mlieko. Ďakujem za radu, vyskúšam. Kvietok

akalenkak67, Ut, 23. 03. 2010 - 00:52

Jaj keby bol u nás automat na mliečko,ani na chvílu by som neváhala.Ale už sme sa doma rozprávali,že ked bude auto budeme chodiť na družstvo.Autobusom by som stratila vela času a na cestovnom skrachovala.V máji sa budeme sťahovať do rodinného domu a družstvo bude ovela bližšie.Už nám chýba domáci tvaroh,syr a masielko.Slnko

viktory, Ut, 23. 03. 2010 - 09:31

tak-tieto informácie o automate môžem poskytnúť. Mlieko, ktoré tam je, sa nedostáva do styku so vzduchom, nakoľko pri dojení, priamo od dojnice cez dojace zariadenie, potrubie a filtre sa mliečko zbiera v chladiacom zariadení. Odtiaľ sa tankuje do nádrže a táto sa privezie do automatu uzavretá. Napoja sa hadice a mliečko si môžeme čerpať. Takže záleží len na tom, či máte čisté fľaše. Ja toto mlieko vôbec nepreváram, pijem ho len tak, aj môj sym a mama. Samozrejme, sme dospelí, ale deťom ho treba prevárať. Navyše, toto mlieko má rozhodne viac vápnika a sušiny ako pasterizované mlieko. A hocikedy si beriem aj mlieko navyše, aby som mala dobrý tvaroh a milujem srvátku (v Prahe je dokonca obchod s srvátkou, lebo je veľmi zdravá), smotanu veľmi nemusím, je však vynikajúca do polievok a omáčok. Tohoto mlieka sa skutočne nikto nemusí báť. Navyše dojnice musia byť zdravé, pretože v automatoch je len časť mlieka, zvyšok sa odovzdáva do mliekární a verte, že v mliekarni sa odoberajú vzorky z každej dodávky.

miciatko, Ut, 23. 03. 2010 - 12:01

ďakujem za všetky odpovede, včera večer sme si kupili prvý liter mliečka a musim uznať že nám všetkým chutilo, je akoby smotanove.
Takže už vieme odkadial budeme mliečko brať.

vierča, St, 24. 03. 2010 - 09:23

Mirka,nic si nepomrvila.Mlieko sa neprevara ked ho chces dat skysnut,ci na pitie alebo tvaroh.Asi si ho nechala dlho kysnut na nie najteplejsom mieste,preto ti smotana splesnivela.Viktory,a ako je to s vypustom/kohutikom/na mlieko.Nezostava na nom zvysok mlieka?Ak by to stalo bez pouzitia napr.pol hodiny..nebolo by to uz moc hygienicke,hm?

tanka, St, 24. 03. 2010 - 10:00

My kupujeme čerstvé mlieko priamo na družstve.
Zo 5-6 l máme na týždeň na pitie, vôbec ho neprevárame, a zo cca 5-8 l robíme syr. Z odstredenej srvátky po výrobe syra /ostane tak 5-6 l/, robíme pudingy a krupičné kaše, používam ju aj na pečenie chleba, do palaciniek, do koláčov, no proste využijem ju do varenia a pečenia namiesto mlieka a to aj vtedy, keď je už nakyslá /lebo nie vždy sa dá toto množstvo spotrebovať behom 2-3 dní, takže niekedy ju skladujeme aj vyše týždňa/.

mimina, St, 24. 03. 2010 - 10:35

co sa tyka hygieny v ramci chovu, dojenia aj automatu skus tento clanok:

http://www.reporter24.sk/index.php?clid=1267628915

Ked som bola na farmach v Rakusku tam ked ludia vedeli ze je cas dojenia prisli s PET flasami rovno na farmu. Konecne sa aj u nas zamadza system os prvovyrobcu k spotrebitelovi.Tlieskam

vierča, St, 24. 03. 2010 - 11:51

K nam na dedinu vozia mlieko v konvach.Dokonca aj syr/nie tvaroh/.Tlieskam

carmen, St, 23. 02. 2011 - 18:08

Tlieskam Tlieskam Tlieskam Tlieskam Konecne prave mlieko.My kupujeme priamo od vyrobcu.Robim aj jogurt z neho a ten je vynikajuci.Srvatku tiez dostaneme, tak ju pouzivam miesto mlieka do palaciniek a kysnuteho cesta.A samozrejme aj pijeme.Ale nie vela, lebo prezenie.Chichocem sa Chichocem sa Chichocem sa

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama