V záhrade sme vždy používali také klasické domáce hnojivo - vykvasený slepačí trus. Len kto to pozná, vie, že vôňa nie je vábna. Naviac, nehodí sa toto hnojivo vždy a na všetko.
Keď som na malom kúsku zeme pestovala paradajky, tak som robila žihľavový zákvas. Tiež fajn. Potom som sa dozvedela, že na chuť je super aj zákvas z listov kostihoja. Tak som skúšala aj ten. Len netuším prečo, ale tieto listy nechceli vôbec kvasiť.
Niekde som sa dočítala o pani, čo svojim izbovým kvetinám dáva pravidelne trochu cukru do vody. Zaujalo ma, tak som to vyskúšala. A teda, mala som doma dva diabliky močiarne, jeden bol už tesne pred vyhodením. A spamätali sa nádherne. Už dávno som ich nemala také krásne, dokonca vidím, že snáď aj rozkvitnú. Teraz idem toto testovať na balkónovkach, som zvedavá.
Už som čítala aj o rozpúšťaní droždia do vody na polievanie kvietkov. Myslím, že to toto leto vyskúšam tiež. Vždy sa mi stane, že mi ostane kúsok kvasníc, aspoň ich použijem.
Ešte chcem otestovať banánové šupky. Mali by obsahovať veľa draslíka a ten je dobrý na podporu kvitnutia. Tak som zvedavá, ako sa bude dariť.
Celkom by ma zaujímalo, či máte tiež skúsenosti z rôznymi prírodnými hnojivami. Neodmietam hnojivo z obchodu, ale celkom ma zaujíma alternatíva, tak hľadám.
Ešte som si spomenula na starý spôsob pestovania uhoriek - keď sa sadili, do jamky sa davala nasekaná žihľava. Škoda, že som si nespomenula vtedy, keď som sadila tie moje.
Ty si ma tak nakopla s tým prírodným hnojením, že na moje balkónové paradajky skúsim toto: https://www.babskeveci.sk/domace-prirodne-hnojivo-na-paradajky-a-uhorky/
je to kombinácia cukru a droždia, čo si vyššie popisovala. Najskôr vyskúšam na tých, ktoré som najneskôr vysadila, tie sú také dengľavé, hoci som si myslela, že keď ich hýčkam v teplúčku, tak mi budú vďačne rýchlejšie rásť... ale houby
, tie ktoré som ako macocha ešte v polovici apríla dala do hrantíka, tak tie sú raz tak veľké
. Takže zajtra pokus s prírodným hnojivom a dám vedieť, čo sa udeje... len dúfam, že ich nevykynožím
.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
no super, mam ešte nejaké droždie v chladničke, zamiešam z toho. Teda, ja som davala cukru oveľa menej a tiež mám pocit, že to fungovalo. Uvidíme.
Na balkone mam tento rok iba kvety a bylinky. A práve bylinky som mala problém hnojiť. Ale toto si myslím neuškodí ani im.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
No keďže ide o prírodné hnojivo, nemalo by uškodiť, i keď bylinky pri hnojení strácajú arómu. Ale veď troška neuškodí ani im.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
no, už som v chladničke vylovila staršie obschnuté droždie. Rozmrvila som na jemno, pridala cukor, trochu vody a nechám do večera odstáť. S presným receptom som sa netrápila. Niekde som čítala, že aj soliť treba rukou, že ruka vždy vie, koľko tam toho má ísť :) Tak som zvolila takúto mierku....
Už sa teším o mesiac, o dva. Tie muškáty budú iste super. Na našej bytovke síce nebudú najkrajšie, lebo moje susedky majú tiež svoje tajné recepty a roky dokážu vypestovať nádherné kaskády kvetov, ale hlavne, že ma to baví :)
A do záhrady som tento rok pokusne kúpila dva melóny, tak verím, že to pomôže aj im
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Moja mama vylievala vodu z umývania ošúpaných zemiakov do kvetináčov v byte. Mali sme doma krásne kvety a dnes neviem, či z tej vody. Možné to je.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Kvety na kvitnutie potrebujú draslík - to sa mi podarilo zapamätať (draslík - K- kvety :) ).
Zemiaky sú výborným zdrojom draslíka a je tiež rozpustný vo vode. Z toho mi vychádza, že tvoja mama robila kvetom veľmi dobre. Naviac, je tam aj dosť C-čka a to je tiež celkom fajn.
Vďaka za ďalší námet.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Prosím ťa, ako sa robí žíhľavový zákvas? Máme veľa prrrrrhľavy.
Kvasnice s cukrom vyskúšam.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
do 3,5 l pohára som natrholovice žihľavu. Mala by byť mladá, bez semien. Zaliala vodou do plna, zľahka prikryla a nechala na slnku. Treba to miešať, aby vrch nesplesnel. A zhruba po dvoch týždňoch je to hotové. Len potom je dobre riediť, nepreháňať to. A vykvasené zvyšky sú tiež hnojivo, len dosť silné, tak opatrne, aby nespálili
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
...na slepačí trus si pamatám ešte z detstva, ale nedávno som počula, že na veľkosť, paradajky , uhoriek a inej zeleniny má dobrý vplyv paralen či panadol ...dať do vody...a úroda ako z reklamy, ale to sa mi už vidí ako ...nie je nad domáce paradajky či uhorky vypestované doma alebo v skleníku,kamarát bol na zbere jablk na západe a hovoril, keby sme vedeli kolko chémie ide na dovážane jablka a nielen na ne...tak aby vydržali cestu k nám..od zberu cez sklad až po obchod, nikdy by sme ich nevzali ani do ruky..nieto este zjedli....niečo na tom je ...že zdravé jablko musí byť červivé....

