reklama

Celozrná múka a iné

Kamila , 20. 10. 2007 - 23:11

reklama

Dievčatá, opäť vás chcem požiadať o radu. Nastúpila som konečne na cestu k zdravej strave, lepšie povedané, donútili ma k tomu výsledky z preventívnej prehliadky, vysoké hodnoty cukru aj cholesterolu v krvi. Pomaly začínam uberať cukry, tuky, pridávať zeleninu ..., ale ak to má byť dlhodobé, musím takto variť pre celú rodinu. Je to aj v ich prospech, dcéra sa hlási dobrovoľne, ale predovšetkým nezvládam vyvárať dva chody. Preto sa na vás obraciam s prosbou. Aké sú vaše skúsenosti s celozrnou múkou, cestovinami ... Špaldovú múku už mám vyskúšanú, cestoviny nie. Začínam svoje prvé pokusy s olivovým olejom, hnedým cukrom. Máte pre mňa ešte nejaké zaujímavé rady a chutné recepty?

Ďakujem


reklama


reklama

Elena, Ne, 21. 10. 2007 - 09:24

Dám Ti jeden recept na nízkoenergetický WRAPS, robím si to často, je to rýchle a chutné. Ak sa chce niekto k Tebe pridať, dávku zdvojnásob.

150 g polohrubej múky
150 g celozrnnej múky
1 čajová lyžička soli
4 polievkové lyžice olivového oleja
horúca voda podľa potreby

Všetko dobre vymiešaj v rukách na polotuhé cesto, nechaj asi 20 minút odstáť. Sprav valček, z neho ukrajuj kúsky, vyvaľkaj nie až moc tenko placku a opeč na panvici bez tuku z oboch strán. Naplň dusenou zeleninkou a máš jednoduché a zdravé hlavné jedlo...Vyplazený jazyk Vyplazený jazyk Vyplazený jazyk

val, Ne, 21. 10. 2007 - 13:10

Ahoj Kamila, videla som ta v hypernove ale pokial som si uvedomila ze si to ty bola si prec, tak ta zdravim aspon na dialku, este sme sa nestretli ale aj ja som z KE...
Teraz o vareni, ja varim vsetko na olivovom oleji, aj polievky, cestoviny si doma sama nerobim ale kupujem talianske zn. Divela. Su sice drahsie ale su zo semolinovej muky. Favoritom c1 su u nas spageti s bielym cottage syrom, pozri recepty. Robievam ich aj bez spenatu. Velmi chutne a jednoduche su penne so zeleninou a tuniakom, vyhoda je ze ich mozes konzumovat teple aj ako cestovinovy salat. Hodim receptos do receptov. Btw. hnedy cukor nepouzivam len med alebo cukor, ja sice nesladim ale detom doprajem..

Kamila, Ne, 21. 10. 2007 - 22:34

Vieš Val, my rýchla rota, sme sa presúvali ako s nasoleným zadkom. Mladší syn bol na tréningu a ja s troma deťmi som naháňala dve vetrovky a zimné topánky. Inak som sa dosť vytočila, nie je reálne zohnať 36-ky chlapčenské topánky. Detské končia pri 35, dospelácke začínajú pri 39, ešte tak u Baťu za 1800,-Sk, len to sa mi zda veľa za topánky na jednu sezónu.

Dnes som trochu prekombinovala jeden koláč, až taký zdravý byť nemusel,Veľký úsmev Veľký úsmev Veľký úsmev ale najmladšej slečne veľmi chutil, Áno horšie s chlapmi :-/ , nevedia čo je dobré.

val, Ut, 23. 10. 2007 - 11:41

Aj my sme sa presuvali rychlo lebo len co sme vosli do obchodu dievcatam trebalo pisaaaat, tak sme utekali na zachod...Vyplazený jazyk
v receptoch najdes recept na rychly ovocny kolac je tam sice hladka muka ale uz som ho robila aj tak, ze som dala jednu davku grahamovej muky a bolo to celkom chutne....ale co neodporucam nikomu, minuly rok na vianoce som davala do kolacov grahamovu muky tiez tak pol na pol s hladkou a nebolo to ono, kolace boli sice chutne ale velmi krehke, to som bola v "osiali chudnutia"..a co sa tyka cukru toho davam vzdy menej ako pisu v receptoch Mrkám

Kamila, So, 27. 10. 2007 - 14:56

Dnes som skúšala palacinky s celozrnou múkou. Namiešala som aj trochu špaldovej aj hnedý cukor, ja experimentujem bez zábran. Veľký úsmev Chuťili všetkým, len sa trochu ťažšie obracali na panvici, takže asi štvrtina bielej múky by neuškodila. Dávnejšie som piekla palacinky iba so špaldovou,(si aj trochu bielej) boli ešte lepšie.

V piatok som zase robila cestovinový šalát s celozrnými špirálkami. Trošku pohundrali nad fabou, ale chutil im-ostatný mali kombináciu -hrášok, kukurica, trochu šunky a syra na márne kusky, už spomínané zestoviny a jogurt s majnezou.
Ja som mala šalát so zeleninou, tuniakom a jogurtom, zvládla som to.

motylik, Ne, 23. 03. 2008 - 17:32

Tiež robievam palacinky s podielom bielej, celozrnnej aj špaldovej múky. Cukor do nich nedávam, ten ani netreba, lebo takéto z celozrennej múky sú chutné aj bez. Má to potom aj tú výhodu, že časť palaciniek sa môže spraviť na sladkko (s lekvárom, ovocím atd.) a časť so slanou plnkou. Ale väčšinou to skončí tak, že ich ani nestihnem ničím dochutiť a zjedia ich aj len také "bez". Celozrnná múka je super chutná, zdravá aj výživná.

nielen žienka domáca, Št, 20. 03. 2008 - 10:11

Ahoj Kami. Tak som sa zase pregooglila az sem. Ako ste na tom s tym hnedym cukrom? Pokracujete ci ste nastupili opat na ten biely? Vidis/videla si nejake vysledky?

Dnes je mojou dilemou cukor - biely ci hnedy? Trstinovy ci hroznovy? Alebo len med?

elin, Št, 20. 03. 2008 - 11:53

Konvalinka,
neviem ake su Kamkine skusenosti, no myslim si, ze
najpodstatnejsi rozdiel v priemyselne spracovanych cukroch je asi v cene... mohli by sme sa bavit o percentualnom obsahu jednotlivych mineralov, problem je predovsetkym v tom, ze kazdy priemyselne spracovany cukor je na kazdodenne pouzivanie nevhodny, su to len "prazdne kalorie". No napriek tomu ho doma pouzivam, ked mame chut na kolac, 1 kg mame asi na 2 mesiace... A med - niekedy minieme kilo za tyzden, niekedy za stvrt roka...

Kamila, Št, 20. 03. 2008 - 13:46

Stale pouzivam prirodny cukor/hnedy vraj nerafinovany, na pecenie a do pudingov, nerobim si uluzie ze je nejak zdravsi, len mozno trochu menej nezdravy Váľam sa od smiechu po podlahe a vsade ho davam pomenej. Najlepsie skusenosti mam so spaldovou mukou pri peceni kolacov aj palciniek, nasi si uz zvykli.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama