
Vynikajúci chlieb pečený v rúre-jednoduchý a naozaj chutný.
1 | kilogram | hladká múka |
1 | kus | droždie |
2 | čajové lyžičky | soľ |
2 | čajové lyžičky | olej |
2 | čajové lyžičky | ocot |
1 | polievková lyžica | rasca |
6 | decilitre | voda |
Vo vlažnej vode necháme nažiť kvasnice, do misky na miesenie si dáme múku, olej, ocot, rascu a nažité kvasnice, prilievame postupne počas miesenia teplú vodu cca 6dl tak hotové vymiesené cesto bolo trošku tuhšej konzistencie-potom sa z cesta lepšie tvaruje bochník.
Cesto necháme nakysnúť na teplom mieste prikryté utierkou najlepšie 2hodiny.
Po vykysnutí si vytvarujeme buď dva menšie alebo jeden vešký bochník-preložíme na plech vystlatý pečiacou foliou, narežeme nožom bochník a necháme kysnúť ešte cca 30min-zatiaľ si rozohrejeme rúru na 240stupňov.
Pred vložením do rúry chlebík potrieme slanou vodou a vložíme na 20min do rúry, po uplynutí tohoto času, chlebík vyberieme opäť potrieme slanou vodou a dáme dopiecť na teplote 220stupňov už len cca 10-15min podľa toho akú kôrku máte radi či viacej chrumkavú alebo len do hnedasta.
Po upečení preložíme chlebík na čistú utierku posledný krát potrieme slanou vodou, zabalíme a necháme na mriežke vychladnúť.
Chlebík je naozaj chutný a hlavne vám krásne rozvonia celý dom-prajem dobrú chuť.
Chlebík sa dá piecť aj v hrnci-v tom prípade nemusíte formovať bochník a nariezať ho ale si zapnete rúru na 240stupňov a hneď do rúry vložíte aj nerezový hrniec s pokrievkou (bez plastových doplnkov) po 30min vytiahnite a odokryte hrniec a vyklopte doň cesto priamo z misy v ktorej cesto kyslo. Hniec zakryte a vložte do rúry na 20min. po 20min hrniec odokryte, znížte teplotu na 220stupnov a dopečte cca 15min-opät po vytiahnutí potrite slanou vonou pre slanú chuť kôrky.




- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty