reklama

Focaccia - taliansky chlebový posúch

Pridal/a sedita321123 dňa 10. 11. 2023 - 22:19 - Recepty sedita321123
Focaccia - taliansky chlebový posúch, Chlieb, pečivo, recept, sedita321123

sedita321123 | Focaccia - taliansky chlebový posúch


reklama

Focaccia je chutná chlebová príloha, ktorá sa hodí na raňajky, na obed ako pečivo k polievke alebo aj na večeru.

Ingrediencie
Cesto:
500 gramov múka pšeničná hladká Špeciál 00 Extra
21 gramov droždie čerstvé
380 millilitrov voda vlažná
Na natretie povrchu:
  olej olivový Extra Virgin
3⁄4 čajová lyžička soľ morská
Zeleninová obloha:
3 kusov paradajky oválne mäsité
2 strúčiky cesnak
1 kus cibuľa
  trocha olivy čierne bezkôstkové
  hrsť slnečnicové semienka
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Do väčšej misy nalejeme vlažnú vodu, rozmrvíme droždie  a vidličkou rozmiešame do úplného rozpustenia.

Postupne, za stáleho miešania, pridávame preosiatu múku až kým vznikne masa hustejšej konzistencie.

Vareškou vypracujeme cesto, misu zakryjeme bavlnenou kuchynskou utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste asi 1,5 hodiny.

Zatiaľ si pripravíme zeleninovú oblohu. Paradajky zbavíme šťavy a jadierok a nakrájame na mesiačiky, olivy na kolieska, cibuľu nadrobno a cesnak na plátky.

Dno plechu aj boky natrieme olejom a vyložíme papierom na pečenie, ktorý sa po vymastení bude menej kĺzať.

Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku a upravíme do bochníka, ktorý prenesieme na plech, rukami roztiahneme na jeho veľkosť a rovnomerne roztlačíme.

Povrch cesta výdatne natrieme olivovým olejom a posypeme morskou soľou. Soľ s olejom rukami rovnomerne rozotrieme a zároveň končekami prstov urobíme nahusto jamky, čím osolený olej hlbšie prenikne do cesta.

Na takto upravené cesto opatrne rozložíme zeleninovú oblohu a povrch posypeme slnečnicovými semienkami. Necháme podkysnúť ďalších 10 minút.

Medzitým zapneme rúru a necháme vyhriať na 250 °C. Pečieme cca 10-12 minút do zlatohneda.

Plech s upečenou focacciou preložíme na mriežku, necháme vychladnúť, potom pokrájame a môžeme podávať. Dobrú chuť!

Výnos
1 plech
Celkový čas
2 hod, 12 minút
Čas prípravy
2 hod
Čas varenia / pečenia
12 minút

reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama