
sedita321123 | Focaccia - taliansky chlebový posúch
Focaccia je chutná chlebová príloha, ktorá sa hodí na raňajky, na obed ako pečivo k polievke alebo aj na večeru.
Cesto: | ||
500 | gramov | múka pšeničná hladká Špeciál 00 Extra |
21 | gramov | droždie čerstvé |
380 | millilitrov | voda vlažná |
Na natretie povrchu: | ||
olej olivový Extra Virgin | ||
3⁄4 | čajová lyžička | soľ morská |
Zeleninová obloha: | ||
3 | kusov | paradajky oválne mäsité |
2 | strúčiky | cesnak |
1 | kus | cibuľa |
trocha | olivy čierne bezkôstkové | |
hrsť | slnečnicové semienka |
Do väčšej misy nalejeme vlažnú vodu, rozmrvíme droždie a vidličkou rozmiešame do úplného rozpustenia.
Postupne, za stáleho miešania, pridávame preosiatu múku až kým vznikne masa hustejšej konzistencie.
Vareškou vypracujeme cesto, misu zakryjeme bavlnenou kuchynskou utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste asi 1,5 hodiny.
Zatiaľ si pripravíme zeleninovú oblohu. Paradajky zbavíme šťavy a jadierok a nakrájame na mesiačiky, olivy na kolieska, cibuľu nadrobno a cesnak na plátky.
Dno plechu aj boky natrieme olejom a vyložíme papierom na pečenie, ktorý sa po vymastení bude menej kĺzať.
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku a upravíme do bochníka, ktorý prenesieme na plech, rukami roztiahneme na jeho veľkosť a rovnomerne roztlačíme.
Povrch cesta výdatne natrieme olivovým olejom a posypeme morskou soľou. Soľ s olejom rukami rovnomerne rozotrieme a zároveň končekami prstov urobíme nahusto jamky, čím osolený olej hlbšie prenikne do cesta.
Na takto upravené cesto opatrne rozložíme zeleninovú oblohu a povrch posypeme slnečnicovými semienkami. Necháme podkysnúť ďalších 10 minút.
Medzitým zapneme rúru a necháme vyhriať na 250 °C. Pečieme cca 10-12 minút do zlatohneda.
Plech s upečenou focacciou preložíme na mriežku, necháme vychladnúť, potom pokrájame a môžeme podávať. Dobrú chuť!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty