
Kamila | Írsky chlieb
Vrámci dcérinej histamínovej intolerancie pečiem chlieb bez droždia. Jogurt som nahradila kyslou smotanou a vodou. Robím už aj len s vodou a trochou vitamínu C. Chlieb je so špaldovou celozrnnou múkou. Múku môžete v rôznom pomere namiešať klasické s pšeničnou celozrnnou.
450 | gramov | špaldová múka celozrnná hladká |
1 | čajová lyžička | sóda bikarbóna |
1 | čajová lyžička | soľ |
1 | čajová lyžička | trstinový cukor |
250 | millilitrov | kyslá smotana |
250 | millilitrov | voda |
Sypké ingrediencie v miske zmiešame, pridáme smotanu a vodu a miešame, ja lyžicou dosť dlho, kým sa všetky ingrediencie nespoja.
Preložíme do zapekacej misy, moja bola z jánskeho skla, vystlanej papierom na pečenie.
Piekla som pri teplote 190°C cca 60 minút.
Preložíme na mriežku a necháme vychladnúť. Dcére celkom chutil.
Teraz dcéra vynecháva aj mlieko, tak chlieb pečiem len s 480 ml vody a 3 mini odmerkami vitamínu C z Dm. Cesto je redšie, používam vyššiu hranatú formu na chlebík.

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila
Ďalšie recepty
Asi si neskúšala nahradiť smotanu len vodou? Lebo asi aj smotana aj jogurt by teoreticky mohol byt problemom pri histaminovej intolerancii, prakticky snad zistime neskor. Ale mozno jemný tvaroh by som mohla pouzit.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Vodu som neskúšala ale Dzeny ho robila a doliala vodu na miesto jedného jogurtu a mala ho krásny. Treba asi len skúšať, možno ak by bola možnosť tak srvátku.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Dakujem, vyskusam asi pol na pol vodu a jemny tvaroh.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
a tvaroh nie je nakoniec to isté, čo jogurt? tiež vznika v podstate kvasením.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Na rovinu som z toho jeleň cottage, ricota a smotanove syry su povolene, jogurt, kefir, acidofilne nie, tvaroh je vraj trochu podobny riccotte? ci riccota tvarohu? Hlavne je to vsetko vysokoindividualna zalezitost.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja som ho robila aj s jogurtom aj len s vodou, no myslím že pre mňa to nie je chlieb a tak som skončila so skúšaním. Je dobre ak vám to chutí. Ja som sa už pevne rozhodla že idem pestovať kvások a vyskúšam či toto nie je lepšia cesta.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ja som prvý kvások dostala. existuje na internete kvásková mapa, tam som si našla kočku, čo býva neďaleko nás.
Samozrejme, dá sa aj vyrobiť. Chce to len trochu trpezlivosti na začiatok.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Pozriem tu mapu, ja som s tým začala ešte Mirko žil a potom som ochorela a tak z kvásku nič nebolo, verím že teraz sa už podarí.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ahoj, Kamila, ja som ho robila aj tak, že som dala len polovičnú dávku smotany a zvyšok som doplnila vodou. Bol super.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ďakujem, zajtra vyskúšam.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Tú múku môžeš meniť tak ako bude vyhovovať ( aj bezlepkovú) a ja ho robievam aj z kyslej smotany, už som ho tu uverejňovala.