
Recept som našla dávnejšie na FB, vylepšila rôznymi semiačkami a odvtedy ho robievam pravidelne.
2 | hrnčeky | polohrubá múka |
1 | hrnček | hladká múka |
1 | hrnček | múka žitná |
2 | čajové lyžičky | soľ |
čajová lyžička | sušené droždie | |
rasca | ||
semienka | ||
1 | čajová lyžička | ocot |
2 | hrnčeky | voda |
Najprv vo väčšej mise zmiešame všetky suché ingrediencie- jednotlivé múky, droždie, soľ, kmín a semiačka. Pridáme mokré ingrediencie- ocot a vodu a premiešame. Vznikne redšie cesto. Posypeme ho múkou, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 12-18 hodín pri izbovej teplote. Cesto v miske znova premiešame, znovu posypeme múkou a necháme oddýchnuť 30 minút. Medzitým si zohrejeme rúru na 230°C a vložíme do nej prázdny suchý hrniec s priemerom 21-23cm (ja používam jenského misu) a necháme rozpáliť 30 minút. Do horúceho suchého hrnca vyklopíme pomocou stierky cesto a posypeme podľa chuti, napr. kmínom. Hrniec prikryjeme a pečieme pri teplote 230°C 30 minút, odokryté dopekáme ešte cca. 20 minút pri 220°C a podľa potreby dopečieme ešte odspodu. Chlieb sa neprichytí a ešte teplý pekne vyklopí. Pozor! Treba predohriať suchý hrniec, t.j. do studenej rúry dávame suchý studený hrniec, až potom zapíname rúru. Cesto sa leje do vyhriateho hrnca, čím odskočí od stien nádoby a nepripáli sa. Dobrú chuť.
V recepte sú písané 3 druhy múky, ale ja múku rôzne kombinujem podľa domácich zásob.
A aj dobre chuti . Pouzivam horny a dolny ohrev a ked sa mi zda odspodu nedopeceny, tak necham este chvilu dopiect zospodu. Pekarnicku nemam, tak som neskusala.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
vďaka
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Vyzerá dobre :) Používaš teplovzdušný ohrev alebo vrchný+spodný? Ešte rozmýšľam, či by sa nedalo cesto po tých 12 hodinách dať piecť do pekárničky... neskúšala si náhodou?