
M.á.r.i.a | Kváskový chlebík bez miesenia
A kváskujem ďalej, chcela som robiť šišky, kvások od večera do rána na mňa čakal...plány sa zmenili, bol z neho chlebík. Šišky potrebujú viac času a ten som nemala. Ale objavila som chlebík, ktorý budem robiť často, chuťou veľmi dobrý, pripomína mi taký dobrý zemiakový.
Ražný kvások: | ||
150 | gramov | ražná múka |
150 | gramov | voda |
1 | polievková lyžica | štartér |
Ostatné: | ||
100 | gramov | špaldová múka celozrnná polohrubá |
200 | gramov | špaldová múka celozrnná polohrubá |
2 | polievkové lyžice | pšeničné klíčky |
1 | čajová lyžička | soľ |
1 | polievková lyžica | semienka ľanové |
1 | polievková lyžica | semienka tekvicové |
1 | polievková lyžica | semienka slnečnicové |
250 | millilitrov | voda |
Večer si urobíme kvások zmiešaním múky, vody a štartéra - ten dávam aj viac ako PL. V malej fľaške v chladničke mám odložený kvások z predchádzajúceho pečenia.
Zakryjeme a necháme do rána nech pracuje, je to cca 12 hodín. Ráno pridáme ostatné suroviny okrem vody, tú prilevame pomaly. Miešame len varechou tak, aby sa múky spojili s kváskom. Cesto je dosť husté.
Formu si vyložíme papierom a cesto do neho preložíme, varechou uhladíme, prikryjeme utierkou a necháme 4 hodiny kysnúť.
Rúru zohrejeme na 250 stupňov, vložíme opatrne formu, nemalo by sa s ňou moc "búchať", aby z kysnutého cesta neunikli bublinky.
Pečieme 10 minút, potom znížime teplotu na 200 stupňov a dopekáme ešte 30 minút.
Môžeme špajdlou vyskúšať či je chlieb upečený. Teplý chlieb vyberieme na mriežku, natrieme roztopeným maslom a necháme úplne vychladnúť.

M.á.r.i.a

M.á.r.i.a
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty