
Dzeny | Kváskové rožky
Vyskúšala som rožky z kvásku, dopadlo to dobre.
460 | gramov | špaldová múka celozrnná hladká |
250 | millilitrov | voda |
1 | polievková lyžica | kvások |
1 | polievková lyžica | maslo |
1 | čajová lyžička | soľ |
Našla som si pár receptov na rožky a skombinovala som ich. Výsledok ma milo prekvapil. Jediná vec, ktorú som urobila úplne zle bolo, že mi ušla ruka pri solení, úplne stačí jedna čajová lyžička, dve sú už moc.
Prvá fáza: 150 g múky, 150 ml vody a kvások zmiešame a necháme 12 hodín odpočívať, napríklad na kuchynskej linke. Ideálne je zarobiť si na cesto večer pred voľným dňom, lebo tých 12 hodín, to nie je koniec čakania na rožky:))) V receptoch, ktoré som našla radili prikryť misku potravinárskou fóliu, ja som fóliu nemala, ale mám misku rýchlokysku, tak som ju použila.
Druhá fáza: Po 12 hodinách som pridala do pripraveného cesta ešte 310 g múky, 100 ml vody, 1 PL zmäknutého masla, 1 ČL soli. A miesime a miesime. Ja som miesila rukou, aby som mala odhlad, či sa cesto ešte moc lepí, alebo nie. Zdalo sa mi, že by to ešte znieslo trocha múky, tak som prisypala. Pripravené cesto necháme kysnúť v miske prikrytej fóliou. Ja som čítala, že treba 2-3 hodiny, ale ja som sa ponáhľala, takže som ho nechala len 1,50:)
Tretia fáza: Potom cesto vyvaľkáte, urobíte rožky a dáte ich na plech zas odpočívať a zas 2-3 hodiny. Fakt som sa ponáhľala, takže rožky relaxovali len 1,45. Rožky je dobré zas prikryť fóliou aby neuschli. Fóliu som nemala, tak som na to hodila tenkú igelitku.
Konečne môžeme piecť: Rúru si vyhrejeme na 250 stupňov a pečieme cca 10 min.
Aby bol výsledok lepší, je dobré dať na spodok rúry plech s cca 3 dcl vody.
Skúsila som namiesto masla 1 PL kokosového oleja, tiež dobré;)

Dzeny
Ďalšie recepty
Dasa_, rozvrh ti treba!:)) Úplne bez srandy to hovorím. Musela som vstať o pol šiestej, aby som to stihla do 10, lebo o 11 sme mali byť na výstave a večer na koncerte, tak sa mi to nijako nedalo inak, len takto:))))
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
tak by ma zaujímalo, kedy tento proces opakuješ. Iste sa chystáš každý víkend piecť čerstvé pečivo :D
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
... improvizácií sa medze nekladú ako vidím ani pri varení.
A ja som včera môj kvások vyhodila. Už ma to nebavilo. Tak od znovu môžem začať ... a kvások si dávala akú múku - tiež bol špaldový?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
no to by tuším chcelo aj časový rozpis - kedy začať, kedy pokračovať..... Vyzerajú fajn a určite aj chutili