Viem, niekto bude protestovať, že paradajky sú dobré len v lete ale spolu s mrkvou ich chuť sa pekne spojí.

1 | kus | cibuľa |
2 | kusov | mrkva |
4 | kusov | paradajka |
2 | polievkové lyžice | olej |
1 | polievková lyžica | maslo |
soľ | ||
čierne korenie | ||
muškátový oriešok | ||
Mrvenička |
Paradajky si sparíme a olúpeme. Cibuľu nakrájam na drobno, mrkvu na kolieska. Na oleji speníme cibuľu, pridáme mrkvu a chvíľu opekáme. Zalejeme vodou približne 1 1/4 litra, osolíme a necháme zovrieť. Po 10 min. pridáme nakrájané paradajky a varíme do mäkka. Potom rozmixujeme a vrátime variť, pridáme mrveničku, varíme asi 5 min. a na záver vmiešame maslo. Polievku dochutím soľou, mletým čiernym korením a trochou muškátového oriešku. Podľa chuti dosladíme. Podávam s kôpkou kyslej lahôdkovej smotany a slanými tyčinkami.
Mrvenička - hrubá múka, vajíčko, trochu vody vypracovať tuhé cesto. Nastrúhať na veľkom strúhadle. Zvyšok nechať uschnúť.
Slané tyčinky - 250 g hladkej špaldovej múky, 150 g tuku, 100 g kyslej smotany, soľ. Spracovať, urobiť šúlok asi 4 cm, nakrjať na kolieska a tie vyšúľať na tyčinky.
To je pravda, používam ale keď paradajky ostanú a nik ich už nechce papať lebo sú "zošúvorené" tak zužitkujem aj takto a nik neprotestuje.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Veď možno nemusia byť priam čerstvé paradajky, ale aj niektoré lúpané v konzerve sú fajn. Len si treba pohľadať tú správnu značku pre seba.
Inak recept opäť
