reklama

Stravné lístky

Pridal/a balalajka dňa 21. 04. 2021 - 07:29

reklama

Nedávno bola odvysielaná nejaká relácia, o stravných lístkoch versus príspevok na stravu od zamestnávateľa v hotovosti na účet.

Trochu som z toho zmätená, nakoľko som to nevidela a viem len sprostredkované dojmy.

Účtovníčka ma totiž ubezpečila, že príspevok od zamestnávateľa , ktorý dáva zamestnancovi zo zákona je oslobodený od dane. Z reportáže ako kolegyne vyrozumeli opak. Že im to ešte len sa bude zdaňovať a v podstate im klesne reálna hodnota.

Ja viem, že reštaurácie to majú posledný rok ťažké (kto nemá?), toto im asi veľmi radosti do života neprinesie. Lebo ľudia radšej s papierikom zaplatia ako vytiahnu 5€ku - aspoň podľa mňa. Navrch - kým sa za stravné lístky dá nakupovať v obchode, je to veľká konkurencia objednaniu obedu.

Mne osobne je to v podstate jedno. Obed si objednávam tak či tak. Úsmev

Ale docela by ma zaujímalo, či ste to zdaňovanie postrehli aj vy.

A ja idem pátrať po pravde, lebo čo človek s ktorým to rozoberám, to iný názor. Veľký úsmev


reklama

reklama

dulka, St, 21. 04. 2021 - 08:37

Príspevok na stravu zamestnanca je od dane oslobodený.

M.á.r.i.a, St, 21. 04. 2021 - 08:37

Nebude sa zdaňovať príspevok, ktorý bude zamestnávateľ vyplácať zo sociálneho fondu...to je aj teraz. Ak sa rozhodne prispievať zamestnávateľ viac a nebude to zo SF tak tá čiastka sa musí zdaniť. 

dasa_, St, 21. 04. 2021 - 09:03

Takto - doteraz zamestnávateľ na stravný lístok prispieval sumou 55% hodnoty stravného lístka, maximálne zo sumy stravného pri služobke (5-12 hodín), teda zo sumy 5,1€. Príspevok zamestnávateľa mohol byť maximálne v hodnote 2,81 na jeden stravný lístok. Minimálna výška stravného lístka je 3,83. Na tento lístok mohol zamestnávateľ prispievať v sume od 2,11 do 2,81 a tento príspevok bol oslobodený od dane aj odvodov. Zamestnávateľ mohol prispievať aj zo socialneho fondu, ale to je iná kapitola. Prípadne mohol zamestnancovi preplácať aj celú hodnotu stravného lístka, ale to je už o inom.

Zvyšok stravného lístka platil zamestnanec zo svojho, zvyčajne zrážkou vo výplate. Na toto sa často zabúdalo.

Dnes je to skoro rovnako. Ak sú vo firme zamestnanci, ktorí maju stravné lístky a takí, čo si vybrali príspevok na stravu, tak to musí byť posudzované rovnako.

Takže príklad - 20 stravných lístkov v sume 3,83

Príspevok zamestnávateľa povedzme maximálny, teda 2,81.

ten, čo dostáva stravné lístky zaplatí za 20 stravných lístkov 20x1,02=20,4 a dostane v stravných lístkoch hodnotu 76,6. príspevok zamestnávateľa je 56,2

ten čo si vybral príspevok na stravu, bude mať vo výplate +56,2 (20x2,81). Bez ďalších odvodových povinností

Musíš dodržať to, že príspevok zamestnavateľa je v oboch prípadoch rovnaký

 

Komplikovať sa to môže v momente, keď chceš vyplácať nad rámec zákonných povinností.

balalajka, St, 21. 04. 2021 - 09:34

Vďaka. Kvietok

Perfektne rozpísané, idem kolegyne potešiť.

balalajka, St, 21. 04. 2021 - 09:33

Vy ste úúúúžasné. Ďakujem všetkým.

Alena7, St, 21. 04. 2021 - 09:59

Áno, ako písali kočky vyššie - po určitú hranicu to pracovník nezdaňuje. Tak to bolo vlastne aj doteraz - len sa to realizovalo cez stravenky, nie priamo peniazmi.

Zaujímavé, že aj keď možnosť finančného príspevku platí od 01.03.2021, daniari vydali k nemu metodický pokyn (akoby ich "návod na použitie") až včera.

dasa_, St, 21. 04. 2021 - 17:25

No dobre, že hovoríš. Takže upozornenie: Finančný príspevok je potrebné vyplácať na mesiac dopredu, teda najneskor 1. mája príspevok na máj. V opačnom prípade ide o zdaniteľný príjem

" Finančný príspevok na stravovanie zamestnancov je oslobodený od dane, ak je poskytnutý vsúlade s § 152 Zákonníka práce. Ak je finančný príspevok na stravovanie poskytnutý zamestnancom za už uplynulé dni alebo mesiace, nespĺňa povinnosť zabezpečenia stravovania pre zamestnancov, vyplývajúcu zoZákonníka práce a preto na túto časť finančného príspevku zamestnávateľ nemôže aplikovať ustanovenie § 5 ods. 7 písm. b) ZDP. Táto časť finančného príspevku je pre zamestnanca zdaniteľným príjmom. "

Citácia z metodického usmernenia. Bude to treba vo firmách zrovnať. Len tak na okraj. Ale poznám dosť firiem, čo to aj doteraz vyplácali dopredu, teda stravné lístky, takže len pokračujú...

alive33, St, 21. 04. 2021 - 18:52

Dobrý večer dámy,

tento príspevok ma zaujal,ale trošku z opačnej strany.Taká otázka,ak som nadriadenému poskytla potvrdenie od lekára o nutnosti individuálnej stravy,čiže mi musí poskytnut gastrolístky,som povinná to dokladovať každý rok?

Nikde v prístupnom zákonníku práce som to totiž nenašla,ale tak som laik.U nás to má na starosti personálny zamestnanec,ktorý na tom trvá,avšak lekár u ktorého som dnes pre to potvdenie bola,bol dosť prekvapený.A do potvrdenia mi napísal,že som trvale u neho sledovaná pre zdravotný stav,čiže navždy..A samozrejme to potvrdenie ma stálo 10 €.

Má teda zamestnávateľ na to právo?

Ďakujem za odpovede a želám pekný večer ešte..Úsmev

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama