Čo uvariť cez víkend: Tradičné jedlá, sladké maškrty aj sezónne inšpirácie
Dasa_, Kamila, melisa | Koláž: Naničmama.sk
reklama
Hľadáte inšpiráciu, čo uvariť cez víkend? V sobotu aj v nedeľu máme konečne viac času spomaliť, oddýchnuť si a pripraviť si niečo chutné, čo poteší celú rodinu. Víkendové varenie nemusí byť náročné, stačí dobrý nápad a pár základných surovín.
V tomto výbere receptov nájdete jednoduché, tradičné aj sezónne jedlá, ktoré vám odpovedia na otázku, čo uvariť v sobotu na obed, aj čo uvariť na nedeľný obed.
Sobota je ideálna na ľahšie, rýchlejšie jedlá ako zeleninová polievka s cukinou a halušky s kyslou kapustou. Ak máte chuť na sladký obed, odporúčame recept na tvarohové knedličky s malinovou omáčkou. A čo uvariť v nedeľu? Ak sa nechystáte stráviť deň pri vode, môžete nedeľnému obedu venovať viac pozornosti a pripraviť si napríklad mäsovú zeleninovú polievku, v ktorej bude stáť lyžica. Ako hlavný chod sme vybrali chrumkavé strapaté rezne a pre vegetariánov kalerábové fašírky.
Sladká bodka v podobe ríbezľového koláča alebo ovocno-smotanového zákusku spraví z nedeľného obeda malý sviatok. Ak ešte stále váhate, čo uvariť, nechajte sa inšpirovať aj sezónnymi receptami – marhuľové koláče, recepty s cuketou či zapekaná zelenina vám uľahčia rozhodovanie.
Tento prehľad receptov vám pomôže naplánovať celý víkend v kuchyni – od polievky až po koláč. Varte s radosťou a užite si pohodový víkend pri dobrom jedle.
Recept na zeleninovú polievku s cukinou patrí medzi jednoduché a rýchle recepty, ktoré využívajú sezónne suroviny. Pripravuje sa zo strúhanej koreňovej zeleniny, čo skracuje čas varenia. Ak niekto z rodiny odmieta cuketu, v tejto podobe ju neodhalí a polievku zje bez pripomienok. Recept sa dá ľahko prispôsobiť podľa toho, čo sa nájde v chladničke alebo záhrade. Pozrite si recept na zeleninovú polievku s cukinou
Halušky s kyslou kapustou sú tradičné slovenské jedlo, na ktoré nedáme dopustiť. Pripravuje sa s tých najbežnejších surovín - zemiakov, múky a kapusty. Pripravené halušky sa obyčajne doplnia opraženou slaninou alebo cibuľou. Tento recept vychádza z bežných domácich zásob a patrí medzi klasické spôsoby, ako využiť kyslú kapustu v teplej kuchyni. Pozrite si recept na halušky s kyslou kapustou
Tvarohové knedličky s malinovou omáčkou sa pripravujú z tvarohového cesta, ktoré sa formuje do malých guľôčok a varí vo vode. Po uvarení sa knedličky podávajú s ovocnou omáčkou, ktorú možno pripraviť z čerstvých aj mrazených malín. Ak nemáte radi ovocné omáčky, môžete knedličky obaliť v masle a opraženej strúhanke, prípadne podávať s čerstvým ovocím a cukrom. Recept je vhodný ako sladký obed, ale môžete ho podávať aj ako dezert, stačí zmenšiť porciu a pridať šľahačku. Pozrite si recept na tvarohové knedličky s malinovou omáčkou
Táto polievka je kombináciou zeleninovej polievky a gulášu z bravčového mäsa. Do polievky sa často pridáva koreňová zelenina a fazuľové lusky, výsledkom je hustá, sýta a výživná polievka, ktorú môžete servírovať aj ako hlavné jedlo. Príprava nevyžaduje zložité postupy a dá sa upraviť podľa dostupných surovín. Pozrite si recept na zeleninovú polievku v mäsom
Ak máte radi šťavnaté a jemné rezne, ale nechcete stráviť večnosť pri trojobale, tento recept môže byť príjemným prekvapením. Jogurtové rezne z kuracieho mäsa sa pripravujú bez klasického obaľovania – všetko stačí zmiešať v jednej mise a nechať odležať. Jogurt mäso krásne zjemní, cesnak a korenie dodajú výraznú chuť a zmes múky so škrobom zabezpečí, že sa rezne pri pečení nerozpadnú. Stačí na druhý deň len tvarovať a opekať. Výsledok? Mäkké, šťavnaté a chuťovo výrazné rezne so zlatistou kôrkou, ktoré sa hodia na rodinný obed aj rýchlu večeru. Bez zbytočného neporiadku, zato s výborným výsledkom. Pozrite si recept na strapaté rezne
Kalerábové fašírky sú jednoduchý spôsob, ako využiť sezónny kaleráb trochu inak než v polievke. Postrúhaný kaleráb sa spojí s varenými zemiakmi, vajíčkom a ochucuje sa cesnakom, korením a bylinkami. Vznikne kompaktná zmes, z ktorej sa tvarujú fašírky a pečú sa v rúre – bez vyprážania a zbytočného oleja. Recept je vhodný ako hlavný chod na ľahší obed alebo večeru, najmä keď hľadáte rastlinnú alternatívu k mäsu. Dá sa ľahko prispôsobiť a dochutiť podľa vlastných predstáv, a výborne chutí so šalátom alebo dipom... Pozrite si recept na kalerábové fašírky
Kakaový koláč s ríbezľami je rýchly a nenáročný recept, ktorý nevyžaduje váženie surovín – postačí obyčajný hrnček. Cesto z kakaa, tvarohu a oleja je vláčne a dobre drží tvar, zatiaľ čo kyselkavé ríbezle dodajú koláču sviežu chuťovú rovnováhu. Príprava je jednoduchá a zvládnu ju aj začiatočníci. Koláč je vhodný na bežné víkendové pečenie, keď máte chuť na niečo domáce, čo nie je príliš sladké, no stále chutné a šťavnaté. Ríbezle možno použiť čerstvé aj mrazené podľa sezóny. Pozrite si recept na hrnčekový kakaovo-tvarohový koláč s ríbezľami
Tento vrstvený dezert pozostáva z jemného piškótového cesta, sviežeho ovocia a smotanovej plnky. Vďaka ovociu ako sú čerešne, višne, jahody či iné drobné plody, pôsobí ľahko a osviežujúco. Smotanová plnka v kombinácii s ovocím a želatínou vytvára chuťovo vyvážený zákusok vhodný na oslavy aj bežné letné víkendy. Recept nevyžaduje zložité postupy a výsledkom je efektný a chutný koláč pre celú rodinu. Pozrite si recept na smotanovo-ovocný zákusok
Zelený hrášok práve dozrieva a my vieme, ako ho využiť naplno! Čerstvý, sladký a plný chuti – hrášok je nielen chutný, ale aj výživný. Hodí sa do krémových polievok, rizota, k mäsu aj ako príloha. Pozrite si recepty so zeleným hráškom
Foto: Lorna, LaylaA, andy611 | Koláž: Tortyodmamy.sk | Harry Potter torty
Máte doma oslávenca, ktorý je veľkým fanúšikom Harry Pottera? Máme pre vás inšpirácie na narodeninové torty s témou sveta čarodejníkov, ktorý ponúka nekonečné možnosti. Pozrite si inšpirácie na tortu s témou Harry Potter
Radi experimentujete s domácou kozmetikou? Potom je pre vás určite inšpirujúce obdobie kvitnutia levandule. Ponúkame niekoľko nápadov na výrobu levanduľového mydla, vody, voňavých gulí do kúpeľa či oleja, ale aj iných výrobkov z levandule. Domáca kozmetika z levandule poteší aj ako darček. Pozrite si návody na levanduľovú vodu, olej, mydlo, soľ aj bomby do kúpeľa
Neviete, čo variť cez víkend? Inšpirujte sa našimi receptmi na polievky, hlavné jedlá, sladké dezerty aj sezónne špeciality. Rýchle, chutné a overené nápady na víkendové varenie.
Dasa_, Kamila, melisa | Koláž: Naničmama.sk
Hľadáte inšpiráciu, čo uvariť cez víkend? V sobotu aj v nedeľu máme konečne viac času spomaliť, oddýchnuť si a pripraviť si niečo chutné, čo poteší celú rodinu. Víkendové varenie nemusí byť náročné, stačí dobrý nápad a pár základných surovín.
V tomto výbere receptov nájdete jednoduché, tradičné aj sezónne jedlá, ktoré vám odpovedia na otázku, čo uvariť v sobotu na obed, aj čo uvariť na nedeľný obed.
Sobota je ideálna na ľahšie, rýchlejšie jedlá ako zeleninová polievka s cukinou a halušky s kyslou kapustou. Ak máte chuť na sladký obed, odporúčame recept na tvarohové knedličky s malinovou omáčkou.
A čo uvariť v nedeľu? Ak sa nechystáte stráviť deň pri vode, môžete nedeľnému obedu venovať viac pozornosti a pripraviť si napríklad mäsovú zeleninovú polievku, v ktorej bude stáť lyžica. Ako hlavný chod sme vybrali chrumkavé strapaté rezne a pre vegetariánov kalerábové fašírky.
Sladká bodka v podobe ríbezľového koláča alebo ovocno-smotanového zákusku spraví z nedeľného obeda malý sviatok.
Ak ešte stále váhate, čo uvariť, nechajte sa inšpirovať aj sezónnymi receptami – marhuľové koláče, recepty s cuketou či zapekaná zelenina vám uľahčia rozhodovanie.
Tento prehľad receptov vám pomôže naplánovať celý víkend v kuchyni – od polievky až po koláč. Varte s radosťou a užite si pohodový víkend pri dobrom jedle.
Čo uvariť v sobotu
🥣Polievka: Zeleninová polievka s cukinou
Foto: Kamila
Recept na zeleninovú polievku s cukinou patrí medzi jednoduché a rýchle recepty, ktoré využívajú sezónne suroviny. Pripravuje sa zo strúhanej koreňovej zeleniny, čo skracuje čas varenia. Ak niekto z rodiny odmieta cuketu, v tejto podobe ju neodhalí a polievku zje bez pripomienok. Recept sa dá ľahko prispôsobiť podľa toho, čo sa nájde v chladničke alebo záhrade. Pozrite si recept na zeleninovú polievku s cukinou
🥦 Tradičné jedlá: Halušky s kyslou kapustou
Foto: dasa_
Halušky s kyslou kapustou sú tradičné slovenské jedlo, na ktoré nedáme dopustiť. Pripravuje sa s tých najbežnejších surovín - zemiakov, múky a kapusty. Pripravené halušky sa obyčajne doplnia opraženou slaninou alebo cibuľou. Tento recept vychádza z bežných domácich zásob a patrí medzi klasické spôsoby, ako využiť kyslú kapustu v teplej kuchyni. Pozrite si recept na halušky s kyslou kapustou
🧇Sladké jedlo: Tvarohové knedličky s malinovou omáčkou
Foto: Alica7
Tvarohové knedličky s malinovou omáčkou sa pripravujú z tvarohového cesta, ktoré sa formuje do malých guľôčok a varí vo vode. Po uvarení sa knedličky podávajú s ovocnou omáčkou, ktorú možno pripraviť z čerstvých aj mrazených malín. Ak nemáte radi ovocné omáčky, môžete knedličky obaliť v masle a opraženej strúhanke, prípadne podávať s čerstvým ovocím a cukrom. Recept je vhodný ako sladký obed, ale môžete ho podávať aj ako dezert, stačí zmenšiť porciu a pridať šľahačku. Pozrite si recept na tvarohové knedličky s malinovou omáčkou
Nedeľný obed
Zeleninová polievka s mäsom
Foto: M.á.r.i.a
Táto polievka je kombináciou zeleninovej polievky a gulášu z bravčového mäsa. Do polievky sa často pridáva koreňová zelenina a fazuľové lusky, výsledkom je hustá, sýta a výživná polievka, ktorú môžete servírovať aj ako hlavné jedlo. Príprava nevyžaduje zložité postupy a dá sa upraviť podľa dostupných surovín. Pozrite si recept na zeleninovú polievku v mäsom
🍗Hlavný chod s mäsom: Strapaté rezne
Foto: Frommykitchendotcom
Ak máte radi šťavnaté a jemné rezne, ale nechcete stráviť večnosť pri trojobale, tento recept môže byť príjemným prekvapením. Jogurtové rezne z kuracieho mäsa sa pripravujú bez klasického obaľovania – všetko stačí zmiešať v jednej mise a nechať odležať. Jogurt mäso krásne zjemní, cesnak a korenie dodajú výraznú chuť a zmes múky so škrobom zabezpečí, že sa rezne pri pečení nerozpadnú. Stačí na druhý deň len tvarovať a opekať. Výsledok? Mäkké, šťavnaté a chuťovo výrazné rezne so zlatistou kôrkou, ktoré sa hodia na rodinný obed aj rýchlu večeru. Bez zbytočného neporiadku, zato s výborným výsledkom. Pozrite si recept na strapaté rezne
🥦Hlavný chod bez mäsa: Kalerábové fašírky
Foto: Kamila
Kalerábové fašírky sú jednoduchý spôsob, ako využiť sezónny kaleráb trochu inak než v polievke. Postrúhaný kaleráb sa spojí s varenými zemiakmi, vajíčkom a ochucuje sa cesnakom, korením a bylinkami. Vznikne kompaktná zmes, z ktorej sa tvarujú fašírky a pečú sa v rúre – bez vyprážania a zbytočného oleja. Recept je vhodný ako hlavný chod na ľahší obed alebo večeru, najmä keď hľadáte rastlinnú alternatívu k mäsu. Dá sa ľahko prispôsobiť a dochutiť podľa vlastných predstáv, a výborne chutí so šalátom alebo dipom... Pozrite si recept na kalerábové fašírky
🍪 Koláč: Hrnčekový kakaovo-tvarohový koláč s ríbezľami
Foto: melisa
Kakaový koláč s ríbezľami je rýchly a nenáročný recept, ktorý nevyžaduje váženie surovín – postačí obyčajný hrnček. Cesto z kakaa, tvarohu a oleja je vláčne a dobre drží tvar, zatiaľ čo kyselkavé ríbezle dodajú koláču sviežu chuťovú rovnováhu. Príprava je jednoduchá a zvládnu ju aj začiatočníci. Koláč je vhodný na bežné víkendové pečenie, keď máte chuť na niečo domáce, čo nie je príliš sladké, no stále chutné a šťavnaté. Ríbezle možno použiť čerstvé aj mrazené podľa sezóny. Pozrite si recept na hrnčekový kakaovo-tvarohový koláč s ríbezľami
🍰Zákusok: Fantastický ovocno-smotanový zákusok
Foto: Kamila
Tento vrstvený dezert pozostáva z jemného piškótového cesta, sviežeho ovocia a smotanovej plnky. Vďaka ovociu ako sú čerešne, višne, jahody či iné drobné plody, pôsobí ľahko a osviežujúco. Smotanová plnka v kombinácii s ovocím a želatínou vytvára chuťovo vyvážený zákusok vhodný na oslavy aj bežné letné víkendy. Recept nevyžaduje zložité postupy a výsledkom je efektný a chutný koláč pre celú rodinu. Pozrite si recept na smotanovo-ovocný zákusok
🍑Sezóna ovocie: 15 receptov na šťavnaté marhuľové koláče
Foto: LiViera, Kamila, Martuška123 | Koláž: Tortyodmamy.sk | Recepty na marhuľové koláče
🥒Sezóna zelenina:20 receptov s cuketou: placky, fašírky aj zapekaná cuketa
Foto: dasa_, Kamila, Evicka56, Dzeny | Koláž: Naničmama.sk | Recepty z cukety
Zelený hrášok práve dozrieva a my vieme, ako ho využiť naplno! Čerstvý, sladký a plný chuti – hrášok je nielen chutný, ale aj výživný. Hodí sa do krémových polievok, rizota, k mäsu aj ako príloha. Pozrite si recepty so zeleným hráškom
💝 Sviatok: Najkrajšie torty s témou Harry Potter
Foto: Lorna, LaylaA, andy611 | Koláž: Tortyodmamy.sk | Harry Potter torty
Máte doma oslávenca, ktorý je veľkým fanúšikom Harry Pottera? Máme pre vás inšpirácie na narodeninové torty s témou sveta čarodejníkov, ktorý ponúka nekonečné možnosti. Pozrite si inšpirácie na tortu s témou Harry Potter
🎨 Tip na tvorenie: Vyrobte si levanduľovú vodu, olej, mydlo, soľ aj bomby do kúpeľa
Foto: Kamila
Radi experimentujete s domácou kozmetikou? Potom je pre vás určite inšpirujúce obdobie kvitnutia levandule. Ponúkame niekoľko nápadov na výrobu levanduľového mydla, vody, voňavých gulí do kúpeľa či oleja, ale aj iných výrobkov z levandule. Domáca kozmetika z levandule poteší aj ako darček. Pozrite si návody na levanduľovú vodu, olej, mydlo, soľ aj bomby do kúpeľa