Čo uvariť cez víkend: Tradičné jedlá, sladké maškrty aj sezónne inšpirácie
dasa_, Kamila, melisa | Koláž: Naničmama.sk | Tipy na víkendové varenie a pečenie
reklama
Hľadáte inšpiráciu, čo uvariť cez víkend? V sobotu aj v nedeľu máme konečne viac času spomaliť, oddýchnuť si a pripraviť si niečo chutné, čo poteší celú rodinu. Víkendové varenie nemusí byť náročné, stačí dobrý nápad a pár základných surovín.
V tomto výbere receptov nájdete jednoduché, tradičné aj sezónne jedlá, ktoré vám odpovedia na otázku, čo uvariť v sobotu na obed, aj čo uvariť na nedeľný obed.
Sobota je ideálna na ľahšie, rýchlejšie jedlá ako zeleninová polievka s cukinou a halušky s kyslou kapustou. Ak máte chuť na sladký obed, odporúčame recept na tvarohové knedličky s malinovou omáčkou. A čo uvariť v nedeľu? Ak sa nechystáte stráviť deň pri vode, môžete nedeľnému obedu venovať viac pozornosti a pripraviť si napríklad mäsovú zeleninovú polievku, v ktorej bude stáť lyžica. Ako hlavný chod sme vybrali chrumkavé strapaté rezne a pre vegetariánov kalerábové fašírky.
Sladká bodka v podobe ríbezľového koláča alebo ovocno-smotanového zákusku spraví z nedeľného obeda malý sviatok. Ak ešte stále váhate, čo uvariť, nechajte sa inšpirovať aj sezónnymi receptami – marhuľové koláče, recepty s cuketou či zapekaná zelenina vám uľahčia rozhodovanie.
Tento prehľad receptov vám pomôže naplánovať celý víkend v kuchyni – od polievky až po koláč. Varte s radosťou a užite si pohodový víkend pri dobrom jedle.
Recept na zeleninovú polievku s cukinou patrí medzi jednoduché a rýchle recepty, ktoré využívajú sezónne suroviny. Pripravuje sa zo strúhanej koreňovej zeleniny, čo skracuje čas varenia. Ak niekto z rodiny odmieta cuketu, v tejto podobe ju neodhalí a polievku zje bez pripomienok. Recept sa dá ľahko prispôsobiť podľa toho, čo sa nájde v chladničke alebo záhrade. Pozrite si recept na zeleninovú polievku s cukinou
Halušky s kyslou kapustou sú tradičné slovenské jedlo, na ktoré nedáme dopustiť. Pripravuje sa s tých najbežnejších surovín - zemiakov, múky a kapusty. Pripravené halušky sa obyčajne doplnia opraženou slaninou alebo cibuľou. Tento recept vychádza z bežných domácich zásob a patrí medzi klasické spôsoby, ako využiť kyslú kapustu v teplej kuchyni. Pozrite si recept na halušky s kyslou kapustou
Tvarohové knedličky s malinovou omáčkou sa pripravujú z tvarohového cesta, ktoré sa formuje do malých guľôčok a varí vo vode. Po uvarení sa knedličky podávajú s ovocnou omáčkou, ktorú možno pripraviť z čerstvých aj mrazených malín. Ak nemáte radi ovocné omáčky, môžete knedličky obaliť v masle a opraženej strúhanke, prípadne podávať s čerstvým ovocím a cukrom. Recept je vhodný ako sladký obed, ale môžete ho podávať aj ako dezert, stačí zmenšiť porciu a pridať šľahačku. Pozrite si recept na tvarohové knedličky s malinovou omáčkou
Táto polievka je kombináciou zeleninovej polievky a gulášu z bravčového mäsa. Do polievky sa často pridáva koreňová zelenina a fazuľové lusky, výsledkom je hustá, sýta a výživná polievka, ktorú môžete servírovať aj ako hlavné jedlo. Príprava nevyžaduje zložité postupy a dá sa upraviť podľa dostupných surovín. Pozrite si recept na zeleninovú polievku v mäsom
Ak máte radi šťavnaté a jemné rezne, ale nechcete stráviť večnosť pri trojobale, tento recept môže byť príjemným prekvapením. Jogurtové rezne z kuracieho mäsa sa pripravujú bez klasického obaľovania – všetko stačí zmiešať v jednej mise a nechať odležať. Jogurt mäso krásne zjemní, cesnak a korenie dodajú výraznú chuť a zmes múky so škrobom zabezpečí, že sa rezne pri pečení nerozpadnú. Stačí na druhý deň len tvarovať a opekať. Výsledok? Mäkké, šťavnaté a chuťovo výrazné rezne so zlatistou kôrkou, ktoré sa hodia na rodinný obed aj rýchlu večeru. Bez zbytočného neporiadku, zato s výborným výsledkom. Pozrite si recept na strapaté rezne
Kalerábové fašírky sú jednoduchý spôsob, ako využiť sezónny kaleráb trochu inak než v polievke. Postrúhaný kaleráb sa spojí s varenými zemiakmi, vajíčkom a ochucuje sa cesnakom, korením a bylinkami. Vznikne kompaktná zmes, z ktorej sa tvarujú fašírky a pečú sa v rúre – bez vyprážania a zbytočného oleja. Recept je vhodný ako hlavný chod na ľahší obed alebo večeru, najmä keď hľadáte rastlinnú alternatívu k mäsu. Dá sa ľahko prispôsobiť a dochutiť podľa vlastných predstáv, a výborne chutí so šalátom alebo dipom... Pozrite si recept na kalerábové fašírky
Kakaový koláč s ríbezľami je rýchly a nenáročný recept, ktorý nevyžaduje váženie surovín – postačí obyčajný hrnček. Cesto z kakaa, tvarohu a oleja je vláčne a dobre drží tvar, zatiaľ čo kyselkavé ríbezle dodajú koláču sviežu chuťovú rovnováhu. Príprava je jednoduchá a zvládnu ju aj začiatočníci. Koláč je vhodný na bežné víkendové pečenie, keď máte chuť na niečo domáce, čo nie je príliš sladké, no stále chutné a šťavnaté. Ríbezle možno použiť čerstvé aj mrazené podľa sezóny. Pozrite si recept na hrnčekový kakaovo-tvarohový koláč s ríbezľami
Tento vrstvený dezert pozostáva z jemného piškótového cesta, sviežeho ovocia a smotanovej plnky. Vďaka ovociu ako sú čerešne, višne, jahody či iné drobné plody, pôsobí ľahko a osviežujúco. Smotanová plnka v kombinácii s ovocím a želatínou vytvára chuťovo vyvážený zákusok vhodný na oslavy aj bežné letné víkendy. Recept nevyžaduje zložité postupy a výsledkom je efektný a chutný koláč pre celú rodinu. Pozrite si recept na smotanovo-ovocný zákusok
Zelený hrášok práve dozrieva a my vieme, ako ho využiť naplno! Čerstvý, sladký a plný chuti – hrášok je nielen chutný, ale aj výživný. Hodí sa do krémových polievok, rizota, k mäsu aj ako príloha. Pozrite si recepty so zeleným hráškom
Foto: Lorna, LaylaA, andy611 | Koláž: Tortyodmamy.sk | Harry Potter torty
Máte doma oslávenca, ktorý je veľkým fanúšikom Harry Pottera? Máme pre vás inšpirácie na narodeninové torty s témou sveta čarodejníkov, ktorý ponúka nekonečné možnosti. Pozrite si inšpirácie na tortu s témou Harry Potter
Radi experimentujete s domácou kozmetikou? Potom je pre vás určite inšpirujúce obdobie kvitnutia levandule. Ponúkame niekoľko nápadov na výrobu levanduľového mydla, vody, voňavých gulí do kúpeľa či oleja, ale aj iných výrobkov z levandule. Domáca kozmetika z levandule poteší aj ako darček. Pozrite si návody na levanduľovú vodu, olej, mydlo, soľ aj bomby do kúpeľa
Prinášame výber jedál, ktoré zvládnete bez stresu a s výborným výsledkom – krémová tekvicová polievka, šťavnaté kuracie prsia v omáčke a navyše recepty na domáci chlieb, ktorý rozvonia kuchyňu.
dasa_, Kamila, melisa | Koláž: Naničmama.sk | Tipy na víkendové varenie a pečenie
Hľadáte inšpiráciu, čo uvariť cez víkend? V sobotu aj v nedeľu máme konečne viac času spomaliť, oddýchnuť si a pripraviť si niečo chutné, čo poteší celú rodinu. Víkendové varenie nemusí byť náročné, stačí dobrý nápad a pár základných surovín.
V tomto výbere receptov nájdete jednoduché, tradičné aj sezónne jedlá, ktoré vám odpovedia na otázku, čo uvariť v sobotu na obed, aj čo uvariť na nedeľný obed.
Sobota je ideálna na ľahšie, rýchlejšie jedlá ako zeleninová polievka s cukinou a halušky s kyslou kapustou. Ak máte chuť na sladký obed, odporúčame recept na tvarohové knedličky s malinovou omáčkou.
A čo uvariť v nedeľu? Ak sa nechystáte stráviť deň pri vode, môžete nedeľnému obedu venovať viac pozornosti a pripraviť si napríklad mäsovú zeleninovú polievku, v ktorej bude stáť lyžica. Ako hlavný chod sme vybrali chrumkavé strapaté rezne a pre vegetariánov kalerábové fašírky.
Sladká bodka v podobe ríbezľového koláča alebo ovocno-smotanového zákusku spraví z nedeľného obeda malý sviatok.
Ak ešte stále váhate, čo uvariť, nechajte sa inšpirovať aj sezónnymi receptami – marhuľové koláče, recepty s cuketou či zapekaná zelenina vám uľahčia rozhodovanie.
Tento prehľad receptov vám pomôže naplánovať celý víkend v kuchyni – od polievky až po koláč. Varte s radosťou a užite si pohodový víkend pri dobrom jedle.
Čo uvariť v sobotu
🥣Polievka: Zeleninová polievka s cukinou
Foto: Kamila
Recept na zeleninovú polievku s cukinou patrí medzi jednoduché a rýchle recepty, ktoré využívajú sezónne suroviny. Pripravuje sa zo strúhanej koreňovej zeleniny, čo skracuje čas varenia. Ak niekto z rodiny odmieta cuketu, v tejto podobe ju neodhalí a polievku zje bez pripomienok. Recept sa dá ľahko prispôsobiť podľa toho, čo sa nájde v chladničke alebo záhrade. Pozrite si recept na zeleninovú polievku s cukinou
🥦 Tradičné jedlá: Halušky s kyslou kapustou
Foto: dasa_
Halušky s kyslou kapustou sú tradičné slovenské jedlo, na ktoré nedáme dopustiť. Pripravuje sa s tých najbežnejších surovín - zemiakov, múky a kapusty. Pripravené halušky sa obyčajne doplnia opraženou slaninou alebo cibuľou. Tento recept vychádza z bežných domácich zásob a patrí medzi klasické spôsoby, ako využiť kyslú kapustu v teplej kuchyni. Pozrite si recept na halušky s kyslou kapustou
🧇Sladké jedlo: Tvarohové knedličky s malinovou omáčkou
Foto: Alica7
Tvarohové knedličky s malinovou omáčkou sa pripravujú z tvarohového cesta, ktoré sa formuje do malých guľôčok a varí vo vode. Po uvarení sa knedličky podávajú s ovocnou omáčkou, ktorú možno pripraviť z čerstvých aj mrazených malín. Ak nemáte radi ovocné omáčky, môžete knedličky obaliť v masle a opraženej strúhanke, prípadne podávať s čerstvým ovocím a cukrom. Recept je vhodný ako sladký obed, ale môžete ho podávať aj ako dezert, stačí zmenšiť porciu a pridať šľahačku. Pozrite si recept na tvarohové knedličky s malinovou omáčkou
Nedeľný obed
Zeleninová polievka s mäsom
Foto: M.á.r.i.a
Táto polievka je kombináciou zeleninovej polievky a gulášu z bravčového mäsa. Do polievky sa často pridáva koreňová zelenina a fazuľové lusky, výsledkom je hustá, sýta a výživná polievka, ktorú môžete servírovať aj ako hlavné jedlo. Príprava nevyžaduje zložité postupy a dá sa upraviť podľa dostupných surovín. Pozrite si recept na zeleninovú polievku v mäsom
🍗Hlavný chod s mäsom: Strapaté rezne
Foto: Frommykitchendotcom
Ak máte radi šťavnaté a jemné rezne, ale nechcete stráviť večnosť pri trojobale, tento recept môže byť príjemným prekvapením. Jogurtové rezne z kuracieho mäsa sa pripravujú bez klasického obaľovania – všetko stačí zmiešať v jednej mise a nechať odležať. Jogurt mäso krásne zjemní, cesnak a korenie dodajú výraznú chuť a zmes múky so škrobom zabezpečí, že sa rezne pri pečení nerozpadnú. Stačí na druhý deň len tvarovať a opekať. Výsledok? Mäkké, šťavnaté a chuťovo výrazné rezne so zlatistou kôrkou, ktoré sa hodia na rodinný obed aj rýchlu večeru. Bez zbytočného neporiadku, zato s výborným výsledkom. Pozrite si recept na strapaté rezne
🥦Hlavný chod bez mäsa: Kalerábové fašírky
Foto: Kamila
Kalerábové fašírky sú jednoduchý spôsob, ako využiť sezónny kaleráb trochu inak než v polievke. Postrúhaný kaleráb sa spojí s varenými zemiakmi, vajíčkom a ochucuje sa cesnakom, korením a bylinkami. Vznikne kompaktná zmes, z ktorej sa tvarujú fašírky a pečú sa v rúre – bez vyprážania a zbytočného oleja. Recept je vhodný ako hlavný chod na ľahší obed alebo večeru, najmä keď hľadáte rastlinnú alternatívu k mäsu. Dá sa ľahko prispôsobiť a dochutiť podľa vlastných predstáv, a výborne chutí so šalátom alebo dipom... Pozrite si recept na kalerábové fašírky
🍪 Koláč: Hrnčekový kakaovo-tvarohový koláč s ríbezľami
Foto: melisa
Kakaový koláč s ríbezľami je rýchly a nenáročný recept, ktorý nevyžaduje váženie surovín – postačí obyčajný hrnček. Cesto z kakaa, tvarohu a oleja je vláčne a dobre drží tvar, zatiaľ čo kyselkavé ríbezle dodajú koláču sviežu chuťovú rovnováhu. Príprava je jednoduchá a zvládnu ju aj začiatočníci. Koláč je vhodný na bežné víkendové pečenie, keď máte chuť na niečo domáce, čo nie je príliš sladké, no stále chutné a šťavnaté. Ríbezle možno použiť čerstvé aj mrazené podľa sezóny. Pozrite si recept na hrnčekový kakaovo-tvarohový koláč s ríbezľami
🍰Zákusok: Fantastický ovocno-smotanový zákusok
Foto: Kamila
Tento vrstvený dezert pozostáva z jemného piškótového cesta, sviežeho ovocia a smotanovej plnky. Vďaka ovociu ako sú čerešne, višne, jahody či iné drobné plody, pôsobí ľahko a osviežujúco. Smotanová plnka v kombinácii s ovocím a želatínou vytvára chuťovo vyvážený zákusok vhodný na oslavy aj bežné letné víkendy. Recept nevyžaduje zložité postupy a výsledkom je efektný a chutný koláč pre celú rodinu. Pozrite si recept na smotanovo-ovocný zákusok
🍑Sezóna ovocie: 15 receptov na šťavnaté marhuľové koláče
Foto: LiViera, Kamila, Martuška123 | Koláž: Tortyodmamy.sk | Recepty na marhuľové koláče
🥒Sezóna zelenina: 20 receptov s cuketou: placky, fašírky aj zapekaná cuketa
Foto: dasa_, Kamila, Evicka56, Dzeny | Koláž: Naničmama.sk | Recepty z cukety
Zelený hrášok práve dozrieva a my vieme, ako ho využiť naplno! Čerstvý, sladký a plný chuti – hrášok je nielen chutný, ale aj výživný. Hodí sa do krémových polievok, rizota, k mäsu aj ako príloha. Pozrite si recepty so zeleným hráškom
💝 Sviatok: Najkrajšie torty s témou Harry Potter
Foto: Lorna, LaylaA, andy611 | Koláž: Tortyodmamy.sk | Harry Potter torty
Máte doma oslávenca, ktorý je veľkým fanúšikom Harry Pottera? Máme pre vás inšpirácie na narodeninové torty s témou sveta čarodejníkov, ktorý ponúka nekonečné možnosti. Pozrite si inšpirácie na tortu s témou Harry Potter
🎨 Tip na tvorenie: Vyrobte si levanduľovú vodu, olej, mydlo, soľ aj bomby do kúpeľa
Foto: Kamila
Radi experimentujete s domácou kozmetikou? Potom je pre vás určite inšpirujúce obdobie kvitnutia levandule. Ponúkame niekoľko nápadov na výrobu levanduľového mydla, vody, voňavých gulí do kúpeľa či oleja, ale aj iných výrobkov z levandule. Domáca kozmetika z levandule poteší aj ako darček. Pozrite si návody na levanduľovú vodu, olej, mydlo, soľ aj bomby do kúpeľa