reklama

Zápisník otužilca - časť prvá

Pridal/a balalajka dňa 02. 12. 2022 - 06:53

reklama

Pokojný večer na vŕšky sadal - prdlajs. Bola tma ako v rohu, keď som vystúpila z auta.

Už to tam poznám ako tak a nebolo to moje prvé "po tme" otužovanie, tak som si povedala, že ak nie dnes, tak už neviem kedy začnem.

Začalo to fantasticky -  jasné, že som si nevzala hodinky do vody, ktoré stopujú čas. Však načoooo. Veľký úsmevTak ani netuším koľko som to dala. Nepodstatné. Podstatné boli a sú benefity.

No ale iné som chcela pozdieľať. Takže - bola tma jak .... a vo vode bol ešte niekto. Prvý sa mi prihlásil hlasným a podráždením "NESVIEŤ" - to som si pod nohy telefónom svietila. Tak reku ok, keď ma tu zožere bubák, mám šancu, že zožere najprv jeho.

Odvážne som začala vstupovať do vody. Ono platí pravidlo, moc nad tým moja nerozmýšľaj, lebo začnú mi víriť hlavou úvahy typu - čo na to ľadviny, ako to vysvetlím doktorke a či už tie rybky spia, lebo ja sa tých sardiniek nejak - ne že bojím. Hlavne nech neplávajú za mnou. Veľký úsmev To trauma z Bulharska spred 35 rokov, kedy na mňa zaútočilo stádo takých prťatých rybičiek presvedčených, že som asik veleryba a treba ma očistiť od planktónu a začali ma okusávať. Bol to pocit ako milión ihličiek. Ale naspátek do Váhu.

Druhého človeka som šokovou terapiou identifikovala, keď sa začal približovať plaveckými tempami a zvuku ako keď sa k cvičiteľovi blíži tuleň po rybičku. Reku, Lena kľud, to neni tuleň, čo by tu robil. Žralok do Trenčína nedopláva a krokodíl je teplomilný plaz a tá voda má pod 5 stupňov, to by umrzlo. Drevo nefučí - no musí to byť len človek. Zmrznutý človek. Ešteže ma zombie nenapadlo. Veľký úsmev Potom začal nadávať "kua .. pi ... ko ..." keď narazil si palec o takú dlažbu, čo sa po nej ide dnu a do Váhu a hneď mi bolo ľahšie - je to človek. Váľam sa od smiechu po podlahe

Keď som dorátala do 40, tak sa zrazu začala čeriť voda. Len také vlnky, čo sa približovali. A to už som teda docela vážne po predchádzajúcom šoku začala uvažovať nad Lochneskou príšerou, lebo tá v tom Škótsku teda je trénovaná aj na takéto teploty. Lebo šak ale seriózne - raz sa s niečim takým musím stretnúť. Tak prečo nie zrovna dnes a s Lochneskou, že áno.

Nakoniec z toho bol tretí otužilec.

Dorátala som to do 59 a trielila takým tempom k uteráku, žeby sa ani Zátopek za mňa nehanbil.

Ako za štýl v kroksách asik hej, ale tempo bolo fajn. Aj som čakala, že čosik kdesik si srcco rozhodím - ale šak po otužovaní sa má teda rozohriať cvičením. To hej.

Zakopla som do niečoho blatového, pridala šťavnatú nadávku, zhodnotila, že tentokrát to teda odšoférujem aj v šľapkách, lebo umyť nohu do Váhu sa mi fest nechcelo a už ma tam nebolo.

Docela zážitky po tme ísť otužovať. Ale teším sa na ďalšie.

Možno dnes by to aj šlo. Hambím sa


reklama

reklama

Lea, Pi, 02. 12. 2022 - 07:44

Bŕŕŕŕ, až ma striaslo pri čítaní Veľký úsmevtoto by som ani vo sne nedala, si dobrá Áno

balalajka, Pi, 02. 12. 2022 - 08:13

Veľký úsmev Vieš aká je výhoda otužovania po tme? Môžeš sa vyholotovať a neriešiš, či sa niekde tvoje nudes foto na internete nezjaví. Váľam sa od smiechu po podlahe Tma je fajn. Studená voda ešte viac. Mrkám

dan-cula, Pi, 02. 12. 2022 - 19:23

len to čítam a je mi zima..ale mne je ozaj lebo som vyšťavená a včera som si sľubovala že po práci sa na všetko vybodnem a idem spať..houby prišla som nedávno a rovno do vane zohriať zmrznuté nohy..

závidím tú odvahu na to otužovanie-však jeden môj potomok otužuje dlhšie a brr ked vidím umývať hlavu pod studenou vodou no a ked prídu jeden kričí,že treba pridať na kúrení a oni,že načo veď spali pod dekou čo bolo tak teplo a stačilo by prekúriť len k večeru..a teplomer ukazoval 17!!stupňov ale v izbe!!

aj som išla 2-3x k potoku kde sa chodia v zime kupať že to skúsim-ale ked som videla ako sa parí z vody ani len uterák som nevybrala ani sa nevyzula a poďho radšej mame na kávu.

 

dasa_, Pi, 02. 12. 2022 - 20:28

takto by som skončila aj ja Úsmev

balalajka, Pi, 02. 12. 2022 - 21:24

Minuly rok som mala akoze pripravu studenou sprchou. Ked som potom sla do Vahu, tak reku nikdy viac. Toho roku som dala jednu studenu sprchu, raz pobehala v nedelu zavcas rana v neglizeeee (citaj kosulka na ramienka 5cm pod ritku, pod kosulkou nist = takmer hola) po vonku pri telote ziro point ziro, hodila lopetku po psovi, presla naboso do auta a reku ... som ready! Váľam sa od smiechu po podlahe

Cim viac clovek premysla, tym horsie.

GARANTUJEM, ze ked do vody vlezies, tak tie endorfiny, ked z nej vylezies ta namotaju na otuzovanie.

Normalne zavislaci tito ladovi muzi a zeny. Hambím sa

Jaj a rychlo tecuca voda ako potok ee. Zjari ( do maja) sme chodili "k Bobrovi". To taka fajna zatoka, modre ci fialove kosatce okolo vysadene ... som sa jak v Alzbetinom dvore citila, jeden vypchaty bobor a kamwnna vana vprostred potoka. Dosky, prirodna satna, co nadsenci prirodneho otuzovania nazvlakali. Romantika na hovado. Potok krystalovy, ladovy. Ked Vah uz sa zobudzal so svojou faunou, henti cistunke, furt okolo 8 stupnov. Aj 20min sme tam drepeli a s kacicou co na mna kvakala z mociara viedli dialog. Uplna TOPKA. Ale teraz, v decembri, bych tam nevliezla. Jednak tecuca voda je teraz studensia ako pomaly tecuca a druhak ten prud ta normalne bicuje. Eee. Rieka je teraz super.

Kamila, Po, 05. 12. 2022 - 18:21

Dobrý si ty, klobúk dole aj s tou ľadovou vodou aj tmou. TlieskamÁnoTlieskam

Dzeny, St, 07. 12. 2022 - 11:11

balalajka, si super! Ja ťa fakt obdivujem, páč neznášam zimu:)) V noci je to, ako vidím, riadny adrenalín, máš môj rešpekt! 

Ja mám pár (presne 2 kusy) blízkych ľudí, ktorí chodia otužovať do jazier a fandím im. Kamoška takto dostala pod kontrolu astmu. Nielen tým, samozrejme, poslúchala aj dobré rady od MUDr:) 

Môj osobný rekord je cca 3 minúty v 17 stupňovej vode. Došlo k tomu tak, že bolo treba spratať bazén. I skrsol nám v hlave taký nápad, že sa s bazénom rozlúčime aj keď už nebolo teplo. Bol u nás vtedy jeden zo spomenutých otužilcov, tak nás povzbudil. Ku koncu mi začalo byť aj teplo v tej vode. Ale 17 stupňov je nič. To je vlastne teplá voda, takže sa tým nejako zvlášť nehrdímVeľký úsmev

balalajka, St, 07. 12. 2022 - 11:22

Veľký úsmevVeľký úsmevVeľký úsmev

To že ti bolo teplo je normálny jav. Lebo ono prichádzajú také vlny, kedy pociťuješ horko pomaly až. Proste ťa klepe a zostane ti krásne teplúčko. A potom zas chvíľu chlad a zas teplúčko.

Ja si rekord nepamätám. Voda mala pri vstupe ľadovú pidikrustičku. Chichocem saChichocem saChichocem sa

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama