Orechové štangličky

Popis

Orechové štangličky sú výborné vianočné pečivo, recept mám ešte od mojej mamičky...Úsmev

Orechové štangličky - recept

Zhrnutie

Porcie
porcie
Zdrojmoje recepty
Čas prípravy
40 minút
Čas varenia / pečenia
10 minút
Celkový čas
50 minút

Ingrediencie

300gramovhladká múka špeciál (cesto)
40gramovpraskovy cukor
200gramovpalmarín
2kusyžľtky
100gramovmlete vlašske orechy
2kusybielky (poleva)
200gramovpraskovy cukor
1čajová lyžičkacitrónová šťava

Inštrukcie

Cesto: do misy preosejeme múku, práškový cukor, pridáme žĺtky, mleté vlašské orechy, palmarin a vypracujeme hladké cesto. Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na hrúbku 4 mm na obdĺžnik. Potrieme bielkovou polevou, pokrájame na štangličky zúbkovaným radielkom, rozmer si určíte podľa seba. Kladieme na plech s papierom na pečenie s odstupom. Upečieme pri teplote 140°C asi 8-10 minút. Treba sledovať priebeh pečenia, aby nezhnedli.

Poleva: bielky, preosiaty cukor a citrónovú šťavu vyšľaháme dobre nahusto.

Odložíme do chladu a prikryjeme fóliou.

Dobrú chuť!

Vaše hodnotenie: Žiadne
0
Zatiaľ nehodnotené

Komentáre

Palmarin - ďalšia pasca v slovenských receptoch.

V Amerike to nedostať. -:)))))))

To vôbec nevadí, maslo je vynikajúca asi aj zdravšia náhrada. ;)

Ďakujem za odpoveď, nedalo sa mi prihlásiť:))Úsmev

Takto - dá sa to nahradiť maslom. OK. Ale nie je to to isté.

Ak by niekto chcel totok riešiť v Amerike, asi by mal siahnuť po niečom, čo sa volá "shortening". Rovnako ako palmarín, aj shortening je založený na hydrogenovaní rastlinných olejov. Takže chemicky by sa to malo rovnať približne rovnako.

Čo nám to urobí v ceste? No v tomto recepte podľa postupu asi nič, lebo tuším sa ten palmarín vyparil pri písaní. Veľký úsmev Melise pri písaní vypadol.

Inak - "okrem" chuti, ktorú samozrejme maslo ako prírodný výrobok a plusov z toho vyplývajúcich má, ide tu asi o cenu. V tomto recepte by som nejak o udržanie tvaru pečiva nehovorila, možno, aby boli štangličky krehké a nie príliš sypké.

Ale v podstate a záverom - dala by som aj ja radšej maslo.Váľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlahe

 

Palmarin je doplnený, ďakujem za reakciu. Aj ja používam maslo, tu som však vždy používala smetol alebo palmarín, nechcela som riskovať, že sa mi cesto rozpadne. Ale nabudúce vyskúšam s maslom...Úsmev

Veľmi sa ti nečudujem, lebo ja tiež ak mám odskúšaný - zdedený recept, tak sa ho držím. Strašne som experimentovala s nejakými vianočnými koláčikmi, kde bola hera a ja šikovná, že dám maslo. Žiadne srdiečka, žiadne kvetinky, ešte tak 3D vzor ... prdlačky. Pagáče to boli. Váľam sa od smiechu po podlahe Do sušienok - vždy stužené tuky, do koláča v štýle páj - maslo. I keď aj tu sa mám čo učiť, lebo na také "vločky" masla v ceste som ešte nedorástla. Vždy sa zastavím, keď je premiesené Chichocem sa.

Ja zas bežne dávam maslo namiesto iných tukov. Hambím sa

Však totok - moja odvaha bola kruto potrestaná Veľký úsmev. Mali sme nemóresné koláče miesto jemných 3D figuriek.

A ešte som robila také ako páj - vlastne je tu aj recept - tiež tak ide maslo. A mám takú "formičku, kde natlačíš cesto a vypľuvne to cop akoby. Tak som celá natešená narobila okraj - piplačka, lebo však tak, aby mi z cesta neostalo. Dovykrajovala lístočky, jabĺčka a neviem čo, však nech je čo zdieľať na sieťach, potrela vajíčkom, šup s tým do rúry ... a ono sa to celé zlialo na placku. Ešteže máme práškový cukor. Maslo bolo omilostené pre chuť. Formička čaká na svoju veľkú príležitosť. Chichocem sa

Myslíš, že to bolo maslom? Nhradzala sim heru, či palmarin či stužený tuk? Bo to je zas ine, ale vsak to vies ... ale jasne, kazdy recept je iny

Nechápem, prečo potom tieto tuky vyrábajú, keď sú také škodlivé pre ľudí...

Nemysím, že sú škodlivé. Jasné trendy sa menia, raz je zdravšie to, inokedy škodlivejšie ono ... To len také tie trendy, čo mi sedia aj so sedliackym rozumom, že vhodnejšie sú pre nás potraviny jednodruhové,  nie zložito vyrábané. Teoreticky sú zdravšie? Prakticky to závisí od kadečoho, od potravinových alergii, množstva tuku ... 

Ale neverím tomu, že v Amerike zase nie je niečo podobné, len pod iným názvom...

Aj maslo už nie je maslo, aké bolo voľakedy...Bývame na dedine a v záhrade si dopestujeme všetko možné, zeleninu, ovocie, chováme aj hydinu, máme vlastné vajíčka aj mäsko, takže snažíme sa, čo môžeme máme z vlastných zdrojov...

Robila som minulé vianoce a robím znova tento rok

 

Naničmama.sk

Každá z nás sa občas cíti nanič. S nami ten pocit prekonáte!
Zvládnite spolu s nami deti, manžela, domácnosť, varenie, prácu, zdravie, krásu ... Všetko vrámci hesla - Som krásna, múdra, úspešná a už len občas v "depresii" ;). Podeľte sa o svoje zážitky, skúsenosti v blogu, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, alebo v právnej poradni, podeľte sa so svoj recept, pridajte obrázok