Popis
Orechové štangličky sú výborné vianočné pečivo, recept mám ešte od mojej mamičky...

Zhrnutie
Porcie | |
---|---|
Zdroj | moje recepty |
Čas prípravy | 40 minút |
Čas varenia / pečenia | 10 minút |
Celkový čas | 50 minút |
Ingrediencie
300 | gramov | hladká múka špeciál (cesto) |
40 | gramov | praskovy cukor |
200 | gramov | palmarín |
2 | kusy | žľtky |
100 | gramov | mlete vlašske orechy |
2 | kusy | bielky (poleva) |
200 | gramov | praskovy cukor |
1 | čajová lyžička | citrónová šťava |
Inštrukcie
Cesto: do misy preosejeme múku, práškový cukor, pridáme žĺtky, mleté vlašské orechy, palmarin a vypracujeme hladké cesto. Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na hrúbku 4 mm na obdĺžnik. Potrieme bielkovou polevou, pokrájame na štangličky zúbkovaným radielkom, rozmer si určíte podľa seba. Kladieme na plech s papierom na pečenie s odstupom. Upečieme pri teplote 140°C asi 8-10 minút. Treba sledovať priebeh pečenia, aby nezhnedli.
Poleva: bielky, preosiaty cukor a citrónovú šťavu vyšľaháme dobre nahusto.
Odložíme do chladu a prikryjeme fóliou.
Dobrú chuť!
- Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte
Exportovať do:- Vytlačiť
Komentáre
Palmarin - ďalšia pasca v slovenských receptoch.
V Amerike to nedostať. -:)))))))
To vôbec nevadí, maslo je vynikajúca asi aj zdravšia náhrada. ;)
Ďakujem za odpoveď, nedalo sa mi prihlásiť:))
Takto - dá sa to nahradiť maslom. OK. Ale nie je to to isté.
Ak by niekto chcel totok riešiť v Amerike, asi by mal siahnuť po niečom, čo sa volá "shortening". Rovnako ako palmarín, aj shortening je založený na hydrogenovaní rastlinných olejov. Takže chemicky by sa to malo rovnať približne rovnako.
Čo nám to urobí v ceste? No v tomto recepte podľa postupu asi nič, lebo tuším sa ten palmarín vyparil pri písaní.
Melise pri písaní vypadol.
Inak - "okrem" chuti, ktorú samozrejme maslo ako prírodný výrobok a plusov z toho vyplývajúcich má, ide tu asi o cenu. V tomto recepte by som nejak o udržanie tvaru pečiva nehovorila, možno, aby boli štangličky krehké a nie príliš sypké.
Ale v podstate a záverom - dala by som aj ja radšej maslo.


Palmarin je doplnený, ďakujem za reakciu. Aj ja používam maslo, tu som však vždy používala smetol alebo palmarín, nechcela som riskovať, že sa mi cesto rozpadne. Ale nabudúce vyskúšam s maslom...
Veľmi sa ti nečudujem, lebo ja tiež ak mám odskúšaný - zdedený recept, tak sa ho držím. Strašne som experimentovala s nejakými vianočnými koláčikmi, kde bola hera a ja šikovná, že dám maslo. Žiadne srdiečka, žiadne kvetinky, ešte tak 3D vzor ... prdlačky. Pagáče to boli.
Do sušienok - vždy stužené tuky, do koláča v štýle páj - maslo. I keď aj tu sa mám čo učiť, lebo na také "vločky" masla v ceste som ešte nedorástla. Vždy sa zastavím, keď je premiesené
.
Ja zas bežne dávam maslo namiesto iných tukov.
Však totok - moja odvaha bola kruto potrestaná
. Mali sme nemóresné koláče miesto jemných 3D figuriek.
A ešte som robila také ako páj - vlastne je tu aj recept - tiež tak ide maslo. A mám takú "formičku, kde natlačíš cesto a vypľuvne to cop akoby. Tak som celá natešená narobila okraj - piplačka, lebo však tak, aby mi z cesta neostalo. Dovykrajovala lístočky, jabĺčka a neviem čo, však nech je čo zdieľať na sieťach, potrela vajíčkom, šup s tým do rúry ... a ono sa to celé zlialo na placku. Ešteže máme práškový cukor. Maslo bolo omilostené pre chuť. Formička čaká na svoju veľkú príležitosť.
Myslíš, že to bolo maslom? Nhradzala sim heru, či palmarin či stužený tuk? Bo to je zas ine, ale vsak to vies ... ale jasne, kazdy recept je iny
Nechápem, prečo potom tieto tuky vyrábajú, keď sú také škodlivé pre ľudí...
Nemysím, že sú škodlivé. Jasné trendy sa menia, raz je zdravšie to, inokedy škodlivejšie ono ... To len také tie trendy, čo mi sedia aj so sedliackym rozumom, že vhodnejšie sú pre nás potraviny jednodruhové, nie zložito vyrábané. Teoreticky sú zdravšie? Prakticky to závisí od kadečoho, od potravinových alergii, množstva tuku ...
Ale neverím tomu, že v Amerike zase nie je niečo podobné, len pod iným názvom...
Aj maslo už nie je maslo, aké bolo voľakedy...Bývame na dedine a v záhrade si dopestujeme všetko možné, zeleninu, ovocie, chováme aj hydinu, máme vlastné vajíčka aj mäsko, takže snažíme sa, čo môžeme máme z vlastných zdrojov...
Robila som minulé vianoce a robím znova tento rok