
Kamila | Francúzske zemiaky
Recept s fotopostupom na tradičné francúzske zemiaky, ako sa robievali u nás doma. Možno raz využijú naše deti, aj keď staršia dcéra varí lepšie ako ja.
2 1⁄2 | kilogramov | zemiak |
4 | kusov | vajce |
1 | kus | klobása |
250 | millilitrov | kyslá smotana |
100 | millilitrov | mlieko |
trocha | olej | |
soľ | ||
mletá červená paprika | ||
mleté čierne korenie | ||
rasca |
Zemiaky umyjeme a a uvaríme v šupke do polomäkka (po zo vretí cca 20 minút, aby sa do nich vidlička ľahko zapichla, pozor na rozvarenie). Necháme vychladnúť a očistíme. 3 vajíčka uvaríme natvrdo, klobásu nakrájame na marné kúsky.
Pekáč vymastme olejom a polovicu zemiakov nakrájame buď na tenké kolieska, alebo hranolčeky. Posolíme, okoreníme ..., navrch rozložíme nakrájané vajíčka, klobásu, prekryjeme druhou vrstvou nakrájaných zemiakov. Znova posolíme , okoreníme, pokvapkáme olejom dáme piecť do rúry pri teplote cca 230°C.
Vymiešame mlieko, vajíčko, smotanu a soľ. zemiaky vyberiem z rúry, prelejeme ich smotanou a pečieme cca 30 minút.

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
U nás sa vždy používali špekáčky, len odkedy som bezlepkokvá, Tinka histaminová ta hľadáme iné varianty: Neviem či nejáka klobása z farmy je výhrou, ale dieťa sa z nej teší, bo jej nevadí. Jasne raz za čas ...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Mňam...chystám sa ich už týždeň urobiť, len ja robím zo surových zemiakov . Dobrúúúú chuť
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Na surové si akosi netrúfam, neviem ich veľmi piecť ..., varené majú akurát tú výhodu, že sa rýchlo krájajú.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Surové nastrúham na tenké plátky ( ako uhorky) prekladám podľa chuti a hneď zalejem smotanu s vajcami...super sa upečú a na vrchu sú plátky chrumkavé...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Musia byť skvelé, mala by som dakedy vyskúšať.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Určite, neboj sa toho. Ja robievam tiež zo surových - asi častejšie ako z varených. Krájam ich na kocky alebo kolieska - ako sa mi práve chce, pridám všetky ingrediencie - premiešam a prikryjem alobalom (alebo vrchnákom, ak zapekám v jenskej mise) a minimálne hodinu nechám pri 170 - 180oC....potom odokryjem a posypem strúhaným syrom a nechám ešte tak 10 - 15 min. do chrumkava.
Vlastne som zabudla ešte na jednu dôležitú ingredienciu, ktorá nesmie nikdy chýbať - do sklovita udusená cibuľka - čím viac, tým lepšie! To je moja verzia francúzskych zemiakov. Sestra robieva zásadne s klobáskou a varenými vajíčkami ako ty
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Tak tú klobásku nedávam ani ja, ale zato cibuľka byť musí. Ale zas dávam, aj varené vajíčka a do zálievky už žiadne- tú pripravujem len z kyslej a sladkej smotany v pomere 1:1... A ďalšia variácia na svete
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja nezvladam žiadnu klobasku a nemôžem ani toto jedlo, aj ked ja som ich robila inak.
Surové zemianky nakrajam na polokolieska a teda nie veľké a hrube ale ak sa mi nechcelo tak som krajala na krížalky. Na oleji som opiekla klobasu a párky / domáca klobaska da chuť/. Masť z klobásky som zmiešala zo zemiakmi ktoré som osolila a dala na pekáč, vrstvu zemiakov, vrstvu klobasky či niečo podobné, zbytky syra čo chladnička dala.
Kyslú smotanú zmiešam s vajcami aj 3 alebo viac, ochutím ak som nedala syr do zemiakov pridam do smotany a zalejem. Ešte teraz cítim chuť mojich zemiakov. Mám rada ked je dostatok tej smotany s vajcami a preto som prestala dávať varené vajcia.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Moja svokra robievala niečo, čo volala francúzske zemiaky a boli to surové zemiaky nakrájané na štvrťky, klobása, slanina, vajce. Celé sa to pieklo bez zálievky. No a nakolko junior mal dlhé roky veľký problém so všetkým, čo sa podobalo na omáčku, respektíve bolo preliate omáčkou a zapečené (nechcem povedať mazľavé, ale iný termín mi nepríde na um), tak som to aj ja začala tak robiť.
Takéto fakt vynikajúce francuzáky som nejedla asi aj viac ako 20 rokov. Lebo aj moja mama začala experimentovať a keď to varí, tak tam pridáva cuketu. A tú ja mám rada, len akurát v tomto jedle mi vadí :)
Hneď by som sa nechala pozvať
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Vidíš, to minule referoval starší syn, že si piekol zemiaky s klobásou (asi okrem ryže v mlieku, ešte nič nevaril) ta to skoro ako francúzske zemiaky bolo. Keby tak Fancúzi tušili, čo z ich možno gratinovanými zemiakmi na Sk stalo.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Žasnem, koľko rôznych variácii sa tu nazbieralo.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja som nerobila asi 20 rokov toto jedlo. A pritom je pre mňa prudko prázdninové.
Moja mama robieva zo surových zemiakov a mama manžela z varených. Tak sa to u nás v kuchyni stretlo - raz som robila tak, inokedy inak. Do varených išli ako u teba - klobáska či párky/ špekačky, varené vajíčka. Zaliate smotanou a vajíčkom rozšľahaným.
Mamina zas robí surové zemiaky na kolieska, mäsková vrstva bývalo bravčové karé a vajíčko uvarené naň a zaliate 30% smotanou (šľahačkou). Ale to sa dlho potom pieklo. Ak nebolo bravčové mäsko, aj klobáska bola fajn.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Zaujímavé doplnenie. Ja osobne robím vždy z varených zemak a sklobáskou. A jedu ten najzákladnejší recept, ktorý nájdete napríklad tu:
https://www.zenyvmeste.sk/najlepsie-stavnate-francuzske-zemiaky--original-recept
Na poslednej dovolenke vo Francúzsku som tento recept na francúzske zemiaky preberala s jedným francúzom. A tieto ich zemiaky tam vôbec nepoznajú :)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
37/5000
čo to je? zmizla mi časť komentára. Nechápem...
Alebo tu:
https://www.mimibazar.sk/recept/30122/moje-francuzke-zemiaky-skvele-a-stavnate
Zmizí zase?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ano, lebo casto sa tu stranke spamuje, tým , že si niekto robí reklamu, na vlasnú strábku, alebo je platený za online marketing pre rôzne produkty , weby ... Príde úplne niekto nový, bez toho aby tu pridal nejaký vlastný obsah, zapájal sa do diskusii, popridáva tu rôzne odkazy ... Veď smelo napíšte váš recept, podľa ktorého robíte francúzske zemiaky vy, či do komentára, alebo diskusie ....
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
prečo teda nevymažete všetky odkazy a vyberáte si? Tomu nerozumiem. Dovi.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
pretože ten prvý je určite komerčný
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ďalšie recepty