
Dzeny
Toto je aj môj chlap, ktorý mi tvrdil, že francúzske zemiaky nemá rád:))
15 | kusov | zemiaky |
2 | kusov | klobása |
3 | kusov | vajce |
trocha | mlieko | |
3 | kusov | cibuľa |
trocha | čierne mleté korenie | |
trocha | soľ | |
trocha | olej |
Takto robila francúzske zemiaky moja stará mama, mama a robím ich tak aj ja. A aj napriek rôznym nápadom ako ich vylepšiť, som sa nakoniec uzniesla sama so sebou, že toto sa už vylepšiť nedá. Jediné, čo som ochotná pridať je pár plátkov slaninky navrch. Inak by som nemenila nič.
Tento recept poteší tých, ktorým sa francuzáky nechce robiť, lebo si myslia, že zemiaky treba predvariť a treba variť vajíčka a neviem čo ešte. Netreba.
Zemiaky treba len očistiť a pokrájať na plátky.
Na dno pekáča dáme trošku oleja, ale fakt len trochu, lebo klobása pustí tuk, netreba to preháňať.
Zemiaky posolíme a okoreníme čiernym mletým korením. Nebojíme sa ani soli ani korenia, zemiaky znesú.
Na to dáme vrstvu pokrájanej cibule a vrstvu klobásy.
Zas zemiaky - cibuľa - klobása
Na záver zemiaky. Zemiaky vždy dobre posolíme a okoreníme.
Dáme to zapiecť zakryté do rúry na 180 - 200 stupňov na hodinu.
Po hodine zemiaky zalejeme rozšľahaným vajcom s troškou mlieka, soli a korenia. Stále pečieme ešte 20 min zakryté.
Niekto vyložene bazíruje na tom, že vo francuzákoch musia byť varené vajíčka, ja som zástanca teórie, že tam musia byť vajíčka, ale oveľa lepšie sa mi zdajú rozšľahané, lebo urobia zemiaky perfektne šťavnatými. Vajíčka sa pri pečení zrazia, takže sú tam aj kúsky akoby omelety. V rozpise sú tri vajcia, pokojne dajte aj viac, ak sú malé, tak aj 5 vajec to znesie.
A vajcia, ktoré stečú na dno a zapečú sa tam, tie sú najlepšie!:)
Potom odkryjeme a necháme zapiecť do chrumkava.
Viem, na tanieri to nevyzerá bohvieako, ale v tomto prípade víťazí chuť nad vizuálom:)
Keď som sa kedysi na začiatku vzťahu s mojím súčasným chlapom opýtala, či môžem urobiť francúzske zemiaky, zatváril sa tak, že mi bolo jasné, že nie:)) Povedal mi, že francúzske krumple nemá rád. Opýtala som sa odkedy on nemá rád zemiaky, klobásu a cibuľu. Povedala som si, že ich uvarím aj tak, lebo ja mám francúzske rada a nebudem sa obmedzovať. A čuduj sa svete, reakcia bola: toto nie sú francúzske zemiaky ako ich poznám ja. Odvtedy ich varím, jemu chutia a obaja sme spokojní. Už ho len naučiť na quinou:))
V reštike, kam chodíme na obed, robia celkom slušné francúzske, hlavne teda krásne vyzerajú, ale sú zapečené s kyslou smotanou. Tak to je pre mňa úplne nepochopiteľné, je to potom také kyslasté, to mi fakt vadí. Normálnu smotanu som ešte ochotná akceptovať:) Ale robí sa to tak bežne, viem. Sto ľudí, sto chutí. A je to strašne o zvyku z domu, takže aj keby mi sám Jamie Oliver navaril niečo, čo by boli najlepšie francuzáky na svete, tak mi to určite nebude chutiť ako tie, čo robím ja. S tým sa proste nedá nič robiť:))))

Dzeny

Dzeny

Dzeny

Dzeny
Je fakt sranda, že všade sa to robí s nejakými väčšími, menšími rozdielmi. Kamoška mi hovorila, že si v práci urobili súťaž o najlepšie francúzske zemiaky, každý deň doniesol na obed francuzáky niekto iný. A nenašli dva rovnaké recepty:)))))
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Moja svokra robí podobne, len ona tuším aj to vajíčko vynecháva. Toto musí chutiť fakt výborne