Recept s podrobným fotopostupom na kurací perkelt ako má byť. U nás perkelt robievala babka vždy s nokerľami. Je na vás či použijete celé kurča, alebo len prsia, prípadne stehna.

Porcie | |
---|---|
Čas prípravy | 1 hod |
Čas varenia / pečenia | 40 minút |
Celkový čas | 1 hod, 40 minút |
Ingrediencie
1 | kus | kurča |
4 | polievkové lyžice | olej |
1 | polievková lyžica | mletá červená paprika |
čajová lyžička | soľ | |
2 | kusy | cibuľa |
1 | kus | šľahačková smotana |
Inštrukcie
Kurča naporcujeme na menšie časti, osolíme. Z nevyužitých časti kurčaťa môžeme uvariť polievku.
Cibuľu nakrájame na jemno a dusíme na rozpálenom oleji vo väčšom hrnci. Keď je cibuľa sklovitá, dáme dole z tepla, pridáme červenú papriku, premiešame a zalejeme cca 3dcl horúcej vody.
Za občasného miešania necháme vodu odpariť a znova zalejeme vodou, postup zopakujeme cca 3 krát, kým sa cibuľa nerozvarí, je bez prebytočnej tekutiny. V tejto fáze pridáme časti kuraťa a na chvíľu opečieme z oboch strán, tak aby sme papriku neprepálili. Podlejeme vodou, vývarom, podľa potreby dosolíme a dusíme cca 45 minút.
Na záver prilejeme šľahačkovú smotanu (alebo smotanu na varenie), ktorú môžeme ale nemusíme zahustiť cca 3 lyžičkami múky a za stáleho miešania necháme zovrieť.
Podávame s haluškami, u nás sa volajú nokerle, ktoré pripravím z cca 400g hladkej múky, dvoch vajíčok a cca 100ml vody, soli. Konzistencia cesta by mala byť stredne hustá. Halušky varíme v slanej vode cca 7 minút.
Poznámky
Tesne pred dovarením môžeme pridať nakrájanú čerstvú papriku, olúpané paradajky nakrájané natenko. K takto pripravému perkeltu už nemusíme pridávať smotanu. Podávame s cestovinou, alebo haluškami.
Vyskúšať môžete aj zdravšiu verziu špaldových halušiek.
Pozrite sa ako správne naporciovať kurča. Radí šéfkuchár Daniel Karas
Postup:









