Kurací perkelt

Popis

Tradičná klasika trochu inak. U nás perkelt robievala babka. Je na vás či použijete celé kurča, alebo len prsia, prípadne stehna.
Kurací perkelt - recept

Zhrnutie

Porcie
Porcie
Čas prípravy
1 hod
Čas varenia / pečenia
Celkový čas
1 hod

Ingrediencie

1kuskurča
4polievkové lyžiceoleja
1polievková lyžicačervenej papriky
 čajová lyžičkasoli
2kusycibuľa
1kusšľahačková smotana

Poznámky

Tesne pred dovarením môžeme pridať nakrájanú čerstvú papriku, olúpané paradajky nakrájané natenko. K takto pripravému perkeltu už nemusíme pridávať smotanu. Podávame s cestovinou, alebo haluškami.

Inštrukcie

Kurča naporcujeme na menšie časti, osolíme. Z nevyužitých časti kurčaťa môžeme uvariť polievku. Cibuľu nakrájame na jemno a dusíme na rozpálenom oleji vo väčšom hrnci. Keď je cibuľa sklovitá, dáme dole z tepla, pridáme červenú papriku, premiešame a zalejeme cca 3dcl horúcej vody. Za občasného miešania necháme vodu odpariť a znova zalejeme vodou, postup zopakujeme cca 3 krát, kým sa cibuľa nerozvarí, je bez prebytočnej tekutiny. V tejto fáze pridáme časti kuraťa a na chvíľu opečieme z oboch strán, tak aby sme papriku neprepálili. Podlejeme vodou, vývarom, podľa potreby dosolíme a dusíme cca 45 minút. Na záver prilejeme šľahačkovú smotanu (alebo smotanu na varenie), ktorú môžeme ale nemusíme zahustiť cca 3 lyžičkami múky a za stáleho miešania necháme zovrieť. Podávame s haluškami, u nás sa volajú nokerle, ktoré pripravím z cca 400g hladkej múky, dvoch vajíčok a cca 100ml vody, soli. Konzistencia cesta by mala byť stredne hustá. Halušky varíme v slanej vode cca 7 minút.

Postup: 

Kurací perkelt - recept postup 1
Kurací perkelt - recept postup 2
Kurací perkelt - recept postup 3
Kurací perkelt - recept postup 4
Kurací perkelt - recept postup 5
Kurací perkelt - recept postup 6
Kurací perkelt - recept postup 7
Kurací perkelt - recept postup 8
Kurací perkelt - recept postup 9
Kurací perkelt - recept postup 10

Komentáre

Tak to vyskúšam, robievam perkelt, ale bez toho, aby som cibuľku zvlášť dusila (rozvárala). Vyzerá chutne.

No toto je jedlo ktoré ma teraz drží pri živote, len mäso mením. Ja mám rada kura s kosťou, chutí mi oveľa lepšie. Halušky som už dávno nerobila, ale predtým som ich robievala, len som pridala ešte trošku masla do nich. Smotanu nedávam a okrem cibule nič, tiež nedusím cibuľu extra, ale mám skúsenosť že kým sa mäsko udusí je aj cibuľka rozvarená ja dávam hodne rasce a trochu korenia.
Moje deti milovali takto kura, len som urobila k tomu zemiakovú kašu ale namiesto masla som dala šťavu z kuraťa a kompot - milovali to a to bolo jedlo kde mi vedeli zjesť aj kúsok mäska.

So zemiakmi si viem veru aj ja perkelt predstaviť, cestoviny a halušky som nikdy nebola,a akurát babka vedela také dobre nokerle spraviť. Tiež mi tu pasuje kurča aj s kosťami, aspoň stehná tak dávam.

Skúsila som to podľa tvojho receptu a konečne viem, prečo to, čo som varila ja, bolo iné. To rozdusenie cibule je genialne. Vďaka

Na podobnom základe sa dajú potom robiť aj rôzne zeleninové perkelty, napríklad karfiolový, zo zelenej fazuľky....

Dakujem za tipy, tie zeleninové by som mala skúsiť pre zmenu ja. Úsmev

mňam, u nás sa kurátku na smotane hovorí paprikáš, bez smotany perkelt Úsmev , ale nie o tom som chcela, včera som jedla na návšteve thajské kurča so zeleninou a kokosovým mliekom, bolo to úžasnééé a tá omáčka mala podobnú chuť ako paprikáš, keď sa mi podarí získať recept, napíšem Úsmev

tak to som zvedava, este som nenabrala odvahu kupit kokosove mlieko Úsmev

kokosové mlieko je od dnes v Lid...za 1,29e,400 ml Kvietok

dakujem, mala by som ist pohladat

Tiež robím podobne perkelt, aj halušky u nás, klasika nikdy nesklame.Vyplazený jazyk


Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.