Kurací perkelt

Pridal/a Kamila

Tradičná klasika trochu inak. U nás perkelt robievala babka. Je na vás či použijete celé kurča, alebo len prsia, prípadne stehna.

Kurací perkelt - recept
Porcie
Porcie
Čas prípravy
1 hod
Čas varenia / pečenia
Celkový čas
1 hod

Ingrediencie

1kuskurča
4polievkové lyžiceoleja
1polievková lyžicačervenej papriky
 čajová lyžičkasoli
2kusycibuľa
1kusšľahačková smotana

Inštrukcie

Kurča naporcujeme na menšie časti, osolíme. Z nevyužitých časti kurčaťa môžeme uvariť polievku.

Cibuľu nakrájame na jemno a dusíme na rozpálenom oleji vo väčšom hrnci. Keď je cibuľa sklovitá, dáme dole z tepla, pridáme červenú papriku, premiešame a zalejeme cca 3dcl horúcej vody.

Za občasného miešania necháme vodu odpariť a znova zalejeme vodou, postup zopakujeme cca 3 krát, kým sa cibuľa nerozvarí, je bez prebytočnej tekutiny. V tejto fáze pridáme časti kuraťa a na chvíľu opečieme z oboch strán, tak aby sme papriku neprepálili. Podlejeme vodou, vývarom, podľa potreby dosolíme a dusíme cca 45 minút.

Na záver prilejeme šľahačkovú smotanu (alebo smotanu na varenie), ktorú môžeme ale nemusíme zahustiť cca 3 lyžičkami múky a za stáleho miešania necháme zovrieť.

Podávame s haluškami, u nás sa volajú nokerle, ktoré pripravím z cca 400g hladkej múky, dvoch vajíčok a cca 100ml vody, soli. Konzistencia cesta by mala byť stredne hustá. Halušky varíme v slanej vode cca 7 minút.

Poznámky

Tesne pred dovarením môžeme pridať nakrájanú čerstvú papriku, olúpané paradajky nakrájané natenko. K takto pripravému perkeltu už nemusíme pridávať smotanu. Podávame s cestovinou, alebo haluškami.

Vyskúšať môžete aj zdravšiu verziu špaldových halušiek

Pozrite sa ako správne naporciovať kurča. Radí šéfkuchár Daniel Karas

Postup: 

Kurací perkelt - recept postup 1
Kurací perkelt - recept postup 2
Kurací perkelt - recept postup 3
Kurací perkelt - recept postup 4
Kurací perkelt - recept postup 5
Kurací perkelt - recept postup 6
Kurací perkelt - recept postup 7
Kurací perkelt - recept postup 8
Kurací perkelt - recept postup 9
Kurací perkelt - recept postup 10
Vaše hodnotenie: Žiadne
4.238095
Priemer: 4.2 (21 hlasy)

Sezónne recepty

 

Naničmama.sk

Každá z nás sa občas cíti nanič. S nami ten pocit prekonáte!
Zvládnite spolu s nami deti, manžela, domácnosť, varenie, prácu, zdravie, krásu ... Všetko vrámci hesla - Som krásna, múdra, úspešná a už len občas v "depresii" ;). Podeľte sa o svoje zážitky, skúsenosti v blogu, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, alebo v právnej poradni, podeľte sa so svoj recept, pridajte obrázok