Chrumkavé zemiačky so slaninkou rozvoňajú celú kuchyňu, nemusí k ním byť kyslé mlieko ale prílohou z nich spravíme chutný obed.

Porcie | |
---|---|
Čas prípravy | 20 minút |
Čas varenia / pečenia | 30 minút |
Celkový čas | 50 minút |
Ingrediencie
4 | kusy | zemiak |
200 | gramov | oravská slanina |
1⁄2 | čajová lyžička | hrubá soľ |
400 | gramov | tekvica maslová |
1⁄2 | čajová lyžička | vegeta |
150 | mililitrov | šľahačková smotana |
2 | polievkové lyžice | olej |
1 | kus | cibuľa |
1 | polievková lyžica | cukor |
1 | čajová lyžička | citrónová šťava |
Inštrukcie
Zemiaky podľa možností veľké a približne rovnaké si dobre umyjem a osuším. Slaninu su nakrájam na rovnaké plátky. V roztupoch asi 1/2 cm si zemiaky nakrájam ale nie až do spodu ( ja si dám zemiak medzi dve varešky a krájam, varešky ma zastavia ). Do každej medzere vtlačím pátok slaniny, posypem hrubou soľou, okolo dám zvyšné plátky slaniny a ja som pridala aj špekáčky rozkrojené na polovičku a na mriežku nakrájané a dám piecť do vyhriatej rúry kým nezmäknú.
Tekvicu si očisťím, nakrájam na kocky, cibuľku nasekám na drobno a orestujem na oleji. Pridám tekvicu, posypem domácou vegetou a chvíľku podusím. Potom podlejem trochou vody a nechám dusiť do mäkka. Tekvicu už len popučím aby v nej ostali aj kúsky a prilejem smotanu. Nechám len prevrieť. Podľa chuti ridám soľ, cukor a citronovú šťavu.