
Pixabay.com
Určite vyskúšajte.
1 1⁄2 | litre | zeleninový vývar |
1 | kus | cibuľa |
2 | polievkové lyžice | olivový olej |
50 | gramov | maslo |
300 | gramov | ryža guľatozrnná |
200 | millilitrov | biele víno |
50 | gramov | parmezán |
1⁄2 | hrnček | medvedí cesnak |
1 | polievková lyžica | píniové oriešky |
1⁄4 | čajová lyžička | soľ |
štipka | mleté čierne korenie |
Vývar privedieme k varu a udržujeme teplý.
Cibuľu nakrájame na jemno a osmahneme (cca 5 min.) na lyžici olivového oleja a polovicou masla. Prisypte suchú ryžu a pol minúty za stáleho miešania restujte, prilejte víno, miešajte na miernom ohni a nechajte všetku tekutinu odpariť.
Vlejte naberačku vývaru, premiešajte a znova nechajte odpariť. Takto po naberačkách pokračujte až do chvíle, pokiaľ bude ryža uvarená al dente a vypnite sporák.
Vmiešajte na jemno postrúhaný parmezán, medvedí cesnak, zbytok masla a oleja, osoľte, okoreňte, prikryte pokrievkou a nechajte chvíľu odpočívať, ryža dôjde.
Podávame na tanieri ozdobené hoblinkami parmezánu.
Ja osobne by som dala "svoju" ryžu-dlhozrnnú (nemáme radi guľatú ) a určite by som nesolila. Syr obsahuje soľ a my moc nesolíme, ale ako komu vyhovuje. Inak ten opis je presný, takto robím rizoto aj ja, len škoda, že teraz ten cesnak nemám. Želám dobrú chuť.
Ďalšie recepty
Joj ešte tak ten cesnak keby som mala...vyskúšam aj s obyčajným-uvidím
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Dobrý tip. Práve sme včera nazbierali plnú tašku,pretože je veľmi zdravý.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ja poznam tento recept od jamieho oliviera, akurat spolu s cibulou restujem aj trochu narajbaneho zeleru...je to uzasny recept a famozne rizoto, zaklad je po troche pridavat vyvar a miesat aby sa neprihorelo...velka dobrota
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
prevelice podobne mojmu hribikovemu risottku, co som sem dala minule. Urcite odporucam
Eva
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja takto robím všetky rizota(myslím postup)...teda, až na to víno
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
zrovna sme mali včera na večeru, ostalo mi z kuraťa, trochu ryže, uvarila som zeleninu a pokrájala cesnak, rastie tu u nás v lese. Syr tiež dávam do rizota, len náhodou včera sme nemali... Super...
Ja na cesnak už tri týždne chodím...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
lia6 :
Poznám tento receptík. Moja dcérka ho priniesla z Londýna. Robila to jej domáca.

Je to mňamkové,keď ho urobíš,iné rizoto ti nebude už až tak chutiť. K tomu sa pije vínko
Odporúčam