reklama

Zapekané zemiaky s mäsom

Pridal/a Kamila dňa 10. 07. 2017 - 13:10 - Recepty Kamila
Zapekané zemiaky s mäsom, Hlavné jedlá, recept, Kamila

Kamila | Zapekané zemiaky s mäsom


reklama

Recept s fotopostupom na výborný obed, trochu inak. 

Ingrediencie
1 1⁄2 kilogramov zemiak
500 gramov mäso
250 millilitrov kyslá smotana
1 kus vajce
100 millilitrov mlieko
  trocha olej
  trocha soľ
  trocha červené korenie
  trocha čierne korenie
1 kus cibuľa
3 strúčiky cesnak
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Zemiaky očistíme, nakrájame na kruhy a krátko obvaríme vo vriacej slanej vode, cca 7 minút. Ja som to prehnala Hambím sa Zlejeme vodu.

Mäso umyjeme, nakrájam na malé kúsky. Ja ho zvyknem dať aspoň na pol hodiny do marinády (olivový olej, horčica, soľ, korenie, kečup ...) Na oleji orestujeme cibuľu, cesnak, všetko nadrobno nakrájané, pridáme mäso, krátko opečieme, prikryjeme a dusíme do polomäkka. Ak treba podlejeme vodou alebo vývarom.

Pekáč vymastíme olejom, rovnomerne rozvrstvíme polovicu zemiakov, ktoré ešte posolíme, pokoreníme, na ne dáme mäso aj so šťavou, časť môžeme nechať na vrch. Navrstvíme zvyšné zemiaky, opäť posolíme, okoreníme. Kým pripravíme smotanovú zálievku, môžeme dať piecť do rúry.

Kyslú smotanu zmiešame s vajíčkom, trochou mlieka, 1/4 lyžičky soli a zalejeme ňou zemiaky v pekáči. Pečieme pri teplote cca 220°C cca 35 minút alebo podľa skúsenosti so svojou rúrou.

Podávame s kyslými uhorkami alebo šalátom.

Doplňujúce poznámky

Skúšala som aj verziu so zemiakmi bez obvarenia, len to by chcelo asi pri prvej časti pečenia prikryť pekáč, aby zemiaky skôr zmäkli. Dá sa to robiť aj so zemiakmi varenými v šupke, len sa mi to zdalo suchšie. To krátke obvarenie sa mi asi najviac ujalo, len má byť ozaj krátke, nie ako sa mne naposledy zadarilo. Hambím sa Ako obmenu môžete použiť aj dusené mleté mäso.

15 receptov na úžasné pečené zemiaky

Výnos
4 Porcie
Celkový čas
1 hod, 5 minút
Čas prípravy
20 minút
Čas varenia / pečenia
45 minút

Ďalšie recepty


reklama


reklama

dasa_, Po, 10. 07. 2017 - 13:25

tak presne o niečom takomto dnes uvažujem - len teda, ja plánujem asi mleté mäso, ale to je iba detail.

Dnes som zapekala zemiaky s hermelínom prekrojeným na polovicu a tiež sa dá.... Len teda, ja som zemiaky varila v šupke, nabudúce vyskúšam podľa teba. A ešte mi napadlo, ked mama robí takéto jedlo, tak do jedného rohu dáva mäso a do druhého cuketu. To pre tých, čo neradi mäso...

Kamila, Po, 10. 07. 2017 - 14:14

Cuketa je skvelá, vidíš aj v tejto kombinácii, len nerozumiem prečo tie moje už druhý rok, skoro vôbec nerodia. Chichocem sa

dasa_, Po, 10. 07. 2017 - 18:19

Hlavne musíš hne´d na začiatku odtrhnúť tie úplne maličké tekvice, čo majú len tak 10 cm. Tým ju povzbudíš k ďalšiemu odhadzovaniu. Najhoršie je nechať dorásť prvé tekvice do väčších rozmerov. Tým sa rastlina vyšerpá a potom má pauzu v rodení.

Kamila, Po, 10. 07. 2017 - 19:11

len ja nemam ani tie 10 centimetrove, men vacsie netreba ..., neviem co sa deje, vsetko rodi po tych dazdoch ako dive a cukina nic

dasa_, Po, 10. 07. 2017 - 19:44

teraz je už neskoro radiť, ale niekedy je problém s niektorou odrodou. Na niektorých miestach sa nedarí. Len malokto kupuje semena podľa odrôd a pamata si ich.

Kamila, Po, 10. 07. 2017 - 21:01

Však toto, už len nájsť správnu odrodu. Väčšínou po mesiaci majú listy biely povlak, to je jedno či je sucho či mokro, aj po zmene miesta ...

Dzeny, Ut, 11. 07. 2017 - 15:52

Robím veľmi podobné so syrovou omáčkou a zemiaky nevarím, mäso dávam surové, upečie sa to aj tak. Síce to trochu trvá, ale je s tým menej roboty:) 

Kamila, Ut, 11. 07. 2017 - 16:05

Šikovná si, ja kým začnem obed variť ta je skoro pol druhej, mäso zvyknem hotové z mrazničky vytiahnuť a to už hlavne aby rýchlo bolo upečené. Hambím sa

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama