reklama

slivky

zimna kralovna , 03. 09. 2008 - 00:40

reklama

Slovenske sikovne nanicmamy,prosim vas v ktorom chotari je dostatok slivak?Chcem domaci lekvaaaar taky ako sme varili par rokov dozdu v kotli a jedla som "trepaky" to bola chut a vona a tiez cosi nasusit.Teraz susim hruskyÚsmevZostanu len spomienky a virtualna vona?Smútok Asi starnem...


reklama


reklama

Aja1, St, 03. 09. 2008 - 06:55

Aj ja chcem slivky,ale nám ich jedna pani pokrala a ešte sa nám aj pochválila že si z nich zavarila 20 pohárov aj nejaké tie guľky z nich navarila.Skoro ma treplo.Asi pôjdem zasa na trh nakúpiť,tak ako každý rok.
Ešte povedz čo sú to tie trepáky?
Ja som cez víkend sušila jablká.Asi tiež starnem,deti vravia že škrečkujem,ale cez zimu im to nevadí keď si vyberú všetko hotové.Úsmev

zimna kralovna, St, 03. 09. 2008 - 08:34

Trepaky su tu v Turci nazyvane rozvarene slivky-durandzie.Jedlo sa to horuce bolo to mnaaaaaaamÚsmev
Durandzie sa rozvarali preto,lebo kostka sa neda vybrat a potom sa take rozvarene liali do kotla a tam sa uz varil dobry lekvar.Rozvarali sa den dopredu aby sa mohol kotol naplnit.Zisla sa pri tom cela rodina a kazdy miesal,lebo miesat v kotli nie je sranda.Bolo do specialne zariadenie na varenie lekvaru.Hmm ked si na to spomeniem..u starych rodicov v starej komore kde bola hlinena podlaha.Ta atmosfera...Starych rodicov niet,starej drvenice tiez,hrdo tam stoji novy dom v nom dospely vnuk(moj brat)a pravnucata a....spomienkyZlomené srdce

balalajka, St, 03. 09. 2008 - 09:30

Pôvodne som myslela, že si túto diskusiu otvorila ty - po tom čo sme sa v sobotu bavili. Ten ujo na tržnici, čo som od neho kupovala ich mal super. A myslím, že neboli až tak stráááášne drahé - po 20, ale ja v tom veru prehľad nemám.
A keď spomínate na to dectvo. My sme sa vždy s babkou vadili, či varí slivkový džem, alebo lekvár. Rozvarila to, povarila to cca hodinku a že lekvár. Ale nám to bolo jedno - hoci viem že lekvár má byť hustý, tmavý. My sme to jantárovo svetlé čudo pleskli na palacinku a spráskali aj tak.
A ešte milujem cestenice, čo robievala starká z Brezovej pod Bradlom. Recept neprezradila, starkej niet a včul len tápem a tápem....kto to pozná????Plačem

Aja1, St, 03. 09. 2008 - 11:58

No to som jeleň,čo sú to tie cestenice.Ako to vôbec vyzeralo?Má niekto recept?Prekvapenie

georgina, St, 03. 09. 2008 - 06:58

So slivkami je problééém Smútok. Zničila ich šárka (to je choroba). Na kopaniciach (okolie Myjavy) ešte nejaké sú, ale oproti minulosti je to bieda. Keď som bola malá, chodili sme na otcovu "dedovizeň" zbierať slivky do vedier a sypali ich do kadí na slivovicu. Kade boli veľké a bolo ich veľa. A ešte stále zostalo dosť sliviek na sušenie, na lekvár a do slivkových gulí a do koblíh... Dnes je človek rád, že nazbiera niečo do košíka na zajedenie... Plačem

Katarina22, St, 03. 09. 2008 - 10:38

Ach ... taka sentimentalna som aj ja ... za slobodna sa mi take veci neziadali, ale teraz, ked ma clovek casu na materskej popri dietatu tak si zaspomina ... a to, co volakedy bolo dostatok, si teraz ovela viacej vazim ...
slivky davame aj do mrazaku na kysnuty kolac s posypkou, lekvariku uz pomenej, slivovicka je vzdy dobra :o) a aj zavarene slivky :o)
u nas na "juhu" ich mame tak akurat, aj v zahrade po starych rodicoch, ked pojdete okolo, stavte sa :o)
hm, pekne spomienky

balalajka, St, 03. 09. 2008 - 10:41

Kde, kde??? Neponúkaj ak nemyslíš vážne. Sadám do auta beriem Aju a už sme tam!!!
Do mrazáku ich odkvoskovávaš???

Aja1, St, 03. 09. 2008 - 12:09

Ano,aj mňa zober,ale kde???Ja ti aj lekváru navarím,len aby boli slivečky.Jasné že ich do mraziaku treba odkôstkovať.Ja ich odkôstkovávam aj keď ich idem sušiť.jeden rok som to nerobila a polovica bola sa sušenými červíkmi.Chichocem sa

balalajka, St, 03. 09. 2008 - 12:18

Masečko ... čo ti vadilo? A furt neviem koľko a ako sušíš!!! Kedy mi to napíšeš!!!!
Ty nechceš, aby som také mala, fňuk, fňuk, fňuk a bééééééé. Nedopraje mi!!!!!!
Hoď si mail napíšem ti cestenice - inak je to z Brezovej pod Bradlom, kopanice, haloooo kto to ovlááááda????

emka99, Po, 28. 07. 2014 - 15:29

ja ovladam cestenice, a oba sposoby. :)

Kamila, Ut, 29. 07. 2014 - 16:33

Budeme radi, ked sa s nami podelis o recept a opises co to vlastne je.

emka99, St, 13. 08. 2014 - 10:21

Cestenice su slivkove kolace. Zatial som sa s tym slovom inde nestretla, iba u nas doma na Kopaniciach - v Kraji spod slivkovych samot..
Poznam dva sposoby. Ten prvy je vlastne z kysnuteho cesta, ktore si vyvalkate na hrubku pol cm, na kraj poukladate slivky vedla seba, po 2-4 (alebo trebars aj v dvoch radoch), kolko sa komu paci. Cesto prelozite cez slivky, odrezete, pozliepate. Plech potriet mastou, nan naukladat jednotlive cestenice, potriet mastou a upiect. Hned po upeceni zase potriet mastou. Babka ich volala aj perky.
Teraz ich uz doma moc nerobievame,pretoze sme si v rodine oblubili druhy sposob pripravy:
CESTO:
500g hl. múky
250g hery/masla - zmäknuté
180 ml – stredný kelimok – kyslej smotany
1 žĺtko
2 lyžice cukru
1 lyžička sódy bikarbóny
štipka soli
slivky
1) zmiešame a vypracujeme cesto, rozdelíme na 2
bochníky
2) na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku
cca 2-3mm
3) odkôstkované slivky ukladáme vedľa seba po dvoch – troch, ďalej od kraja, cesto preložíme cez slivky, rozkrojíme, okraje pritlačíme k sebe (poriadne zlepit, aby sa slivky neroztiekli po plechu)
4) naukladáme na plech
6) pečieme v rozohriatej rúre, kým cesto nezačne chytať zlatavú farbu (cca 20-30 min, 180-200°C)

Kedysi sa v Kraji od slivkovych samot pouzivali cele slivky, dnes si ich odkostkovavame. Velmi dobre sa cestenice daju urobit aj z mrazenych sliviek - ukladat na cesto ich treba este zamrazene.
Na nete som nasla recept od "Kluci v akci", robili ho z marhul. Takze, da sa pouzit aj ine ovocie.
Iny tip z internetu hovori, ze ked sa rozpolena slivka obali v piskotovej struhanke, je mensie riziko, ze slivky potecu po plechu. Neskusala som to, ono, to vytecenie sliviek nie je take radikalne, ta trocha stavy na plechu je ako med, perfektna na vylizovanie. :)
Ako slovo vzniklo, neviem, mozno cestenice - cesto (slivky obalene v ceste), alebo od slova cesta, zoberiem do ruky a idem na cesty. Pre kysnute cestenice je alternativa perky, co je tiez zaujimave, pretoze ine kraje pod slovom perky pozna varene plnene tasticky zo slížoveho/cestovinoveho cesta.. (U nas su to pery)
Este mala poznamka na zaver, pouzite slivky musia byt klasicke male sladucke slivky, ktore od nepamati rastu na Slovensku (nie tie nove dovozove, este nezrele, a pramalo maju chut spolocnu so slivkou). Kedze cestenice obsahuju malo pridaneho cukru, mohlo by sa vam stat, ze chut bude plana. Mozete prihodit k nezrelej, malo sladkej slivke kocku cukru, pri ukladani, ale chut uz nebude ta prava.

Kamila, St, 13. 08. 2014 - 10:28

Tlieskam Áno Tlieskam To vyzerá skvele, dakujem, ze si sa podelila o recept.

emka99, St, 13. 08. 2014 - 10:55

popasovala som sa ako vkladat recepty, podarilo sa, je tam aj s foto. :) dobru chut.

Kamila, St, 13. 08. 2014 - 10:57

Dakujem, to je skvele, idem sa na to pozriet, obrazok vzdy pomoze, lebo som si celkom nevedela predsatvi ako vlastne vyzeraju

Katarina22, St, 03. 09. 2008 - 12:47

Aj mna by zaujimalo, ako sa susia slivky ...
su susicky na ovocie, ale to sa mi zda take neprirodzene ... alebo na plechu v rure?

Aja1, St, 03. 09. 2008 - 19:33

Všetko ovocie suším v rúre na plechu vyloženom pečiacim papierom.Na seba dávam 4-5 plechov a medzi ne strčím varechy aby bola medzera.Zapnem zohrievanie z vrchu aj zo spodu,teplotu dám na 60-70 st.C a nechám trochu pootvorené dvierka aby sa vlhkosť odparovala.
Taktiež suším jablká.Rozštvrtím ich,vykrojím jaderník a nakrájam na plátky,naukladám na plech a šupsnem do rúry.Hrušky to isté.A sušila som aj rajčiny.Pečiaci papier treba jemne posoliť s morskou soľou,naukladať na plátky alebo mesiačiky rajčiny,z vrchu tiež jemne posoliť a je to fantastikuš.Skoro som ich sama zožrala a tak som ich zaliala olivovým olejom,pridala som borievky,cesnak,bobkový list.Na záver uskladniť v chlade.Snáď som podala vyčerpávajúcu odpoveď,ale ak má niekto teplovzdušnú rúru,tak je to rýchlejšie usušené.Áno
Slivky odkôstkovávam,robila som aj tak,že namiesto kôstky som vložila orech alebo ošúpanú mandľu a spojila špáradlom,ale vedeli orechy vypadávať a bolo to dosť pracné.

nielen žienka domáca, St, 03. 09. 2008 - 20:51

Prekvapenie Jéj, to je super. Ja som lemra pohodlná, mne doteraz nič také nenapadlo. Ale keĎ budeme mať budúci rok svoju úrodu, asi s niečím takým začnem... Hmmm, ak sa odhodlám... Kedy robíš takéto veci? Po práci? Či cez víkendy? Mne sa furt zdá, že mám pramálo voľného času - ledva stíham obriadiť bejvák. Kedy vy žienky zahradníčky stíhate pozberať plodiny a ešte aj sušiť, zavárať atď??? Prekvapenie Áno

Aja1, Št, 04. 09. 2008 - 07:56

No pozberať len v chvate,ale dávať sušiť to mne vychádza už len na neskorú noc.Keď už všetci sladko buvinkajú.

Katarina22, St, 03. 09. 2008 - 12:45

Otvor mapu a pozeraj smer Lucenec a Poltar (nase prazdninove sidlo) ... neviem, ci by to stalo za tu cestu ...
do mrazaka odvoskovat a na kolac su fakt dobre ...
vy ste odkial?

balalajka, St, 03. 09. 2008 - 13:37

Trenčín dolinečkáááá, pekná rovinečkááááá.
Čoby sme sa neodviezli, len času málo. Aj slivovice by si napálila dokiaľ sa dotrepeme z tých sliviek Veľký úsmev . Tak zamraz a dojdeme potom na koláššššik.

balalajka, St, 03. 09. 2008 - 13:43

Hihihi - hahahaha....Katuška, Lučenec so Sencom som si pomýlila. HIhihihihihihihihi. Tak to nie na čerstvú, ale aj ročnú slivovicu dojdeme. Veľký úsmev Váľam sa od smiechu po podlahe Veľký úsmev
Tak to už len nám obrať na vlak posadiť a poslať...
Bože ja som lenivá.....

Katarina22, St, 03. 09. 2008 - 19:11

A to co, chcete ist peso, ked na rocnu ... cim starsia, tym lepsia ... dojdite, ale potom uz do Kosic rovno pozyvam :O)
Inak z Trencina nikoho este nepoznam ...

Aja1, St, 03. 09. 2008 - 19:31

Akože nikoho od Trenčína nepoznáš,veď ja Aja,Mamamata.
V Košicoch mám rodinu a nikdáj som tam nebola.
Mamata,ideme na slivovicu? Už sme pozvané.Chichocem sa Šak tie slivky už nejak kúpime na trhu.Tá cesta by nás vyšla drahšie.

zimna kralovna, St, 03. 09. 2008 - 23:33

Trencanky prosim davajte mi pozor na synaChichocem sa nastupil do Trencina do skoly 1r.

Aja1, Št, 04. 09. 2008 - 07:57

Neboj,dáme pozor,aká je to škola?

zimna kralovna, Št, 04. 09. 2008 - 10:15

Letecka opravarenska.Este ma v meste zmatok-nepozna ho..

balalajka, Št, 04. 09. 2008 - 10:49

Zoberieme pod ochranne krídla - neboj. Letci sú fajn, len nech má fešného inštruktora a ideme kontrolovať každý deň - aj mu na nervy liezť budeme.
Poznala som jedného letca - jááááááááááááj to bolo dávno....Zlomené srdce Zlomené srdce Zlomené srdce

Aja1, Št, 04. 09. 2008 - 11:03

Šak povedz,ktorý letec to bol?Aj Miško Dočolomanský lietal.

balalajka, Št, 04. 09. 2008 - 11:17

Áááále to bolo platonickéééé - neviem, či vedel ako sa volám. Ale bol fešnýýýýý.
Šak aj Dočolomanský... včera som si tak za ním poplakala a bolo mi ľahšie na duši.

balalajka, Št, 04. 09. 2008 - 10:51

Aja ja slivovicu moc nemusím, ale keď iné neulejete, aj z toho sa pripijem. Len ešte nám Katka musí ubytko zaistiť, šák budem šoférovať a potom nepiť Veľký úsmev Veľký úsmev Veľký úsmev ?

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama