Bábovka s vôňou pomaranča so slaným karamelom

Popis

Pripájam sa k bábovkovaniu. Dnes štavnatá s pomarančom a chuť slamého karamelu je návykový hodí sa k pomarančovej chuti.

Bábovka s vôňou pomaranča so slaným karamelom - recept

Zhrnutie

Porcie
Porcie
Čas prípravy
20 minút
Čas varenia / pečenia
1 hod
Celkový čas
1 hod, 20 minút

Ingrediencie

3kusyvajce
130gramovmed
70gramovtrstinový cukor
125millilitrovolej
250millilitrovmléko
1kuskyslá smotana (á 200 g)
150gramovpolohruba muka
150gramovšpaldová polohrubá múka
1kusprášok do pečiva
1kusšťava a kôra z pomaranča
80gramovkandizovaná pomarančová kôra
slaný karamel
250gramovtrstinový cukor
50millilitrovvoda
200millilitrovsmotana na šľahanie
50gramovmaslo
1čajová lyžičkahrubá morská soľ

Inštrukcie

Vaqjíčka vyšľahám s medom ( nemusí byť moc riedky, mala som repkový), cukrom do svetlej peny. Pridám olej a smotanu, dobre šľahám aby neboli hrčky zo smotany. Potom striedavo pridávam múky s mliekom a nakoniec zamiešam šťavu a nastrúhanú kôru z pomaranča a zľahla na drobno nakrájanú kandizovanú kôru. Vylejem do vymastenej a múkou vysypane formy. Pečiem  na 180 st. približne 30 min. stíšim teplotu na 160 st. a dopekám ďalších 30 min. - striehnúť treba podľa svojej rúry. Po upečení nechám aspoň 20 min. chladnúť vo forme a potom vylopím. Kým sa pečie bábovka prichystám si karamel.

Do hrnca nasypem cukor, pridám vodu a na vysokej teplote miešania varím približne 10 minút kým cukor skaramelizuje. Hrniec dám preč zo sporáka, pridám maslo a smotanu  (bude to trocha prskať) miešam, kým sa všetko nerozpustí. Dám späť na sporák, stíšim teplotu a za stáleho miešania varím asi 3 minúty. Odstavím z ohňa, prisypem morskú soľ, premiešam a mám hotovo. Polejem vychladnutú bábovku, zvyok nalejem do fľašky a uložte do chladničky. Vydrží aj dva týždne. Pravda, ak ho dovtedy nezjete...používam na palaciny, zmrzlinu, poháre pudingové ....

Vaše hodnotenie: Žiadne
0
Zatiaľ nehodnotené

Komentáre

Tak ten slaný karamel ma už dlho láka... žeby som ho skúsila práve s touto bábovkouÚsmev. Vyzerá prudko dobre jedlo Mrkám

Aj na vrch môžeš ešte trochu hrubé zrnká nasypať ... je to super chuť a bábovka šťavnatá 

To som sa aj zamýšľala, že na svoju porciu určite nasypem... ostatní členovia rodinky také nemusia, ale ja áno.

Ani nedýcham. Po fiasku s austrálskou pomarančovo kardamonovou bábovkou potrebujem niečo echt slovensky vychytané. Všetky ingrediencie sú doma. Ide sa skúsiť cez víkend. Tlieskam

Prečo sa nevydarila ? Robievam ale ako korpusy aj citrónové bez múky s mletými mandlami. Toto je rýchlovka a ten karamel top.

Boli to varené pomaranče. Nemala som odvahu uvariť aj šup - ošúpala som ich. A potom to ostalo horké (však čo čakám, teplotou to biele zhorkne). To som sa ale nedala zastrašiť (či poučiť?) a pridala som 300gr mandlovej MÚKY. Keby boli mandle, myslím, že by to bolo lepšie, lebo by to bolo mastnejšie. V recepte bolo - uvarenú pomarančovú masu rozmixujeme. Chyba prekladu a môjho chápania - naliala som tam aj trochu tej šťavy v čom to plávalo. To by stále ešte asi nebolo zle. Piekla som podľa pokynov 40minút  - zdalo sa mi málo, tak som prikryla a ešte nechala 20 naviac. Špáratkový test ok. Akurát také "vlhké" to špáratko vyliezlo. Chcela som po pol hodine chladnutia vyklopiť - potvora nešla. Tak ešte chvíľu som počkala, ponadávala jej a konečne sa milostivej chcelo von. Lenže to cesto bolo "vlhké" - čo na korpuse by bolo super, ale bábovka sa "prepadla" dnu všelijak. No celá neestetická bola. A tak jak som bola nasra.... nasrdená, tak som ešte chcela skúsiť metódu "čokoláda spája všetkých - aj neestetické bábovky" a chcela som ju poliať teda. Prekladala som ju na druhý podnos a tam sa rozlomila. A vtedy sa aj vo mne niečo zlomilo. Tak som ju milostivú ochutnala - nič závratné (málo kardamonu Veľký úsmev), povedala som si, že nemá pobytové víza a ako nespolupracujúceho austrálčana som ju vyexportovala do koša Vyplazený jazyk.

Som poučená, ešte trochu napajedená ale skúsim to asi znovu.Váľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlahe

Medzičasom už som jednu čučoriedkovú spravila.Mrkám

Na druhý pokus sa vydarí, len to poriadne zlej a tak vymixuj na kašu a dávam radšej mleté mandle. Držím palce !

Ďakujem.

Už som poučená - snáď. Váľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlahe

Ja robievam dve verzie koláčikov z varených pomarančov, ale pekne s vydrhnutou šupou a nakoplet sa to varieva... skúsMrkám.

Sa chválim - odskúšané. Zjedené. Výborná.

Ďakujem za recept.

Super, teší ma to.
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.