
Kamila | Jablkový koláč s kakaom
Recept s fotopostupom na babkin fantastický jablkový koláč, len menej cukru, múky ... Nižšie uvádzam aj tradičný recept, ako tento jablkový koláč robila moja babka,
200 | gramov | trstinový cukor |
1 | kus | vanilkový cukor |
3 | kusov | vajce |
100 | millilitrov | olej |
100 | millilitrov | mlieko |
3 | polievkové lyžice | kakao |
300 | gramov | polohrubá múka |
1 | čajová lyžička | sóda bikarbóna |
6 | kusov | jablko |
100 | gramov | čokoláda |
50 | millilitrov | šľahačková smotana |
Rúru zapneme na 180°C - 190°C (podľa skúsenosti s vašou rúrou). Jablká očistíme, zbavíme jadierok, nastrúhame (šupku môžeme nechať). Vajíčka vyšľaháme s cukrom do peny (môžeme použiť aj práškový cukor 200g), prišľaháme olej a mlieko.
V miske zmiešame múku (použila som tmavú bezlepkovú), sódu ..., štipku soli a kakao. Ak máte radi perník, môžete dať do koláča lyžičku perníkového korenia. Sypké prísady primiešame k vajíčkam striedavo s jablkami.
Hmotu vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Pečieme pri teplote cca 180°C - 190°C cca 30-35 minút.
Necháme vychladnúť a polejeme čokoládovou polevou (čokoládu roztopíme na parou spolu so smotanou), predtým môžeme korpus potrieť kyslejším lekvárom, čokoládu môžeme posypať drvenými orechmi, alebo korpus len posypeme práškovým cukrom.
No babkin koláč to nebol, ale nemám odvahu dať do koláča pol kila cukru, pol kila múky ...(moja bezlepková nie je až taká úžasná) ;) Ale babkin jablkovo kakaový koláč ostane v mojich spomienkach ten naj. (500g práškového cukru, 3 vajíčka, 200 ml oleja, 500g múky, 500g jabĺk, 1 lyžička sódy bikarbóny, 2 polievkové lyžice kakaa)

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila
Ďakujem, moja babka mala recept podobny len tam mala:
500g práškového cukru,
500g muky,
500g jablk
3 vajicka,
200ml oleja
1 lyžíčka sódy bicarbóny
2 polievkové lyžice kakaa
Uz som skusala parkrat, ani raz som nenabrala odvahu dat tam 500g cukru.
A odkedy som na bezlepkovej, tak uz ani pol kila muky tam nedam, vo vacsich mnozstvach uz to nie je ono. Ale spomienky na kolac su uzasne, ako dnes ho vidim u babky na sporáku, krásne vysoký posypaný práškovým cukrom. Dedko čistil jablká ... a ja som ho skoro celý zjedla sama.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ano, tento koláč je plný spomienok na detstvo.
Niekedy polku plechu nechám, len tak posypem ho prášk. cukrom. Je vhodný na cesty, v zime na lyžovačku.
Druhú polku koláča natriem džemom a polejem čokoládou,pripomína mi to pardub. perník.
Ak sú sladké jablká, cukor uberám.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Dnes som upiekla, ostala už len štvrťka plechu, ktorú kluci dorazia hneď ráno- ako ich poznám.
Polka pocukrovaná, polka poriadne počokoladovaná. Výborný
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Som rada, že sa podaril.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Akurat to skusam ale cesto neupecene chuti velmi dobre takze dufam ze taky taky bude a kolac
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Dala som menej cukru (len 180 g) a namiesto mlieka išla šľahačková smotana. Nedala som džem ani orechy (to by už bolo priveľa chutí a koláč by bol prehnaný). Chutí SKVELE !!! Vyvážený, vláčny, šťavnatý, nepresladený. U nás zmizol behom pol hodiny.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Dík, Kamilka za recept. Vrátila si ma do detstva.
Máme ho radi.
Babkin koláč,pečiem dosť často.
Pôvodný recept:
400g cukru
400g polhr. múky
400g postrúhaných jablk
4 vajíčka
2 dcl oleja
1 pol lyžička sody bikar.
2 lyžice džemu
2 lyžice kakaa
neupravujem.