
Kamila | Kysnuté koláče trochu inak
Tradičný recept na kysnuté cesto v menej tradičnom podaní. Recept s fotopostupom na malinový veniec a čokoládový koláč.
Cesto: | ||
500 | millilitrov | mlieko |
100 | gramov | maslo |
2 | polievkové lyžice | cukor |
1 | kus | droždie |
2 | kusov | vajce |
3⁄4 | čajová lyžička | soľ |
1 | kilogram | polohrubá múka |
Plnka: | ||
1 | kus | ríbezľový džem |
150 | gramov | čokoláda |
80 | gramov | maslo |
80 | gramov | práškový cukor |
2 | polievkové lyžice | kakao |
Mlieko (najbližšie skúsim polovicu mlieka a polovicu vody) s maslom a cukrom zohrejeme, kým sa maslo a cukor neroztopia. Necháme vychladnúť. Ešte do teplého rozdrobíme droždie. Kvások necháme trochu podkysnúť. Na robote s hnetacim hákom, alebo ručne primiešame k hmote vajíčka izbovej teploty a múku so soľou. Hladké cesto by sa malo oddeľovať do nádoby. Cesto v nádobe prikryjeme a v teple necháme kysnúť 1,5 hodiny.
Sviatočný veniec s malinovou náplňou
Cesto vyklopíme, rozdelíme napoly. Polovicu cesta rozvaľkáme na obdĺžnik o hrúbke cca 0,5 cm. Na cesto rozotrieme lekvár, môžeme posypať nasekanými mandľami. Cesto zrolujeme do rolády, pozdĺžne prerežeme napoly. Jednotlivé časti obtočíme okolo seba, tak aby vnútorná časť s náplňou bola zvonku. Konce spojíme a uložíme do vymastenej okrúhlej formy o priemere cca 24 cm, na dno môžeme dať ešte papier na pečenie. prikryjeme a necháme ešte aspoň pol hodinu kysnúť. Pečieme pri teplote cca 190°C cca 40 minút.
Čokoládový koláč
Nad parou roztopíme čokoládu a maslo. Primiešame cukor a kakao. Necháme vychladnúť.
Druhú polovicu cesta vyvaľkáme na väčší obdĺžnik. Rozotrieme naň čokoládovú hmotu. Cesto zrolujeme a nakrájame na cca 2-3 cm kúsky. Ukladáme ich do vymastenej okrúhlej formy o priemere 20 cm. Kúsky ukladáme od okraja formy na volnejšie, cesto ešte podkysne, vyrastie .... . Prikrytý koláč, necháme ešte kysnúť aspoň pol hodiny. pred pečením ho ešte môžeme potrieť vyšľahaným vajíčkom, ja som zabudla. ;) Pečieme pri teplote cca 190°C cca 40 minút. Hneď po upečení potrieme povrch cukrovou vodou, (100 ml horúcej vody, 3 PL cukru)

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Obidva vyzerajú úžasne, to je lahoda k raňajšiemu teplému kakau
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
tuším si ma inšpirovala a na vianoce nakopnem starú remosku a skúsim ten pletenec, len tam asi dám nutelu
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Vyzerá to super! Vyskúšam v slanej verzii so syrovou nátierkou a cesnakom
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
super, určite vyskúšam
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ďalšie recepty