Ideálne množstvo

K tejto úvahe som sa dostala po tom, ako sme sa bavili o stravovaní.

Jasné.

Zasa hrnce.

Docela ma zaujal fakt o tom, prečo niekto môže zjesť hocikoľko.

Často sa mi totiž stáva, že hocikoľko je pre niekoho priveľa, pre druhého primálo. Niekto sa trápi s rožkom na raňajky a niekto zdvihne obočie pri pojme dva rožky a dodá k tomu "LEN?".

Prvýkrát som sa s tým stretla na angličtine na strednej, keď sme sa bavili, kto čo raňajkuje. Katka vtedy ráno zjedla 4 chlebíky vo vajíčku. Úsmev Katka mala svojho času 55 kíl aj s kabelou učebníc pri výške cca 170 niečo centimetrov.

Ale iné som chcela.

Chcela som sa dostať k tomu, čo je "norma".

Keď pečiem bábovku, malo by byť slušnosťou napísať, pre akú formu bábovky je recept vhodný - však hej - ono to je o tom, že by mala pekne narásť, aby vynikol presne celý vzor tej formičky a bola rovnomerná a atď. Alebo koláč - aj tam nájdete rozmer plechu, pre ktorý je recept určený.

Lenže čo so zvyškom receptov?

U nás sa cestoviny nejedia nejak - keď ich varím, tak dám cca pol sáčku a to stačí dvom chalošom a ešte aj psovi zostane. Milostivá na to milostivo ohrnie ňufák - len tak mimochodom  Chichocem sa. A tak som začala pátrať, aká veľká by mala byť porcia.

Ono to Vám má normálne pravidlá!

Ak varíte usušené cestoviny a jedná sa o jedno hlavné jedlo - tak Európa odporúča 100gr. Amerika sa dvihla na 4 unce - teda 113gr. Ako nič dramatické - ale ... ale o 13% viac ako odporúčajú Európania. Celkovo sa tých 13% ale môže dosť nepekne prejaviť na uloženom tuku .. i keď, niektorí by mohli povedať, že každý spaľujeme inak, tak by to nemala byť taká tragédia.

Ďalší fakt čo ma trápi je to, že zvyčajne neviem čo so zvyškom sáčku. Oni to tí výrobcovia tak smiešne nachystali, lebo cestoviny sa predávajú po pol kile. Zvyčajne. My sme 4. Ale aj tak jedia teda cestoviny 2. Ono to tak potom láka - však dajme to napoly. Neviem, koľko rodín váži pri varení cestoviny. Ani neviem, aký teraz štatistický ústav dáva, že je priemerný počet členov rodiny. Ale aj keby sme varili ten sáčok pre 2 osoby - čo býva tiež dosť často - páry bez detí (či už ešte alebo už deti odsťahované), tiež myslím, že lupnú ten sakel od oka napoly. A tak - buď zjeme viac ako treba, alebo vyhadzujeme. Zaujímavé pre mňa.

No a ešte je tu fakt, kedy cestoviny tvoria prílohu k niečomu - mäso, ryba. Tam je porcia dokonca len 60gramová a to mi veru do tej 500gr sa vôbec nejak nehodí Úsmev.

Ja viem, že zas nejaké somariny vyťahujem. Veľký úsmev

Ale mňa to dnes normálne trápi. A dôvod? Našla som v špajzi 3 načaté sáčky. A samozrejme som z nich vysypala po zemi a treba to upratať. Asi budem automaticky všetko presýpať do pohárov! Nech mám v tom poriadok. Mrkám

Komentáre

to je jeden z dôvodov, prečo kupujeme iba jednu značku cestovín a jednu značku ryže. Pri cestovinách v podstate iba 3 typy, aby sa dali vrecká dopĺňať.

a čo sa rožkov, bagiet či iného pečiva týka, veru sú tam všelijaké gramáže. jeden by nepovedal.

Pre diabetikov lekári odporúčajú stravovanie podľa sacharidových jednotiek. V podstate nie su obmedzené viacmenej žiadne potraviny, len je potrebné ich započítať. 1 sacharidova jednotka je cca 1 čl cukru. A na tento ekvivalent sa prepočítavajú potraviny.  Rozmedzei SJ je niekde od 15SJ na deň pre tých, čo by mali chudnúť až pomedzme nejakých 25-30SJ pre aktívnych športovcov.

A tu nastáva riadna zábava. Totižto 1SJ je napríklad aj pol jablka, alebo 10 bobuliek hrozna či polovička banánu. Veci, ktoré zvyčajne ani veľmi za jedlo nepovažujeme. Alebo pol rožka, 2 lyžice šošovice, 1 zemiak alebo 13 slaných tyčiniek.

Dáte si ráno rozmixovaný 1 banán, 1 jablko, 5 jahôd a 2 lyžice ovsených vločiek a 1 jogurt a hneď je 7SJ, čiže polovica denného príjmu. To by jeden nepovedal

Nuž, rozdielne veľkosti, to je kapitola tuším sama o sebe. Na rožkoch si to všimnem, len keď je cena iná. Ako štandard bol tuším 60gr rožok. Ale kúpiš aj 80gr aj 40gr a ako píšeš - môže to byť fakt veľký problém.

Tie sacharidové jednotky, ozaj nie sú žiadna sranda. Asi dám ešte jeden článok, či skôr diskusiu, zvýšená hladina cukru verzus zvýšený cholesterol .....

Podla mna sú tie sacharidové jednotky veľmi dobre prepracované, je to veľmi racionálna strava. Len teda, tie množstvá

Tu je zaujímavý článok o tom, že šošovica môže pôsobiť na hladinu cukru úplne inak , aj keď je to teoreticky tiež sacharid.

ÁnoÁnoÁno-pre dasa..veru toto poznám

a k balalajke..no mať tvoje sáčkové problémy...!?

Porcia pre jednu osobu, jasné to nikdy nebude to isté. Niekoho ozaj nasýti polovica toho, čo si dá iný ako základné minimum. Áno aj to je zväčša rozdiel medzi útlou žienkou a takou akou ja Chichocem saVeľký úsmevVáľam sa od smiechu po podlahe

Ono cestoviny vieš aspoň odvážiť, ale keď drahého navigujem, aby dal Tinke variť zemiaky (obeduje zväčša okolo pol štvrtej, niekedy aj neskôr to je už ozaj hladná, pri Histaminovej by mala mať jedlo čerstvé) A to sa ozaj ťažko na diaľku naviguje, 3 stredné zemiaky?, alebo dva veľké?, ako príloha ? Inak niet nad kombináciu varené zemiaky, omastené maslom, s bryndzou, alebo kyslou smmotanou a opraženou slaninkou, trošku. Moja obľúbená rýchlovka, čo do varenia pri histaminovej, ale ono je to aj chutné. Úsmev Obdoba bryndzových halušiek, len rýchlejšie, kus "zdravšie"

S tými otvorenými sáčkami kadečoho, to dôverne poznám, tiež mi stoja mnohé zaštipcované, občas aj zabudnuté ..., Na dózy som nijak nedozrela.

Na FB sa mi mihlo také, že pohánka, bryndza a opražená cibuľka. U nás zemiaky frčia relatívne málo. Jednak sa mi ich nechce čistiť a druhak nestretá sa moje úsilie s ováciami a vlnami nadšenia Chichocem sa. Ale na gramáž je to sranda.

Dik, takže keď nebudem vedieť čo s pohankou skúsim. U nás práveže zemiaky musia byť vždy v zásobe, u nás sú tuším základná surovina, nielen ako príloha.

jaaj, chlapi vždy potrebujú merateľné množstvá :) Junior zemiaky čistí bežne, ale vždy musím povedať presný počet. Odpočíta bez ohľadu na veľkosť..... Ale nevadí, nejak sa s tým vždy vysporiadam nakoniec. Keď ostanú, je závarka do polievky.... A keď chýbajú, tak si niekto dá niečo ine

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.