reklama

Vajíčka

Pridal/a dasa_ dňa 08. 12. 2016 - 08:37

reklama

Mám rada vajíčka. Nič na tom za tie roky nezmenili ani reči o škodlivosti či prospešnosti. Pamätám si nápisy na električkách Jedno vajce denne až po články typu Jedno vajce za týždeň.

Za tých viac ako 50 rokov môjho života sa len občas menia formy, v ktorých ich konzumujem. Kedysi som milovala praženicu, potom prišlo obdobie chlebíka vo vajíčku Úsmev. Spomínam si, ako som sa ráno doma pripravovala na svadbu, vlastnú. A dala som si dve vajíčka natvrdo. Lebo som sa niekde dočítala, že to aj zaženie hlad, aj je to tak malé, že to bruhu v šatách veľmi neuškodí Pohoda

Neskôr so synom prišlo obdobie volského oka, lebo to je jediná forma, ktorú uznáva on.

No a dnes nedám dopustiť na vajíčko na mäkko. Pripravujem si ho výhradne sama, lebo podľa môjho manžela sa vajíčko varí minimálne 20 minút a basta (tuším môžem byť rada, že mi ho nemáča do sava, ako nariadzujú hygienické predpisy)

Poviem vam ale, také varenie vajíčka na mäkko, to je už vyšší level kuchárskeho umenia. Ešte stále som na to nedorástla a tak vždy, keď sa rozhodnem pre takéto raňajky je to pre mňa také malé surprise. Ako sa dnes podarili? Bude to naozaj namäkko? Alebo to bude už také polotvrdé, ale ešte stále prijateľné? Či mám dnes len obyčajné vajce na tvrdo?

Dnes varím tak, že zoberiem hrnček, vložím 2 vajíčka, dolejem vodou a postavím na oheň na 10 minút. V ideálnom prípade je to presne ten čas, ktorý potrebujem.

Lenže - nevarila som vajíčka dosť často a tak som zabudla, ktorý hrniec používam. A samozrejme,množstvo studenej vody ovplyvňuje čas, kedy sa začnú vajíčka variť. Naviac, zvyknem postaviť vajíčka, mrknem na hodiny v kuchyni a sadnem k PC. Však aj tam mám čas. Lenže - dnes som zistila, že hodiny v kuchyni meškajú 5 minút. A tak je obyčajné varenie celkom dobrodružstvo.

Dnes som to tuším už dotiahla úplne. Na hodiny som sa nepozrela ani omylom. Len som si rovno sadla k PC. Vyrušil ma až zvuk z kuchyne. A čo teraz? Riskovať, že ešte nebudú uvarené? Povariť dlhšie a zmierať sa s tvrdými vajíčkami? No čo už, vybrala som si riskovanie. Teku v najhoršom to nejak zvrtnem na praženicu.

A oplatilo sa. Konečne vajíčka, jak si ich predstavujem. Iba so štipkou soli rozpúšťajúcou sa v žltom tekutom strede. ideálne. Lenže: Ako môj výkon zopakovať????

 

 


reklama

reklama

Kamila, Št, 08. 12. 2016 - 09:16

Chichocem saVeľký úsmevVáľam sa od smiechu po podlaheVajíčka sú fajn, tiež ich mám rada a tiež mi najviac sadne vajíčko na mäkko. Vajíčko na tvrdo,  mi už nerobí dobre na trávenie. Z nejakej relácie o varení mám, že vajíčku na mäkko by malo vrieť presne 4 minúty, na tvrdo varím cca 7 minút, samozrejme ked spravne vystihnem, kedy zacnu vriet a minutovnik zapnem ked treba.

dasa_, Št, 08. 12. 2016 - 09:23

No vraj varenie vajíčk ana mäkko je veľká skúška pre adeptov na varenie. Ani sa nečudujem :)

Ono ani vajíčko natvrdo nie je zlé, ale to mám radšej v rôznych mixoch s tvarohom, zeleninou. Teda už ako natierku.

balalajka, Št, 08. 12. 2016 - 11:43

Vajíčka milujeme. Boli časy, keď som ich nejak silne nemusela, ale teraz sú tajnou a jedinečnou zbraňou v chladničke, keď nestíhačky variť. Na level na mäkko som ešte kulinársky nedorástla. Teda skôr kuchársky ako kulinársky, lebo ho ľúbim. Na rozdiel od toho u nás pripravujeme volské oko na dva spôsoby. Jeden taký ten klasický - keď sa pečie len z jednej strany a jeden "môj" rýchly spôsob, keď vajko šikovno obrátiš aj na druhú stranu. A teraz príde kumšt, vypneš panvicu a necháš v podstate len zatiahnuť z druhej strany a tak dostaneš vlastne ten stred polotekutý ako vo vajíčku na mäkko. No hotová maturita Chichocem sa ...

Joj a ešte pre mňa top sú také tie so šunkou a syrom "omelety" - v podstate omelety to nie sú, lebo to pečiem z oboch strán.

Mňam.

lienka, Št, 08. 12. 2016 - 13:08

MŇAM zbožňujem vajíčko namäkko...už som dávno nemala, vkladám vajíčko rovno do vriacej vody

Evka1223, Št, 08. 12. 2016 - 17:57

Vajíčka na tvrdo varím cca 10 min. spôsobom - studená voda...a šup vajká do nej a na sporák. Po 10 minútach ich vypnem a hotovo.

Ak na mäkko, tak vodu nechám zovrieť samotnú a potom polievkovou lyžicou ponorím opatrne vajíčka do vriacej vody a stopnem im 4 min. Nie menej, bo to soplíkaté v nich nemám rada.

Volské oči prikryjem na panvici pokrievkou v momente, keď už bielok belie....a vypnem a nechám "dôjsť" cca 10 min. Netuším ako to ten bielok dokáže, ale on urobí cez žĺtok taký závoj, že žĺtok nevidno a je pri tom polotekutý. Volám to volské oko so zákalom Veľký úsmev. Inak mám radšej aj žĺtok tuhý, nie tekutý, takže ho pre seba pri smažení vidličkou roztláčam.

Omeletu robím v pomere: 2 vajcia, 2 PL mlieka a 1 PL detskej krupice - rozšľahať (mám na to taký šejker) a šup na panvicu.... posoliť + mleté č.korenie a smažím len z jednej strany (komu prekáža mlieko, môže dať minerálku - perlivú, prípadne sódu).

Kedysi som tiež často robila chlieb vo vajíčku, alebo aj žemľu či rožok.....teraz nechápem ako som mohla....Pohoda

dan-cula, Št, 08. 12. 2016 - 18:20

volské okále robí u nás výlučne syn(aj pre mna)! a na makko zas ja...kedysi moj najstarší ked začal chodiť do školy  chcel aj variť..no samozrejme najlahšie vajíčka!povedala som mu čo a ako -on dal vajcia do hrnčeka zalial vodou postavil na sporák zapol a stopol si minúty-od doby čo dal na sporák NIE od vrenia...aké boli vajíčka?surové!skonštatoval-varenie je veda....

Evka1223, Št, 08. 12. 2016 - 18:26

Nesúhlasím...varenie nie je veda....je to UMENIE Chichocem sa

Ariesa, Št, 08. 12. 2016 - 18:54

jej vajicka Veľký úsmev

u nas vajicka varia deti. Je to prve co som sa naucila varit ja, brat ... aj krpec. Takze vajicko na makko alebo tvrdo robi on, uz som ho pekne dlho nevarilaChichocem sa. My ich ale davame do studenej vody a ked zacnu vriet, na makko je 2:30, na hnilicku 3:00 a na tvrdo 7-10 minut. Podla toho, ci ma niekto rad zltko maksie alebo uplne sypke.

(na intraku sa varili vajka v rychlovarnej kanvici Vyplazený jazyk, len bolo treba vyradit vypinanie po zovreti)

co ale ozaj nemam rada ... je vajicko na pizzu. To co je za napad? Váľam sa od smiechu po podlahe

púpavienka, Št, 08. 12. 2016 - 19:13

Nuž aj ja milujem vajíčko na hniličku ale zjem aj na mäkšie ale aj klasické vajcia na tvrdo. Teraz som zásobená domácimi vajíčkami od dcéry a tak si doprajem zo všetkého, najmenej robím volské oko, je pre mňa ťažké. Milujem hemendex ale aj chlebík vo vajci, to by som jedla aj každý deň. No a zrejme mi vajíčka robia dobre aj na cholesterol lebo som ho bez liekov za 3 mesiace znížila o 2,4 čo je vraj unikatné aj pri liekoch. Včuľ byť múdra.

Zabudla som - neviem ale ja ak by som nechala variť do vriacej vody vajíčko na 4 min. tak je na tvrdo, varím max. 3 min ale skôr menej.

púpavienka, Št, 08. 12. 2016 - 19:14

No ale baby hlavné je to že nevolate mamke s prosíkom - mamí čo mám robiť, na večeru mám uvariť vajíčka na mäkko a ja ich už dve hodiny varím a stále sú tvrdéVeľký úsmev

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama